Gemeenteraad april 2013


Snelheidsbeperking in en rond Postel (Koen Dillen)


Dit agendapunt werd besproken tijdens de behandeling van agendapunt 10 - Aanpassen snelheidsregime Steenovens.

Het leven van padden is belangrijker dan de veiligheid van golfers op ’t Rauw (Koen Dillen)

Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat het misschien een straffe titel is, maar hij wil dit wel even schetsen. Het clubhuis van de lokale golfclub is vorig najaar verhuisd van de Paviljoenstraat naar de Schooldreef. Hij vindt dit persoonlijk een geweldige oplossing, maar hij had daar 1 bemerking bij. Hij heeft in oktober gezien hoe gevaarlijk de situatie daar was bij de oversteek van het golfterrein naar het clubhuis. Dat is een stuk van de Schooldreef waar sommige mensen nogal snel rijden en een stuk waar de mensen zicht op de straat krijgen als ze een halve meter van de straat af zijn. Aan de ene kant staan dikke eikenbomen, aan de andere kant staan struiken waar men niets kan zien. Er zijn heel wat golfers die rustig aan het keuvelen zijn, die kijken niet goed uit en komen zo maar op de openbare weg. Hij heeft in oktober de vraag gesteld aan de bevoegde dienst om daar een bord te plaatsen om de autobestuurders te waarschuwen om daar een beetje trager te rijden voor de overstekende golfers. En anderzijds ook een bord voor de golfers dat ze zouden uitkijken als ze de straat
oversteken. Hij heeft daar toen geen reactie op gekregen, dat bord is er niet gekomen. Hij heeft daar ook niet meer op gereageerd, tot hij nu op exact dezelfde plaats het bord zag om te waarschuwen voor overstekende padden. Die padden kwamen wel van de andere kant van de straat. Gisteren is dat allemaal afgebroken en is dat bord weg. Hij herhaalt zijn vraag of er toch geen bord kan gezet worden om de automobilisten en de golfers te verwittigen. Als alles meezit is het nog 3 weken en dan verhuizen die mensen terug naar de Paviljoenstraat. Hij denkt een beetje aan de volksgezondheid en vreest dat er pas iets aan gedaan zal worden op het moment dat er iemand omver gereden wordt. Hij hoopt dat dit niet gebeurt en dat er een bord komt.
De burgemeester antwoordt dat zijn kennis van de biologie geweldig toeneemt sinds de interpellaties van het raadslid. Hij heeft zich vorige gemeenteraad over het seksuele leven van de everzwijnen en de hangbuikzwijnen moeten verdiepen. Wat de padden betreft, weet hij dat de paddentrek ook te maken heeft met de paarperiode, dus ook daarin heeft hij zich even verdiept. Hij begrijpt voor een deel de bemerking van het raadslid, maar de stelling dat het leven van de padden belangrijker is, deelt hij niet en hij denkt ook niet dat
het raadslid het zo bedoelt. Die borden voor die padden werden niet door de gemeente geplaatst. Natuurpunt doet elk jaar een oproep bij de mensen om als vrijwilliger te helpen.
Die periode valt dit jaar vrij laat, want hij heeft gelezen dat dit normaal wat vroeger is, maar de duurtijd van de winter heeft dat wat uitgesteld. Volgens hem zijn het mensen geweest die dit als natuurvrijwilliger georganiseerd hebben. Zoals het raadslid zelf schetst is dat clubhuis daar nu een tijdelijke oplossing, want de club gaat terug naar de locatie waar die altijd is geweest. Begin mei wordt de vernieuwde locatie terug ingehuldigd. Het oversteken vanuit de locatie waar het clubhuis nu gesitueerd is, zal dan ook ophouden. Hij had al een bord gevonden van een overstekende pad, maar men wist niet goed wat men bij een bord van een overstekende golfer moet zetten. Men is daar nog mee bezig, maar hij vreest dat tegen men daar uit is dat probleem opgelost is. Hij denkt dat men dit eerder zal moeten bekijken voor de vernieuwde locatie van het clubhuis in de Paviljoenstraat. Ook daar heeft hij al bemerkingen in de 2 richtingen over gehad. Golfers zeggen dat zij daar oversteken en vragen of het verkeer daar niet wat luwer kan. Maar hij hoort ook mensen van
Rauw die zeggen dat de golfers er maar op los rijden en dat ze naar niets zien. In de basisfilosofie van het verkeer staat dat als men de straat oversteekt men zowel naar links als naar rechts moet kijken. Hij gaat er vanuit dat een ‘homo sapiens’ daar iets beter in onderlegd is dan een pad. Zoals het raadslid geschetst heeft is het een tijdelijke fenomeen dat binnen enkele weken zal opgelost zijn.
Raadslid Dillen merkt op dat hij die aanvraag al 5 maanden geleden gedaan heeft, maar toen is er niet op ingegaan.
De voorzitter vraagt of het raadslid kan zeggen waar die vraag is binnengekomen.
Raadslid Dillen antwoordt dat hij dit telefonisch gedaan heeft bij de bevoegde dienst. Hij heeft het centrale nummer gebeld en daar heeft men hem doorverbonden. Hij hoopt dat daar de laatste weken niets gebeurt. Het risico nu in de Schooldreef is veel hoger dan het risico in de Paviljoenstraat. In de Paviljoenstraat wordt veel trager gereden en in de Schooldreef wordt veel sneller gereden. De Paviljoenstraat is een hele smalle straat, de Schooldreef is een brede straat.
De burgemeester stelt in alle objectiviteit dat er zo nog tal van locaties zijn. Aan de terreinen van Mol-Sport aan de Boeretangsedreef moet veel meer overgestoken worden door kinderen. Men kan daar ook borden gaan zetten die verwijzen naar overstekende voetballertjes.
Raadslid Dillen merkt op dat het zicht daar veel beter is dan in de Schooldreef. Maar hij heeft begrepen dat het er niet zal komen.

Tentoonstelling van kunstwerken uit het provinciehuis van Antwerpen (Koen Dillen)

Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat hij samen met schepen Schoofs in de provincieraad van Antwerpen zetelt. Volgende maand moet men verhuizen, want dan wordt het provinciehuis afgebroken. Tegen 2017 wordt er een ander huis gezet. Er hangen daar wat kunstwerken, heel wat waardevolle kunstwerken die gestockeerd moeten worden. Daar wordt een inventaris van opgemaakt en vanaf 2015 kunnen die geleend worden door de gemeentebesturen om lokaal tentoon te stellen. Hij doet hiermee oproep aan de gemeente om nu al tegen
2015 of 2016 een tentoonstelling te organiseren met kunstwerken van de provincie Antwerpen.
Schepen Vanhoof (sp.a) vindt het een heel goed idee. Hij heeft het besproken met de conservator. Die heeft ondertussen al contact opgenomen met de provincie. Men weet dat er o.a. 1 Jakob Smits aanwezig is, maar er zouden nog werken uit de Molse school hangen.
De provincie zal de volledige catalogus bezorgen. Hij denkt dat men daar zeker op kan ingaan en dat men dat ook zeker gaat doen.

Mollenaars in Syrië (Koen Dillen)

Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat men ondertussen op het nationale nieuws al heel wat gehoord heeft van Vlamingen die naar Syrië getrokken zijn. Zijn er gegevens gekend van bewoners van onze gemeente die momenteel in Syrië zouden strijden? Bestaat er in Mol een beleidsplan tegen het radicaliseren van mensen? Hij heeft in de Gazet van Antwerpen gisteren en vandaag gelezen dat de helft van de mensen van buitenlandse oorsprong zich geen Belg voelt en dat 16% aanslagen goedkeurt. Hij heeft op sociaalkompas.be gelezen dat Mol toch meer dan het gemiddelde inwijkelingen telt. Hij vraagt zich af welk het beleidsplan is, ook naar integratie toe. Hij heeft in het bestuursakkoord gelezen dat er opnieuw een adviesraad voor etnische culturele minderheden zal opgestart worden. Is dat ondertussen al gebeurd?
Schepen Celen (sp.a) antwoordt dat men vanuit de dienst Samenlevingsopbouw van de gemeente en ook vanuit andere diensten geregeld contact heeft met de 2 culturele verenigingen van Ginderbuiten en Mol-centrum, verbonden aan de 2 moskeeën. Er is navraag gedaan en men blijkt geen weet te hebben van radicaliseren. Bovendien verzetten zij zich daar formeel tegen en sensibiliseren zij de jongeren om niet in te gaan op dat soort van propaganda. Ze zeggen dat ze geen redenen hebben om aan te nemen dat die radicalisering zich hier bij de jeugd zou voordoen. Hij heeft n.a.v. de vraag van het raadslid contact gehad met de politiecommissaris. Die heeft hem gezegd dat ze in het kader van de basispolitiezorg ook geregeld met die gemeenschappen contact hebben, maar dat zij ook geen radicalisering hebben vastgesteld. Het is wel zo dat zij over een draaiboek ‘terrorisme’ beschikken dat n.a.v. de huidige gebeurtenissen en ontwikkelingen in België geactualiseerd wordt. Voor het overige is er geen enkele aanwijzing dat er hier in Mol zich enige radicalisering bij de jeugd zou voordoen. Op de vraag van het raadslid of er een beleidsplan is, antwoordt de schepen dat men in Mol sinds eind 2012 wel 112 verschillende nationaliteiten telt. Dat is een diversiteit die boeiend is, die uitdagingen meebrengt, ook spanningen natuurlijk, maar die een verrijking is voor onze gemeente. Men heeft al verschillende jaren een diversiteitsbeleid. Men heeft daarvoor ook een convenant afgesloten met de Vlaamse overheid waarvoor men jaarlijks een subsidie krijgt van 67.000 euro. Het is een diversiteitsbeleid waarmee men streeft naar een gemeente waarin alle Mollenaren, ongeacht hun herkomst, op grond van gelijkwaardigheid kunnen samenleven, en waarmee men er naar streeft om iedereen op alle maatschappelijke vlakken gelijke kansen te geven om zich te ontplooien en actief deel te nemen aan het sociale leven. Welke zijn nu de doelstellingen van dat beleid? Men wil de toegankelijkheid in de dienstverlening stimuleren. Dat is gebeurd door een aantal acties. Er zijn toegankelijkheidstrajecten geweest met verschillende gemeentelijke diensten. Bv. een vorming ‘eenvoudig schrijven’ door een organisatie die
‘Wablieft’ noemt. Een vorming ‘interculturele communicatie’ door Prisma, dat is de Provinciale integratiedienst. Toegankelijkheid, vooral op mentaal vlak, om de toegankelijkheid van onze diensten te bevorderen. Een andere doelstelling is het stimuleren van het samenleven in verscheidenheid, de sociale cohesie bevorderen. Daarvoor zijn er acties georganiseerd zoals de ‘dag van de buren’, ‘alles kids’, ... Dat zijn de acties van de dienst Samenlevingsopbouw. Daarnaast zijn er ook acties die door andere diensten worden georganiseerd,
maar die ook de integratie ondersteunen. Hij denkt dan bv. aan de subsidies voor wijken buurtfeesten, het cultureel ambassadeurschap, ... Belangrijk is ook op het vlak van het taalbeleid om de taaldrempels weg te werken en maximale taal-leerkansen en taal-oefenkansen Nederlands te voorzien voor anderstaligen. Dan is er bv. een actie ‘Babbelkousje’ die gericht is op kinderen van de kleuterklas en van het 1e leerjaar. Het is belangrijk dat kinderen zich van jongs af en zo vroeg mogelijk de taal eigen maken. Dat zijn vrijwilligers die voorlezen voor die kinderen, die taal-stimulerende spelletjes doen met die kinderen, die ook bezoeken brengen aan de bibliotheek, aan de jeugddienst, aan de sportdienst, ... Een ander project is het project ‘Praatpunt’, waar Vlaamse Mollenaren nieuwkomers die de taal niet eigen zijn, wegwijs maken. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de taalkennis sterk verbeterd wordt. Er is ook participatie. In dat verband is het belangrijk dat de adviesraad opnieuw versterkt wordt, en daar gaat men zeker de komende maanden aan werken. Er is trouwens nu een vergadering gepland om opnieuw die structuur op touw te zetten.
Raadslid Dillen zegt dat hij die doelstelling alleen maar kan onderschrijven, dat is zeker in orde. Hij hoopt dat de adviesraad snel terug aan het werk kan gaan. Dat is een tijdje doodgebloed, maar nu wordt dat nieuw leven ingeblazen. Hij denkt echt dat dit nodig is, dus hij kan het alleen maar aanmoedigen dat men er terug mee start.

Standpunt inzake gemeentebelasting (Nicole Smets)

Raadslid Smets (N-VA) zegt dat ze haar vraagstelling iets anders moet formuleren, want de N-VA-fractie heeft geen afschrift bekomen van het bestuursakkoord, maar dat blijkt er wel te zijn. In eerste instantie heeft zij dat gezocht op de site van de gemeente, maar dat is daar blijkbaar niet op gepubliceerd, terwijl dat in andere gemeenten wel gebeurt. Zij heeft het dan alsnog ontvangen van de gemeentesecretaris, waarvoor dank. Zij heeft het nog kunnen doornemen op korte termijn. Het bestuursakkoord kwam haar enigszins bekend voor. Zij heeft die tekst doorgenomen en na een tijdje schoot het haar te binnen dat het eigenlijk grotendeels of voor 90% het verkiezingsprogramma van de CD&V is. De nieuwe BBC-wetgeving vereist een autofinancieringsmarge van 0 of meer. Als men een ‘behoorlijk bestuur’ wil voeren, is het voor iedereen duidelijk dat er grote besparingen moeten gebeuren. Dat wil zeggen maatregelen waarbij de lasten voor de Molse burger niet gaan verhogen. Nu ze het bestuursakkoord gelezen heeft, heeft haar dat toch wel wat verontrust. Ze leest voor: ‘Partijen verklaren zich akkoord dat indien de budgettaire toestand ingrepen
noodzakelijk maakt, steeds een evenwicht moet worden bewaakt tussen inspanningen die
langs inkomstenzijde enerzijds en langs uitgavenzijde anderzijds moeten gebeuren. Dit betekent dat nieuwe inspanningen slechts voor maximaal 50% een oorsprong kunnen vinden in een verhoging van de fiscaliteit en aanverwante ontvangsten. De overige 50% van de noodzakelijke inspanning zal gezocht worden via een besparing in de uitgaven.’ Als zij zo’n tekst leest, stelt zij zich de vraag of het de bedoeling is om de volgende 6 jaar de belastingen te verhogen, de aanvullende personenbelasting op de opcentiemen te verhogen. Zij weet dat dit altijd een belangrijk punt is geweest voor de sp.a-fractie. Daarom wil zij het standpunt hierover vernemen van de sp.a-fractie.
Schepen Celen (sp.a) nodigt het raadslid op 30 april uit op het vooravondfeest en op 1 mei. Dan zijn er toespraken, en daar zal men sp.a-standpunten horen, maar hier zullen zij de standpunten van het gemeentebestuur geven. Hij denkt dat de mensen van de stuurgroep van de N-VA wel duidelijk zullen gemaakt hebben dat men momenteel bezig is met een grondige studie van de situatie. Het zou heel onvoorzichtig zijn om beslissingen te nemen zonder voldoende kennis van zaken. Als het raadslid vraagt wat men over belastingen denkt, antwoordt hij dat hier niemand rond de tafel zit die voor belastingverhoging is.
Raadslid Smets zegt dat in het bestuursakkoord geschreven staat dat op die manier blijkt dat daar eventueel wel een overweging gebeurt van een belastingverhoging.
De burgemeester stelt dat partijen die de meerderheid vormen nog altijd het recht hebben om een bestuursakkoord te maken. Het raadslid heeft gezegd dat ze dit bestuursakkoord nu pas bekomen heeft. Hij wil haar naar een aantal omliggende steden en gemeenten verwijzen waar men nog bezig is met de opmaak van een bestuursakkoord. Men heeft de hand uitgestoken, men wil daar samen over discussiëren, samen over nadenken, samen over brainstormen, ... Hij heeft de indruk dat de N-VA die uitgestoken hand niet aanvaardt,
ondanks het feit dat men vanuit de N-VA-fractie vanaf het begin heeft gezegd dat men het beleid in Mol ging aftoetsen in de mate waarin er met hen rekening werd gehouden. Men zal hen met heel veel aandacht aanhoren. Het is gemakkelijk om te zeggen dat men iets gelezen heeft in een pamflet. Die pamfletten kent iedereen van elkaar. Nu gaat het over een document, over een strategie die men gaat uitwerken. Daar zijn de handen voor uitgestoken en men gaat met heel veel belangstelling luisteren wat de inbreng is. Zoals men dat
niet alleen van alle fracties verwacht, maar zoals men dat ook verwacht van het managementteam en van de diensthoofden. Hij denkt dat dit een collectief werk kan zijn. Men kijkt met heel veel belangstelling uit naar elk constructief voorstel, of het nu aan inkomstenzijde is of aan uitgavenzijde. Hij rekent er wel op dat men niet alleen gaat horen dat het niet zus mag en dat het niet zo mag, er moet wel iets gebeuren.
Raadslid Smets vraagt of de werkgroep wil zeggen dat er op de gemeenteraad geen vragen meer mogen gesteld worden.
De burgemeester antwoordt dat dit absoluut niet zo is. Hij wil alleen maar zeggen dat men er op rekent voorstellen en suggesties te ontvangen over hoe het zou moeten gebeuren.
Die zal men onder elkaar aftoetsen, zoals zij de voorstellen van de meerderheid mogen aftoetsen. Misschien dat er gelijklopende dingen zijn, dat men het over bepaalde zaken eens is en over andere zaken niet. Het is volgens hem juist de bedoeling van hetgeen geschetst is binnen het uitgetekende project om samen met het managementteam en met de beleidsverantwoordelijken, van welke geleding ook, die oefening zo goed mogelijk trachten aan te vatten.
Raadslid Smets zegt dat het niet indexeren van de presentiegelden al een onderdeel van een voorstel was.
De voorzitter van het OCMW Caeyers (CD&V) vindt dat het raadslid dan ook eerlijk moet zijn. Toen het punt op de OCMW-raad besproken werd, is er niet namens haar fractie gezegd dat dit eventueel ook een goed idee zou zijn. Het voorstel had toen ook al in de voorbereidende vergadering kunnen gelanceerd worden. Het is wel heel gemakkelijk om het hier gewoon op het allerlaatste moment voor te leggen. Qua inhoud spreekt hij zich daar niet over uit, maar het had al eerder voorgesteld kunnen worden.
De voorzitter merkt op dat dit misschien een leerschool is naar de volgende maanden toe.
Raadslid Van Gompel (MeMo) zegt dat de burgemeester het steeds heeft over het niet door elkaar gooien van dingen, maar men heeft enerzijds het bestuursakkoord en anderzijds de werkgroep die werkt rond de meerjarenplanning. Dat bestuursakkoord is blijkbaar af, maar hij heeft dat zelf ook nog nooit gezien. Het wordt niet gepubliceerd. Men heeft zo’n fantastische communicatiedienst in Mol. Er wordt van alles en nog wat op de website gezet.
De burgemeester stelt dat het bestuursakkoord geen gemeentelijk document is.
Raadslid Van Gompel meldt dat na de verkiezingen een nieuwe bestuursploeg werd aangesteld en dat er 6 jaar geregeerd wordt met andere mensen dan de 6 jaar ervoor. Is het dan niet logisch dat het bestuursakkoord op de website komt? Dat het gepubliceerd wordt en dat mensen kunnen lezen wat de intenties zijn van die nieuwe ploeg? Dat minstens de raadsleden worden ingelicht over het bestuursakkoord.
De burgemeester zegt dat raadslid Smets na haar vraag het bestuursakkoord onmiddellijk gekregen heeft. Moet men dat publiceren op de gemeentelijke website? Dat weet hij niet.
Raadslid Van Gompel vindt het tekenend dat dit niet gebeurt. Voor hem zegt dat genoeg.
De burgemeester stelt dat men dan ook kan zeggen dat men een document van een andere partij op een gemeentelijke website zet. Bij wijze van spreken zet men morgen allemaal zijn ideeën op de website. Hij vindt dat niet zo vanzelfsprekend dat zo’n document op een gemeentelijke website staat.
De voorzitter deelt mee dat zich dit gaat vertalen in de meerjarige beleidsplanning die nog ter bespreking zal worden voorgelegd.
Raadslid Van Gompel merkt op dat hij in die werkgroep zit, maar dat hij het bestuursakkoord nog niet gezien heeft. Dat lijkt hem toch een werkinstrument om aan een meerjarenplanning te kunnen werken.
De voorzitter vraagt de gemeentesecretaris om dat bestuursakkoord aan elke fractievoorzitter te bezorgen.
Schepen Deckx (sp.a) begrijpt de commotie niet zo goed, temeer omdat men dat bestuursakkoord aangekondigd heeft via een persconferentie in november. Dat is aan de pers meegedeeld en iedereen heeft daar een uitnodiging voor gekregen. Dat is in kranten verschenen.
Raadslid Van Gompel vraagt of het bestuursakkoord in de kranten verschenen is.
Schepen Deckx antwoordt dat dit niet letterlijk verschenen is, maar het nieuwsbericht dat het bestuursakkoord er was in Mol is gepubliceerd. Dat document staat sinds dat ogenblik op de sp.a-website.
Raadslid Van Gompel zegt dat hij daar geen boodschap aan heeft.
Schepen Deckx stelt dat het geen gemeentelijk document is en dat het daar al altijd te raadplegen was. Het was dus niet echt verstoppen wat men ermee gedaan heeft.
Raadslid Van Gompel vraagt waarom het niet op de gemeentelijke website mag staan als het al op de sp.a-website staat.
Schepen Deckx antwoordt dat het een document is dat niet gemeentelijk is.
De voorzitter deelt mee dat er afspraken gemaakt zijn van wat er wel en wat er niet op de gemeentelijke website komt.
Raadslid Van Gompel hoopt dat hetgeen er in de kranten verschenen is toch een heel summiere samenvatting was van het bestuursakkoord, want toen heeft hij zich ook afgevraagd of de sp.a bij de besprekingen aanwezig was toen het bestuursakkoord werd opgesteld.
Schepen Deckx deelt mee dat haar fractie ervan overtuigd is dat 90% van hun programma in het bestuursakkoord opgenomen is.
Raadslid Smets zegt dat het bestuursakkoord voor hen als oppositie wel heel belangrijk is, omdat het toch wel 3 partijen zijn met heel verschillende visies die samenwerken. Zij willen echt weten welke punten er gaan doorwegen en welke punten er achterwege gelaten zullen worden.

Vacature deskundige lokale economie (Nicole Smets)

Raadslid Smets (N-VA) zegt dat zij deze vraag wil behandelen in de besloten zitting.

Wandelweg - de Nete (Nicole Smets)

Raadslid Smets (N-VA) vraagt n.a.v. het dodelijk ongeval met de wielertoerist dat daar gebeurde, om de wandelweg veiliger te maken voor zowel fietsers als voetgangers. Die weg is op bepaalde plaatsen niet bijzonder veilig te noemen. De zichtbaarheid is er op plaatsen zeer slecht door hoge hagen naast de wandelweg. Zij stelt voor dat de opdracht gegeven wordt om de hagen die het zicht belemmeren in hoogte te beperken, zodat men tegenliggende fietsers ziet naderen. Dat is trouwens ook voorzien in het GAS-reglement.
Schepen Vanhoof (sp.a) zegt dat daar inderdaad begin april een ongeval gebeurd is, waar in zijn ogen niemand iets aan kon doen. De wandelweg wordt al jaar en dag gebruikt door voetgangers en fietsers, en de laatste jaren ook meer en meer. Hij wil zich er toch voor behoeden om de wandelweg een zwart punt of een gevaarlijk punt of iets dergelijks te noemen. De wandelweg wordt al jaren gebruikt zonder noemenswaardige ongevallen. Er kunnen misschien een aantal dingen gedaan worden aan de veiligheid op de wandelweg. Momenteel bekijkt men of dat mogelijk is. Er zijn zaken geopperd, ook in de pers, van het plaatsen van een spiegel. Dat lijkt hem niet echt aan de orde. Men zou er een belijning kunnen aanbrengen, maar daar is de wandelweg eigenlijk te smal voor. Men zou een sensibilisatieactie kunnen voeren, men zou borden kunnen plaatsen, ... Dat kan inderdaad allemaal. Wat de hagen betreft, is het zo dat het GAS-reglement van toepassing zou kunnen zijn. Hij denkt dat hier iets gebeurd is dat zeer jammerlijk is, maar dat men niet direct met
een GAS-sanctie moet beginnen. Men kan op die plaatsen waar het zicht belemmerd wordt wel vragen aan de mensen om de haag lager te scheren.

Volkstuintjes (Jan Vangheel)

Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat steeds meer mensen vrije tijd hebben en dat ook steeds meer mensen op een appartement wonen. 56% van de mensen die gebruik maken van volkstuintjes zijn 60-plussers. Steeds meer jongere mensen willen hier hun biologische groenten telen. Ook mensen van vreemde afkomst willen in volkstuintjes de groenten kweken die ze kennen van hun thuisland. Er bestaat reeds lang subsidiëring voor een meer duurzame landbouwproductiemethode.
Nu heeft de minister-president nog eens 300.000 euro uitgetrokken om nieuwe projecten te steunen. Het drukt ook de kosten op het parkbeheer. Om een idee te geven, in Brussel zijn er 8 volkstuintjes met 308 percelen,
en die worden door 1 voltijdse medewerker opgevolgd. 1 voetbalveld komt overeen met 38 percelen van 200 m2. De natuurwaarde van oude volkstuintjes is hoog tot zeer hoog en draagt bij tot de diversiteit in de openbare groenvoorziening. De prijs gemiddeld in Vlaanderen is 14 cent per m2 wat neerkomt op 28 euro per jaar per m2. In de provincie Antwerpen zijn er 48 parken die samen 2.395 tuinen omvatten en 68 ha groot zijn. In Nederland zijn er 250.000 tuinen. Alleen al Berlijn telt er 80.000. In 54% van de gemeenten waar volkstuinen worden aangeboden heeft men een grote wachtlijst. De gemiddelde reikwijdte voor de mensen die daar gebruik van maken is 3 km. Er zijn de laatste tijd ook meer en meer programma’s die over volkstuintjes gaan, bv. ‘Groenland’ en ‘De moestuin volgens Wim’. Dat is een echte rage aan het worden. Hij denkt dat de gemeente hier achter de Nete wel plaats heeft, want de gemeente heeft er zelf een stuk grond. De kerkfabriek heeft daar ook nog een stuk grond dat braak ligt en dat men zou kunnen ontwikkelen
voor volkstuintjes. Wanneer stapt Mol in deze rage?
Schepen Van Craenendonck (CD&V) vindt het een heel knap initiatief. Er zijn echter nog heel veel mooie initiatieven, maar dat wil niet zeggen dat men die allemaal moet volgen.
Men heeft nog heel veel werk in Mol. Men zit nog met de begraafplaatsen, die nog heel wat geld zullen kosten. Men heeft verschillende gehuchten gerenoveerd, maar de andere gehuchten wachten ook nog op een deftige begraafplaats. Men is momenteel nog bezig met het Moldersbok. Daar heeft men wel 50.000 euro subsidies voor gekregen. Dat gaat heel mooi worden, maar dat moet nog afgewerkt worden. Men heeft de eco-demotuin,
waar mensen die graag in de tuin werken initiatief kunnen nemen met VELT. Men zit in een overgangsjaar. Echte fundamentele beslissingen gaat men nu niet nemen, men moet eerst afwachten hoe men het volgend jaar gaat doen.
Raadslid Vangheel merkt op dat het voor dit jaar al te laat is, want alles moet nu al gezaaid worden.
Schepen Van Craenendonck herhaalt dat men eerst gaat proberen om af te werken waar men mee bezig is.
Raadslid Vangheel zegt dat men het eventueel ook aan VELT kan uitbesteden. Die zullen dat ook met veel plezier doen.
Schepen Van Craenendonck antwoordt dat men steeds contact kan opnemen met VELT.

Online veiling van gemeentegoederen van Mol (Jan Vangheel)

Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat er onlangs een openbare veiling werd georganiseerd via internet. Er werd van alles en nog wat verkocht van de gemeente, waaronder 141 fietsen.
Men heeft hier in Mol het fietsenatelier, dat gespecialiseerd is in het opmaken van beschadigde en oude fietsen en met de verkoop van die fietsen. Hebben die voorrang gehad op die verkoop of hebben die gewoon mee moeten bieden met de rest?
Schepen Schoofs (Open vld) meldt dat men inderdaad heel wat fietsen verkocht heeft. Men dacht dat het een originele manier was, om die fietsen rechtstreeks aan de man te brengen.
Men merkt dat alle categorieën van fietsen verkocht zijn. Sommigen aan zeer goedkope prijzen, anderen aan iets betere prijzen. In het verleden heeft men al heel wat fietsen rechtstreeks naar het fietsenatelier gebracht. Het atelier weigert om fietsen aan te kopen en hanteert het principe enkel fietsen aan te nemen die worden geschonken. Men vond deze manier van digitale verkoop een buitenkans om de Mollenaar rechtstreeks de kans te bieden om een fiets te kiezen uit het pak fietsen dat er stond.
Raadslid Vangheel zegt dat het klopt dat er een pak fietsen stond. Ze stonden in containers en men moest er bijna over kruipen om ze te kunnen bekijken. Men had ook tegenslag dat het die dag sneeuwde. Zijn er ook delen ingehouden omdat het niet genoeg opbracht?
Schepen Schoofs antwoordt dat er 1 lot niet toegewezen werd, nl. de kasseien.
Raadslid Vangheel merkt op dat daar toch redelijk veel op geboden was.
Schepen Schoofs antwoordt dat men vooraf een raming had gemaakt van 25.000 euro. Er werd slechts 10.000 euro geboden. Later is er nog een bod van 20.000 euro uitgebracht.
Vermits men een raming had die 25.000 euro bedroeg, heeft men in overleg beslist om dat lot niet toe te wijzen.
Raadslid Vangheel vraagt of de kosten 1% waren voor die firma.
Schepen Schoofs antwoordt dat de kosten 7% bedroegen op de totale omzet. Er is een verkoop gerealiseerd van 19.560 euro. Daar moest de gemeente 7% op betalen.
Raadslid Vangheel informeert of men ondertussen ook al gesproken heeft met het fietsenatelier over het labelen van fietsen.
Schepen Schoofs antwoordt dat dit besproken is, maar dat er nog geen formeel akkoord bestaat. Volgens hem is dat zeker een opportuniteit, zoals hij vorige keer ook al gezegd heeft.

Ruïne aan de hoek van de Schansstraat/Edmond Van Hoofstraat (Jan Vangheel)

Raadslid Vangheel (N-VA) deelt mee dat deze hoek er al lang vervallen bij ligt. Is er kortelings nog een initiatief genomen om hier iets aan te doen?
De burgemeester antwoordt dat hij dit hier al een aantal keren toegelicht heeft. Enkele dagen geleden is er opnieuw een aangetekende brief gestuurd, voor wat het waard is, aan de 2 partijen. De eigenaar van de panden heeft een opstalrecht verleend aan een andere firma. Hij gaat de namen van die firma’s hier niet vermelden. In de contacten die men gehad heeft met de eigenaar - firma A - van het pand is gezegd dat de firma geen eigenaar meer is, maar dat zij maar opstalgever - firma B - is, en de opstalhouder in gebreke blijft.
Dat is er aanleiding toe geweest dat firma A firma B ook gedagvaard heeft, omdat men begrip heeft voor de bemerkingen van de gemeente. Er is op 28 november 2012 een uitspraak gedaan waarbij de opstalhouder verplicht was om een sloopvergunning in te dienen op straffe van een dwangsom van 100 euro per dag, en dat moest gebeuren voor 31 december. Dat heeft blijkbaar niet enorm veel indruk gemaakt, want tot hiertoe is die sloopvergunning door die firma niet aangevraagd, alhoewel er gereageerd werd door een antwoord te sturen op de toenmalige aangetekende brieven i.v.m. dat dossier. Hij citeert uit een brief van 19 december: ‘Met dit aangetekend schrijven komen we terug op onze brief van 15 november en we laten u bij deze weten dat wij de nodige stappen zullen nemen om tegemoet te komen aan de opmerkingen uit uw schrijven.’ Die opmerkingen waren opkuisen of minstens aan het zicht onttrekken. Men heeft die firma opnieuw aangetekend aangeschreven, waarbij men gemeld heeft dat men alle mogelijke stappen zal zetten.
Eerstdaags zal ook de effectieve inkohiering gebeuren. Men heeft zowel Schansstraat 31 als Schansstraat 33 in 2011 op de lijst van de leegstand geplaatst. Dat wil zeggen dat de firma in de loop van vorig jaar belastingplichtig is geworden en dat het belastingkohier voor 2012 binnenkort ingekohierd zal worden. Het raadslid heeft 100% gelijk dat het een schande is voor het centrum. Men heeft nogmaals aangedrongen in de hoop dat daar nu echt iets gebeurt.
Raadslid Vangheel begrijpt dat, maar hij dacht dat hij hier ooit gehoord had dat het een kwestie van de verzekering was.
De burgemeester antwoordt dat dit ondertussen volledig uitgeklaard is. Er is destijds een procedure gevoerd i.v.m. mogelijke aansprakelijkheid. Er waren heel wat partijen betrokken in het geding. Er werd een expert aangesteld en die heeft duidelijk in zijn eindverslag gesteld dat er geen enkel oorzakelijk verband was tussen werk 1 en werk 2, en dat het pure ouderdom, pure slijtage was. Dat verhaal is van de baan. Het is gewoon dat de eigenaar er een projectontwikkelaar op gezet heeft en deze een opstalrecht heeft toegekend, maar die blijft stil zitten, ondanks de belofte die men op papier gedaan heeft. Men hoopt dat de laatste aangetekende brieven enige soelaas brengen.
Raadslid Vangheel vraagt wie er straks die boete moet betalen. Die projectontwikkelaar of die eigenaar van die grond?
De burgemeester antwoordt dat het in eerste instantie die eigenaar zal zijn, maar die zal zich gaan verhalen op de projectontwikkelaar.
Raadslid Vangheel zegt dat daar ondertussen 3 gebouwen tot 1 eigenaar behoren.
De burgemeester antwoordt dat hij dat niet weet. Dat is ook niet direct onze zorg, maar het zou moeten opgelost geraken.

Zeilen (Andre Verbeke)

Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat er een persbericht verstuurd werd over Sailability, een organisatie waar het gemeentebestuur zich achter zet. Dat is een nieuwsbrief waardoor mensen met een beperking in de Port Aventura ook eens de kans krijgen om te zeilen. Hij wil een lans breken voor het zeilen, want het is een fascinerende sport. Ondanks het feit dat men in België niet ruim voorzien is van water om dat te beoefenen, kan men toch wel mensen zoals Evy Van Acker en Godfroid naar voor schuiven die internationaal toch wel
hoge toppen scheren. Men dankt die goede resultaten van het zeilen vooral aan inspanningen van Bloso. De Bloso-zeilkampen zijn kampen die door de jeugd heel erg gegeerd zijn.
Dat zijn kampen die altijd als eerste volzet zijn van zodra de catalogus uitkomt. Die opleidingen worden door Bloso voornamelijk op 2 plaatsen georganiseerd: in Hofstade tegen Mechelen en in Nieuwpoort. Zeilopleidingen beginnen van jongs af aan. Dat begint met optimistjes, waar ze 3 à 4 jaar die opleiding kunnen volgen. Die kinderen moeten dan een aantal stempels halen en dan kunnen zij doorgaan naar eenmansboten e.d. Wat gebeurt er in Mol? In Mol beschikt men over meer water en over meer plassen dan in al die andere
gemeenten samen, maar in Mol gebeurt er niets met het zeilen. Het enige dat er gebeurt, is en initiatie via de grabbelpas die doorgaat op het Zilvermeer, maar voor de rest gebeurt daar eigenlijk niets. Hij wil een oproep lanceren naar de gemeente toe. Mol beschikt over het water. Dat is een fantastische toeristische trekpleister die men heeft, maar men maakt daar op dat gebied veel te weinig gebruik van. Men moet eens nakijken wat dat zou kunnen betekenen als hier een ganse zomer lang vakantiekampen voor het zeilen zouden kunnen georganiseerd worden in samenspraak met Bloso, in samenwerking met Sporta. Men kan daar alle richtingen mee uitgaan. Dat zou een enorme boost geven. Niet alleen die kinderen zullen komen, ook die ouders gaan komen, want er worden dan zeilwedstrijden georganiseerd. Dat gaat een enorme dynamiek ontwikkelen naar het zeilen toe. Mol heeft zelf ook al goede zeilers voortgebracht, want in 2008 heeft men in Nederland een wereldkampioen gehad in de kadet-klasse, de klasse voor zeilers tot 18 jaar. In 2009 in Almeria in Spanje waren er 5 boten vanuit Mol. Het spijtige is dat die mensen voor hun trainingen in het weekend moeten afzakken naar Hombeek of Hofstade, terwijl er hier in Mol heel veel plassen beschikbaar zijn waar op dat gebied niets mee gedaan wordt. Men heeft in Mol 2 sporthumaniora’s. Waarom kan men die daar ook niet voor een stuk in betrekken en overleg gaan plegen om de zeilsport hier in Mol uit te bouwen. Hij is ervan overtuigd dat het een enorme boost kan geven, dat het een enorme trekpleister kan worden en dat het een fantastische surplus zou kunnen zijn voor onze gemeente.
Schepen Verdonck (CD&V) wil het raadslid bedanken. Hij heeft even een berekening gemaakt en hij behoort tot de 5% van de bijkomende vragen waarin met complimentjes naar de gemeente wordt gegooid. Hij is eveneens van mening dat de organisatie Sailability een waardevolle organisatie is. Men heeft daar met heel veel plezier aan geholpen om dat mogelijk te maken in Mol, maar de pluim hoort thuis op de hoed van de organisatoren. De gemeente heeft daar maar een heel beperkte bijdrage in geleverd. Om concreet te antwoorden op de vragen van het raadslid, antwoordt hij dat de gemeente momenteel geen concrete plannen heeft om het zeilen te ondersteunen. Ook de vraag van het raadslid over het stimuleren, wordt een vraag zonder onderwerp. Op de vraag of er plaats is in Mol voor een zeilschool antwoordt hij dat hij geen zeilexpert is, maar als er vragen vanuit de sector komen, wil hij daar zeker en vast naar luisteren om te zien wat men daar als gemeente in kan doen. Hij denkt dat het geen kerntaak van een gemeente is. Er is hier vandaag al heel
veel gesproken over de financiële toestand. Omdat men met de broeksriem aan het geld van de gemeente moet beheren, is het geen kerntaak van de gemeente om een zeilschool op te starten of daar het voortouw in te nemen. Dat wil niet zeggen dat als er vragen komen zoals die van Sailability, dat men vanuit de sportdienst niet gaat bekijken hoe men die mensen op een deftige manier kan ondersteunen, zoals men trouwens alle sportorganisaties in Mol tracht bij te staan. Het raadslid heeft terecht aangehaald dat er vanuit de Grabbelpas al wel initiatieven bestaan. Eigenlijk is er een zeilschool in Mol, nl. op het Zilvermeer. Op het provinciaal domein worden boten aangeboden om mensen kennis te laten maken met het zeilen. Ook vanaf deze zomer wordt de jachthaven gebruikt om cursussen en initiatie te geven. Het verwondert hem dat er toch nogal wat mensen in Mol de zeilsport beoefenen en dat zij hier in Mol niet terecht kunnen. De waterplassen zijn ook geen eigendom van de gemeente. Men heeft 1 klein stukje, een deel van de kanaalplas, dat eigendom
is van de gemeente. Al de rest is eigendom van privé-partners. Hij wil wel de spreekbuis zijn voor die mensen die het raadslid aanhaalt, om hen in contact te brengen met die eigenaars van bv. Port Aventura, die ook een open hand hebben uitgestoken naar de mensen van Sailability om daar te kunnen zeilen.
Raadslid Verbeke vindt het een beetje spijtig dat met de faciliteiten en het water dat men hier heeft, men daar als gemeente niet voor durft gaan. Er wordt nu een net geplaatst voor kogelslingeren. Dat kost 25.000 of 28.000 euro. Voor dat budget kan men 15 opleidingsbootjes kopen. Dat is op zich geen dure sport. Men heeft hier de mogelijkheden om dat te gaan uitbouwen, maar men moet dat als gemeente wel faciliteren. Men moet achter dat project durven staan. Er wordt inderdaad opleiding en initiatie gegeven, maar daar blijft het ook bij. Waarom kan men geen contact opnemen met Bloso of met die andere organisaties om dat op een deftige manier uit te bouwen. Men heeft het Zilvermeer, het Zilverstrand, de plas van Nuclea, de Miramar waar al een aantal privé initiatieven bestaan. Hij weet dat het geen eigendom is van de gemeente, maar de gemeente zou toch wel een faciliterende en stimulerende rol daarin kunnen spelen. Hij voelt hier niet veel dynamiek.
Schepen Verdonck antwoordt i.v.m. de hamerslingerkooi dat dit een noodzakelijkheid was, omdat er anders geen wedstrijden meer georganiseerd konden worden. Nationale juryleden hebben zeer duidelijk gesteld dat als er geen nieuwe kooi kwam, het hamerslingeren in Mol niet meer op provinciaal en nationaal niveau kon beoefend worden. Hij heeft niet gezegd dat men als gemeente het zeilen niet genegen zou zijn. Hij komt terug op de kern van de zaak, het is als gemeente geen kerntaak om sporten zelf te gaan organiseren. De kooi waar het raadslid naar verwijst is voor op een domein van de gemeente, het sportcentrum Den Uyt. Hij herhaalt dat als er concrete vragen komen van organisaties uit de zeilsport, hij heel graag bereid is om met die mensen rond tafel te gaan zitten, maar de gemeente zal hier geen voortouw in nemen omdat dit geen kerntaak van een gemeente is.

11 juli viering (Andre Verbeke)

Raadslid Verbeke (N-VA) heeft in het verslag van het college van burgemeester en schepenen gelezen dat er een eerste aanzet wordt gegeven tot de 11 juli viering. Hij vindt hier ook weer weinig initiatief vanuit de gemeente zelf om het Vlaamse karakter te ondersteunen. Uiteindelijk is die dag wel belangrijk genoeg om de gemeentelijke diensten allemaal te sluiten, maar blijkbaar is dat dan toch niet goed genoeg om naar de buitenwereld die Vlaamse identiteit eens extra in de verf te zetten. Op dat moment heeft men in Mol heel veel toeristen en dan organiseert men een Europese markt. Waarom geeft men dat niet een iets meer Vlaams karakter? Hij weet niet of hier al over nagedacht is. Uiteindelijk zijn het allemaal initiatieven van buiten de gemeente. De gemeente gaat een beetje faciliteren en handen spandiensten leveren, maar gaat op dat gebied weinig initiatief leveren.
Raadslid Vanhoof (sp.a) antwoordt dat men de voorbije maanden rond die 11 juli viering al een heel traject heeft afgelegd. Op 3 december is er een evaluatievergadering geweest van de 11 juli viering 2012. Daar zijn de goede en de minder goede dingen van de vorige viering besproken. Dan heeft men op 19 februari een eerste bijeenkomst georganiseerd met alle verenigingen m.b.t. de viering van 2013. Op 18 maart is men opnieuw samengekomen en het verslag daarvan is op het schepencollege geagendeerd. Volgende week, op 29 april, zit men voor de 3e maal samen om het programma 2013 te bespreken. De gemeente faciliteert daar inderdaad. Men trekt ook jaarlijks 4.000 euro uit voor de 11 juli viering. Het programma voor 2013 begint stilaan vorm te krijgen en is voor een stuk gebaseerd op die evaluatie van 2012. Het zijn allemaal Vlaamse verenigingen die dat mee organiseren, dus hij begrijpt niet goed wat het raadslid met Vlaamse identiteit bedoelt.
Raadslid Verbeke geeft als voorbeeld dat het Pierement zijn 11 juli tentoonstelling geeft. Hij heeft gezien dat daar dit jaar geen onderwerp aan vastgeknoopt is. Dus iedereen kan meedoen, zonder dat er een onderwerp is. Waarom neemt men daarvoor geen Vlaams onderwerp? Men voelt dat daar op dat gebied weinig gebeurt. Hij is vorig jaar op die Europese markt geweest, dat was heel plezant, maar waarom moet dat op het feest van 11 juli?  Men heeft ook het feest van de Europese gemeenschap.
Schepen Vanhoof deelt mee dat men de verenigingen hier voor een stuk zelf met ideeën laat komen. Het zijn ideeën die zij naar voor gedragen hebben. Hij denkt dat dit toch wel een uitgebreid aanbod is dat men op die dagen kan aanbieden.
Raadslid Belmans (N-VA) vraagt welke verenigingen daar voor samengekomen zijn.
Schepen Vanhoof geeft een opsomming: Davidsfonds, Gregoriuskoor, Pierement, dienst Lokale Economie, Mols Hoop, AFM, beiaardcomité, cultuurraad, ... Hij zegt dat hier een oproep voor gedaan is. Het zijn allemaal Vlaamse verenigingen.

Personeelsbewegingen bij de poetsdienst (Andre Verbeke)

Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat hij dit gelezen heeft in de verslagen van het schepencollege. Hij denkt dat het de statuten van de mensen zelf zijn die moesten veranderd worden, omdat die in de laagste statuten werkzaam waren en daar iets aan moest gebeuren. Een opeenvolging van examens die uitgeschreven werden, mensen die ontslagen werden, mensen die opnieuw aangenomen werden. Het zijn er zo veel dat men eigenlijk niet goed meer kon volgen. Hij wou daar een beetje duiding over van wat juist de bedoeling was om
te zien of hij het juist begrepen had.
Schepen Celen (sp.a) antwoordt dat hij de vraag kan begrijpen als men de verslagen van het schepencollege leest. Het is inderdaad een cascade geweest met momenten van aanstellingen. Hij zal trachten uit te leggen waarom. Het principe is dat men iedereen die in niveau E werkt de kans wil geven om, mits het afleggen van een examen, door te stromen naar niveau D. Men is begonnen met de zaalwachters. Nu was het poetspersoneel aan de beurt. Het is de bedoeling om ook die kans te bieden aan de werklieden. Op het moment dat men een nieuwe medewerker moet aanwerven organiseert men een examen. Dat is een examen waaraan niet alleen externen kunnen meedoen, maar waar ook de mensen die al in dienst zijn aan kunnen deelnemen. Degenen die slagen voor het examen kunnen doorstromen naar niveau D. Dat maakt dat men een lijst krijgt met geslaagde kandidaten.
Men heeft 2 nieuwe medewerkers nodig, men stelt een nieuwe medewerker aan die extern is, en dan heeft men een aantal kandidaten die in volgorde van rangschikking komen die intern zijn. Die kunnen allemaal doorstromen van niveau E naar niveau D. Die krijgen dus een contract in niveau D en in wederzijds akkoord wordt dan het contract in niveau E beëindigd. Dat is logisch, want men kan niet in 2 contracten tegelijkertijd tewerkgesteld worden. Dat maakt dat men bij momenten die cascade heeft gekregen van beslissingen van het schepencollege van mensen die doorstromen, het contract dat dan in onderling akkoord beëindigd wordt, tot men komt aan de volgende in de rangschikking, een geslaagde externe kandidaat. Op dat moment kan men niet meer verder omdat men dan een bijkomende job zou creëren, wat men niet wil doen. Intussen zijn de geslaagde kandidaten voor dat examen allemaal kunnen doorstromen naar niveau D. Dat is de reden waarom al die beslissingen op een rijtje op het schepencollege zijn gekomen.

Publiciteitsborden evenementen van buiten onze gemeente (Hans De Groof)

Raadslid De Groof (N-VA) zegt dat het in Mol de laatste jaren niet echt een probleem is geweest, maar de laatste weken is dat wel anders. Er zijn een aantal publiciteitsborden verschenen van grote evenementen die niet in onze gemeente plaatsvinden. Zo staan er op dit moment borden op het kruispunt van de Doornboomstraat en de Hangarstraat, op de Keirlandse Zillen t.h.v. het appartementsblok in de Vredelaan en aan de indoor carting, in de Milostraat t.h.v. de bloemenwinkel en in de Martelarenstraat tegenover de plaats waar vroeger het Zilte was. Hij heeft er geen idee van of er nog andere plaatsen zijn. Het gaat om 2 evenementen die op 10 mei doorgaan in Lommel en op 18 mei in Antwerpen in het Sportpaleis. Het gemeentelijk reglement rond tijdelijke publiciteitsborden stelt dat je toestemming moet krijgen van de wegbeheerder voor het plaatsen van publiciteitsborden en dat enkel activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden een toelating kunnen krijgen. Er staat ook in dat de borden pas 14 dagen voor het evenement mogen geplaatst worden.
Zijn fractie gaat er vanuit dat de evenementen waarvan sprake geen toestemming hebben gekregen van het gemeentebestuur voor het plaatsen van die borden. Ze vinden niet plaats in onze gemeente en ze staan er ondertussen toch al bijna 14 dagen, terwijl de activiteiten pas op 10 en 18 mei plaatsvinden. Ook betekenen deze evenementen mogelijke concurrentie voor de activiteiten van onze plaatselijke verenigingen. Mede daarom en omwille van de visuele vervuiling die ze met zich meebrengen, ziet zijn fractie deze borden graag uit het Molse straatbeeld verdwijnen. Kunnen deze (mogelijks) illegale publiciteitsborden verwijderd worden?
De burgemeester zegt dat men de bekommernis van het raadslid deelt. Zijn vraag is goed gesteld en ook op een goed moment, omwille van het feit dat men n.a.v. de vraag van het raadslid de teksten er nog eens naast gelegd heeft. Het raadslid spreekt over de geest van een reglement, dat is moeilijk te controleren, maar hij heeft dat wel juist geschetst. Het was de bedoeling om het voor een stuk te reglementeren en dan te beperken tot Molse activiteiten. Hij denkt dat hetgeen waar het raadslid naar verwijst van de website komt en o.a. uit de productfiche. Wanneer men het GAS-reglement er naast heeft gelegd, is men tot de constatatie gekomen dat die 2 niet helemaal matchen. Vandaar dat men dat moet herbekijken. Hetgeen op de productfiche staat, is nog voor de ingebruikname of de goedkeuring van het GAS-reglement. Als men in het GAS-reglement punt 3.4 §1 leest, dan staat er dat men de toestemming van het college moet hebben voor zover het openbaar domein betreft, en dat men de toestemming van de eigenaar van het perceel moet hebben als het op privé grond staat. Dat betekent dat dit een niet volmaakt reglement is dat men moet bijsturen om effectief te kunnen optreden. Men kan alleen maar een GAS-PV laten opstellen in functie van het GAS-reglement. In de huidige stand van zaken is het nu zo dat men op dit moment, als het op privé eigendom staat en men heeft de goedkeuring of de toestemming van de eigenaar, men niet kan optreden met de GAS-sancties. Wat uiteraard
wel de bedoeling is. De bekommernis die het raadslid formuleert onderschrijft men. Men heeft aan de jurist gevraagd of men die weg kan doen. De juriste heeft geantwoord dat men dat strikt juridisch niet zo maar weg kan halen. Dan zou men al een bezitsvordering voor de vrederechter moeten inleiden. Men gaat wel die mensen aanschrijven met de vraag om dat te verwijderen. Het is voorzien om de GAS-reglementen te screenen, omdat er een aantal federale wetswijzigingen op komst zijn. Een aanpassing is nodig. Men moet
die tekst, wat de GAS-sanctie betreft, verfijnen en bijsturen omdat die niet volmaakt is.
Raadslid De Groof deelt mee dat hetgeen hij hierover heeft, effectief van de gemeentelijke website komt.
De burgemeester herhaalt dat het raadslid dit juist gelezen heeft, maar als men die 2 naast elkaar legt, klopt dat niet. Dat moet men dus rechtzetten.
Raadslid De Groof vraagt of er aan de borden die er momenteel staan dan niets kan gedaan worden.
De burgemeester herhaalt dat men daar strikt genomen niets aan kan doen, maar dat men die mensen gaat contacteren om hen vriendelijk te verzoeken die borden te verwijderen. Hij weet niet of ze een toestemming hebben, maar betwijfelt het.

Rooien van bomen in de Lentestraat (Andre Verbeke)

Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat zijn fractie verschillende keren gecontacteerd werd door bewoners van de Lentestraat over het rooien van bomen. De bomen waren gerooid, maar de stronken moesten nog uitgefreesd worden. Zij kregen daar regelmatig mails over. Hij denkt dat het gemeentebestuur die ook regelmatig gekregen heeft. Daarom heeft hij het op deze agenda gezet. Hij heeft gehoord dat ze ondertussen weg zijn. Voor hem is deze zaak dus opgelost.