U bent hier
Gemeenteraad april 2014
Communicatie rond het omwisselen van de groene zakken (Jan Vangheel)
Informatievergadering jaarverslag IOK en IOK Afvalbeheer 2013 (Jan Vangheel)
Ophaling PMD en papier/karton (Jan Vangheel)
Andere formule voor de Kerstmarkt (Andre Verbeke)
Oplopende werkloosheidscijfers in Mol (Andre Verbeke)
Communicatie vanuit de gemeente over de huisartsenwachtpost (Andre Verbeke)
Toestand van het kerkhof van Mol-Rauw (Koen Dillen)
Verkoop van domein De Maat (Koen Dillen)
Communicatie rond het omwisselen van de groene zakken (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) stelt dat tijdens de vorige gemeenteraad werd beloofd dat men vanaf
vrijdag 28 maart de groene zakken zou kunnen omwisselen op het containerpark. Dat is ook zo en er is ondertussen ook over gecommuniceerd. Maar toen hij zijn agendapunt ingediend heeft, had hij daar nog niets over gelezen. Hij wil de schepen danken voor de snelle reactie.
Informatievergadering jaarverslag IOK en IOK Afvalbeheer 2013 (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) was onlangs op de jaarvergadering van IOK waar werd gezegd dat IOK
Afvalbeheer een winst had van 8.060.000 euro. Daarom werd beslist om vanaf 1 januari 2014 de
tarieven voor de gemeenten te laten dalen met 7,2%, wat neerkomt op 3,80 euro per inwoner. Wat zoekt de gemeente daarmee te doen? Gaat dat in de gemeentekas blijven of wordt dit doorgegeven aan de burger?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat het onmogelijk is om dat vandaag te zeggen. Dat zijn
beslissingen die worden genomen in het kader van de opmaak van een budget. In september zal
men kennis nemen van alle nieuwe financiële informatie die op tafel ligt. Dit is daar 1 van, naast de
vele andere. Op basis van de hoeveelheid van die informatie zal men beslissen wat er met wat moet gebeuren. Hij denkt dat er een beetje kort door de bocht wordt gegaan om nu vandaag al te zeggen dat men daar een korting krijgt omdat het resultaat van IOK positiever is dan verwacht en dat men dat maar direct terug aan de burger zal geven. Men moet eerst eens goed kijken wat de reactie van diezelfde burger is op het nieuwe afvalbeleid dat men nu heeft. In het midden van het jaar zal men daar ook cijfers over krijgen en op basis daarvan zal men moeten evalueren en beslissingen nemen.
Dat zal op de gemeenteraad van december gebeuren.
Raadslid Vangheel zegt dat de N-VA-fractie voorstelt om die korting door te rekenen in de vaste kosten. Het principe dat de vervuiler betaalt klopt, maar zijn fractie vindt vooral de vaste kosten relatief hoog.
Ophaling PMD en papier/karton (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) meldt dat op die jaarvergadering van IOK ook gezegd werd dat volgens een studie van IOK 82% van de burgers verkiest om PMD om de 3 weken in plaats van om de 2 weken op te laten halen, omdat het vaak langer dan 2 weken duurt vooraleer die zak vol is. Ook het papier stapelt zich op. Dat wordt nu maandelijks opgehaald en dat zou men om de 3 weken willen laten ophalen. Dat zou dan een nul-operatie voor de gemeente zijn. Gaat de gemeente daar op instappen?
In Mol zijn er verenigingen die heel veel papier ophalen. IOK wil in de toekomst bakken met een chip voor het ophalen van papier. Die bakken vergen een grote investering. IOK zal dat waarschijnlijk alleen maar doen als ze zeker zijn dat er genoeg papier wordt opgehaald. Als men daar dan niet op instapt als burger, want dat is op vrijwillige basis, en men zet een kartonnen doos buiten, zal IOK die dan nog meenemen? Hoe ziet de gemeente de papierophaling door de verenigingen in de toekomst?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat de mogelijkheid van de 3-wekelijkse inzameling van
PMD inderdaad is opgenomen in de nieuwe erkenning van Fostplus. Momenteel loopt er sinds de
laatste 3 jaar in dat verband een proefproject in 5 gemeenten in de Kempen. Sinds begin dit jaar is
daar ook een verstedelijkt gebied, zijnde Herentals, in opgenomen. IOK wacht zelf nog op een eva-
luatie - vooral van de ervaringen in een kleinstedelijk gebied - in overleg met Fostplus, vooraleer daarover een verder overleg met de gemeentebesturen te organiseren. Het is voorlopig nog even afwachten hoe dat verder gaat en welke conclusies daaraan verbonden moeten worden. Papierophaling is een verplicht nummer voor Fostplus. Onder welke vorm het ook moge gebeuren, burgers moeten altijd papier kunnen meegeven in een systeem waarin een bepaalde periodiciteit is gewaarborgd en waar ook is gewaarborgd dat gans het grondgebied van de gemeente wordt gedaan. Dat kan men alleen via Fostplus. Via het systeem van de verenigingen gaat dat niet, omdat die frequentie niet voldoende is. Dat zal dus blijven bestaan. Of dat met of zonder bakken is, speelt geen rol. De burgers moeten hun papier kunnen meegeven. IOK zal op een bepaald ogenblik een voorstel doen aan de gemeentebesturen om wel of niet in te stappen. Maar ook dat is de autonomie van die gemeenten.
Als een gemeente zegt om dat niet te doen om bepaalde redenen, dan zal dat zo blijven. Er is geen
enkele beslissing voor Mol. Die beslissing zal de volgende jaren hier in de gemeenteraad moeten genomen worden.
Andere formule voor de Kerstmarkt (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat het misschien een beetje vroeg is om over de kerstmarkt te beginnen, maar dat is naar aanleiding van een voorstel tijdens de vorige gemeenteraad om op de volgende kerstmarkt geen politieke partijen meer toe te laten. De N-VA-fractie kan zich wel vinden in die stelling of politieke partijen wel een plaats hebben op zo’n markt. Maar men moet misschien ook verder durven doordenken en zich de vraag stellen of het concept van de kerstmarkt zoals het nu georganiseerd wordt wel een kerstmarkt is. Men moet zich eens bezinnen of men daar niet echt een kerstmarkt van kan maken. Hij is daar nu de laatste 2 jaren geweest en weet niet meer hoe hij thuis geraakt is. Daar zijn vooral standen met drank, maar dat heeft niets met kerstmis te maken. Een kerstmarkt moet een gezellige boel zijn waar men vanalles kan kopen. Dat kan een pluspunt zijn voor het centrum. Dit is misschien iets voor de werkgroep centrumversterkende maatregelen om die kerstmarkt eens te herbekijken en er een echte kerstmarkt van te maken. Misschien ook niet 1 dag, maar een gans weekend, of misschien een ganse week.
Schepen Deckx (sp.a) antwoordt dat toen zij aangetreden is als schepen van feestelijkheden
/evenementen, zij een aantal dingen geërfd heeft. Daar zijn hele mooie dingen bij zoals bv. Mon Mol Marte, waar weinig aan te verbeteren valt. Ook Mol Feest, waarbij men dit jaar het Rondplein barstensvol gekregen heeft dankzij het vakkundige optreden van Natalia. Als primeur kan ze hier al vertellen dat men dit jaar Milk Inc heeft kunnen vastleggen. Maar die kerstmarkt was een doorn in haar oog. Op de dienst deelt men haar mening hierin en is men op zoek gaan naar mogelijke alternatieven. Zij heeft al voorgesteld om een ijspiste op het Rondplein te plaatsen. Men heeft hiervoor prijzen opgevraagd en dat kwam zonder de energiekosten op 51.000 euro. Voor de kerstmarkt heeft men een budget van nog geen 15.000 euro. Zij is tijdens de kerstperiode op pad geweest naar andere kerstmarkten om daarvan te kunnen leren. In Antwerpen stonden bv. prachtige kerstbomen met rode verlichte ballen in. Daar stonden heel mooie chalets en die waren verspreid over het centrum.
Zij heeft toen aan de dienst voorgesteld om chalets te plaatsen, beginnende op de Markt en eindigend aan het station. De dienst heeft dat idee verder uitgewerkt, maar kwam tot de conclusie dat men het centrum van Mol enkele weken stil moest leggen, omdat men nergens op dat parcours de ruimte had om die chalets zo lang te plaatsen. Men heeft daar geen budget voor en ook geen ruimte voor. Een volgend voorstel was om professionals aan te trekken om hun artikelen te verkopen, tussen de leuke kramen die men nu heeft. Men heeft dan de mensen die zoiets aanbieden gecontacteerd, maar blijkbaar staan die liever op andere plaatsen waar de kerstmarkt langer duurt en waar meer volk komt.
Kortom, men heeft al heel veel denkpistes bewandeld, maar eerlijk gezegd is het niet zo evident om
daar, gezien de budgetten die men ter beschikking heeft, echt wel een goede oplossing aan te geven.
De N-VA-fractie is niet de enige die dat opmerkt. De Koepel van de Cultuurraad heeft ook al gezegd
dat men daar iets aan moet doen. Zij is er toen mee naar de deelraad Toerisme getrokken om hun
visie te horen. Tot haar grote verwondering heeft men daar gezegd om daar niets aan te veranderen, omdat er heel veel mensen naartoe komen die zich daar amuseren. Zij is vervolgens naar de deelraad Amateurkunsten getrokken en het probleem daar voorgelegd. Ook daar was het enthousiasme enorm laag. In de winter is het niet zo evident voor harmonieën en toneelverenigingen want die repeteren dan voor iets anders. De dienst bekijkt momenteel nog altijd waar men met dat evenement nu juist moet landen. Misschien is het wel goed om ook daar eens een aantal mensen voor rond de tafel te zetten. Zij is absoluut bereid, als er goede insteken zijn die ervoor kunnen zorgen dat de kerstmarkt verbeterd wordt binnen het budget, daarmee rekening te houden. Het is ook zo dat de handelaars van Mol niet staan te springen om het Rondplein gedurende die periode te blokkeren voor een aantal weken. Zij herhaalt dat ze open staat voor alle mogelijke suggesties.
Raadslid Lodewijckx (CD&V) zegt dat het evident is dat niet alles kan veranderd worden, maar er zou toch een zekere uniformiteit moeten kunnen plaatsvinden op het Rondplein met gelijke kraampjes die op een fatsoenlijke manier opgesteld zijn. Dat zou al heel veel verschil maken. Hij stelt ook voor dat men bij alle politieke formaties eens nadenkt of men daar wel thuishoort.
Schepen Deckx antwoordt dat ze niet meteen op haar eigen dienst gaat schieten over die opstelling, omdat zij weet dat zij daar heel veel tijd en heel veel meetwerk in steken en dat zij dat heel nauwkeurig en zo goed mogelijk doen. Wat de aanwezigheid van de politieke partijen betreft, heeft zij niet zo zeer de opmerking gekregen over hun aanwezigheid, maar wel over het feit dat daar politieke activiteiten gebeurd zijn dit jaar. Zij stelt voor dat men met zijn allen eens nadenkt of dat aspect nog deel mag uitmaken van de kerstmarkt. Zij stelt voor dat men dit eens bespreekt en daar een gentlemen agreement over afsluit.
Oplopende werkloosheidscijfers in Mol (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat hij de werkloosheidscijfers in Mol onder ogen gekregen heeft. In
het meerjarenplan wordt er gesteld dat de werkloosheidsgraad 6,4% is. Dat is gebaseerd op cijfers
van eind 2011. Hij ziet dat ondertussen de gemiddelde werkloosheid in Mol opgelopen is tot 8,34%.
Daar zit men dan toch wel hoger dan de gemeenten rondom ons. Bv. in Dessel is dat 6,67% en in
Geel 7,74%. Men ziet dat sinds 2011 er 300 à 350 werklozen bijgekomen zijn, vooral bij mannen. Bij vrouwen is dat min of meer stabiel, maar bij de mannen is dat toch wel een vrij forse stijging gedurende de laatste 2 à 3 jaren. Hij weet dat de gemeente dat allemaal zo maar niet kan oplossen, maar de vraag is of er geen initiatieven vanuit de gemeente kunnen genomen worden om te proberen door een faciliterende rol in te gaan spelen. In de gemeente Dilbeek had men ook 1.000 werkzoekenden. Dat getal is een beetje vergelijkbaar met het aantal werkzoekenden in Mol. Daar hebben de schepen, de dienst Tewerkstelling en de dienst Lokale Economie een soort jobbeurs georganiseerd op 13 maart. Zij hebben daar toch een 600-tal mensen gehad die voor een job kwamen solliciteren. Er zijn ook een hoop mensen die daardoor aan een job geraakt zijn. Hij vond dat een positief idee en wou dat hier op de gemeenteraad ook voorstellen. Schepen Caeyers (CD&V) antwoordt dat de cijfers spijtig genoeg kloppen. Dat is niet alleen zo in Mol, maar in gans Vlaanderen. De laatste jaren zijn de werkloosheidscijfers serieus gestegen. Men moet daar op alle mogelijke manieren, en ook het stukje dat een lokaal bestuur kan bijdragen, op inzetten. In het verleden heeft men dat ook al gedaan en men blijft dat doen. De lokale besturen hebben van Vlaanderen de regisseursrol gekregen rond de sociale economie. Men zit in Mol met een sterke partner, nl. de VDAB, om ervoor te zorgen dat die werkloosheidscijfers terug verbeteren. Het is al jaren zo dat binnen de Kempen de cijfers van Mol relatief hoog zijn. Een aantal jaren geleden was Mol een Efro-doelstelling 2-gebied. Dat had te maken met die hoge werkloosheidscijfers. In Geel zit de werkloosheid 0,7% lager dan in Mol, maar in Mol is er ook net iets minder industrie aanwezig dan in Geel. Een heel belangrijk iets is dat via de Werkwinkel, de VDAB, en alle diensten die daar iets mee te maken hebben gecentraliseerd zitten, een overleg hebben met elkaar en ook cliëntoverleg organiseren. Er zijn heel wat mensen die werkloos zijn en waarvoor moet getracht worden hen in een tewerkstelling te krijgen. In tijden van economische crisis zijn de zwaksten het slachtoffer. Als men vroeger nog artikel 60-ers doorgestroomd kreeg, merkt men nu dat er soms in de buurt een aantal grote bedrijven reorganiseren en komen er waardevolle mensen op de arbeidsmarkt waar ook vraag naar is. Maar het zijn vaak de ongeschoolden en mensen met problemen die nu meer uit de boot vallen dan een aantal jaren geleden. Daar tracht men aan te werken. Men heeft een aantal jaren geleden voor het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de regio Mol-Balen-Dessel-Retie een persoon aangeworven als coördinator. Zij werkt heel veel rond arbeidsbegeleiding en brengt alles in kaart. Samen met de buurgemeenten heeft men een regiecomité opgericht waar alle partners van sociale economie inzitten en zijn er al heel wat initiatieven georganiseerd. De laatste jaren heeft men serieuze uitbreidingen gekend: Fietspunt, uitbreiding van de 2e Kringwinkel, … In Vlaanderen is er het maatwerkdecreet. De laatste jaren zijn er geen erkenningen meer bijgekomen en heeft men die doelgroep niet meer verder kunnen aansnijden. In Mol zijn er heel veel mensen die in aanmerking komen voor dergelijke tewerkstelling, maar waar geen plaatsen voor bijgekomen zijn. Ook hier zijn er toekomstgericht uitdagingen die men moet aangaan. Het OCMW heeft op de dienst Arbeidsbegeleiding een 4-tal maatschappelijk werkers in dienst die daar specifiek rond werken. Historisch zaten de cijfers van werkloosheid bij vrouwen ook heel hoog in de regio van de Kempen. Met PWA in Mol en Baldemo van de 4 OCMW’ s is men er op 6 jaar tijd in geslaagd om 380 vrouwen werk te geven. Dat zijn 380 nieuwe arbeidsplaatsen op 6 à 7 jaar. De jobbeurs is een heel goed voorstel van het raadslid, maar men heeft dat de vorige jaren ook al gedaan. Dat is dus niet nieuw in Mol. Men heeft ook al een omgekeerde jobbeurs gedaan voor Mol, Balen, Dessel en Retie. Weliswaar niet op de schaalgrootte van in Dilbeek. Met het werkgelegenheidsforum en met alle werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties zijn er hier in het verleden ook zulke initiatieven genomen. Maar het is een goed idee om eens te bekijken hoe dat kan herhaald worden, waar men dat repetitief karakter insteekt. De VDAB organiseert ook heel veel cursussen en herscholingen en daar gelooft hij persoonlijk het meeste in. Men moet er volgens hem als overheid voor trachten te zorgen dat mensen op een bepaald moment wel de juiste opleiding krijgen, waar ze toekomstgericht ook echt tewerkstellingskansen in krijgen. Dat is uiteraard ook de taak van de VDAB, die tal van cursussen organiseren en daar werkt men vaak mee samen. Zo merkt men bv. dat er rond onderhoud ieder jaar wel 1 à 2 modules zijn in Mol. Dan mogen die mensen in samenwerking met het OCMW zowel serviceflats, als in het woonzorgcentrum, als op andere plaatsen gaan poetsen. Nadien ziet men daar vaak een doorstroming in. Het zijn allemaal acties die voor een stuk opgenomen worden in het regiecomité. In het Werkgelegenheidsforum merkt men wel dat de sociale partners, de vakorganisaties, de werkgeversorganisaties eerder op RESOC-niveau voor de Kempen duidelijke plannen moeten maken in de richting van mobiliteit e.d. Men mag zich niet miskijken op de schaalgrootte van enkel de gemeente zelf. De cruciale beslissingen moeten op een hoger niveau genomen worden. Hier aan tafel zitten van iedere partij de nodige en bekwame mensen om er in de Kempen voor te zorgen dat de dynamiek op gang blijft. Dat zal ook voor de ganse Kempen van belang zijn, men heeft als gemeente niet alles zelf in handen. Waar de gemeente de regisseursrol heeft, binnen de sociale economie, kan hij echt getuigen dat men de laatste jaren alles uit de kan gehaald heeft om de erkenningen naar Mol te krijgen. Men zal het maatwerkdecreet heel goed mee opvolgen en ervoor zorgen dat men voor de doelgroep richting arbeidszorg meer en meer mensen hier tewerk kan stellen. De suggestie van de jobbeurs neemt hij mee om verder te bekijken.
Communicatie vanuit de gemeente over de huisartsenwachtpost (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat de huisartsenweekendwacht gereorganiseerd gaat worden in de
regio. Op dit ogenblik zorgen alle gemeenten voor hun eigen wachtdienst, maar dat zal nu een
wachtpost worden - een samenwerking tussen Mol, Geel, Balen, Meerhout, Westerlo, Herentals en
Laakdal. Er gaat voor de burger die in het weekend een dokter nodig heeft toch heel wat veranderen.
De wachtpost gaat zich situeren op het einde van de ring van Mol richting Geel, in het gebouw waar
men vroeger een tin-verkooppunt had. Vanaf half juni zal die wachtpost operationeel zijn. Het
welslagen van die zaak zal voor een groot stuk afhangen van communicatie. Vanuit de wachtpost zelf zal er heel wat communicatie komen, ook via Logo, maar de vraag is of ook de gemeente daar voor een stuk in zou kunnen participeren via de informatiekanalen van de gemeente.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat het een heel nuttige suggestie is. Maar men is het raadslid voor geweest. Reeds op 3 april heeft de gemeente de vraag gekregen over hoe men kon samenwerken om die communicatie te optimaliseren bij de start van die wachtpost Zuiderkempen. Diezelfde dag werden reeds een aantal afspraken gemaakt en men wacht nu op de concrete informatie die tegen half mei beloofd is. Dan zal men het ganse register van communicatiemiddelen open zetten en dat zal wellicht de volgende weken en maanden uitvoerig aan bod komen via de diverse kanalen.
Wellicht in het informatieblad, maar ook andere communicatiemiddelen zullen worden ingezet.
Toestand van het kerkhof van Mol-Rauw (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat hij de laatste tijd enkele emotionele reacties gehad heeft van inwoners van het Rauw die niet te spreken waren over de toestand van het kerkhof van de parochie. Kan en wil het gemeentebestuur daar iets aan doen? Rauw is gekend voor zijn wit zand, maar op het kerkhof is het allemaal zwart zand. Als het een tijd droog geweest is en er is wat wind, dan is het daar heel stoffig. Als het geregend heeft, dan is het daar nogal modderig. Er is eigenlijk heel weinig gras.
Gaat het gemeentebestuur daar iets aan veranderen?
Schepen Van Craenendonck (CD&V) antwoordt dat men sinds 2008-2009 bezig is met het masterplan voor het renoveren van de begraafplaatsen. Momenteel heeft men 7 begraafplaatsen gerenoveerd. De volgende begraafplaats die gerenoveerd wordt is het Kruisven. In de toekomst gaat men bespreken om in een volgende fase de begraafplaats van Mol Rauw te renoveren. Er komen nu wel nieuwe columbariums en nieuwe urnevelden bij op deze begraafplaats. Voorlopig staat de renovatie van de begraafplaats in Rauw in de agenda voor 2016, maar de budgetten moeten nog besproken worden. De renovatie is nodig, maar men kan niet alles gelijk.
Verkoop van domein De Maat (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) heeft de laatste tijd geruchten gehoord over de verkoop van domein De Maat
aan vzw Natuurpunt. Onderhandelt het gemeentebestuur ook met Kempens Landschap, een land-
schapsvereniging die door een multidisciplinaire aanpak zowel de natuur-, woon-, ontspannings- als
erfgoedfunctie probeert uit te bouwen? Het is een provinciale vereniging die goed werk verricht. In
Mol zijn er ook 5 à 6 gebieden die zij beheren. Dat gaat gedeeltelijk over erfgoed, maar ook over ontspanning en andere dingen. Hoe maakt hij nu de koppeling naar De Maat? Het domein De Maat bevat toch een deel erfgoed. Men heeft daar de sprietputten die uniek zijn voor deze omgeving en voor Vlaanderen. De meeste mensen uit de omgeving hadden tijdens WO II verwarming van de sprietputten. De wateringen zijn ook uniek en zijn ook een vorm van erfgoed. In Noord-Limburg, Lommel, Neerpelt, … bestaat dat ook. Daar kan Kempens Landschap eventueel ook werk verrichten. Dan is er het kasteel Van Eetvelde, wat een historische waarde heeft. In 1938 heeft de gemeente De Maat overgekocht van de familie Van Eetvelde. Nu hoort hij dat de gemeente De Maat terug wil verkopen.
Heeft het gemeentebestuur ook gedacht aan het Kempens Landschap bij de verkoop van De Maat?
Ondertussen heeft hij ook contact gehad met vzw Kemp. Die mensen zijn ook bereid om mee te doen in het onderhoud van het natuurdomein.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat de directeur van het Kempens Landschap een afspraak heeft met het schepencollege over 3 weken. Dit is 1 van de dossiers die door hemzelf op de agenda is gezet en men zal dat dan bespreken. Het raadslid moet goed in het achterhoofd houden dat het Kempens Landschap werkt zoals het werkt. Dat betekent dat de gemeente waarbinnen het project zich bevindt 10% van de aankoopprijs moet financieren en bovendien - en dat is zeker in dit dossier belangrijk - nadien ook financieel verantwoordelijk wordt voor het onderhoud. Hij vraagt het gesprek met de directeur op 14 mei alle kansen te geven.