U bent hier
Gemeenteraad februari 2013
- Adviesraad Lokale Economie (Andre Verbeke)
- Sneller doorsturen verslagen van het schepencollege (Andre Verbeke)
- Aanleg parking Boulevardpark (Koen Dillen)
- Opstarten werkgroep nieuwe geluidsnormen muziekactiviteiten (Piet Lamberts-Van Assche)
- Ophalen huisvuil in centrumstraten (Andre Verbeke)
- Extra onderbord stimuleert rechtmatig gebruik (Mia Belmans)
- Sneeuwlast Stationsplein (Mia Belmans)
- Moldersbok (Jan Vangheel)
- Bouw appartementen Kapellestraat (Mia Belmans)
- Aankoop dvd's en blu-rays voor bibliotheek 2013-2016: goedkeuring gunning (Andre Verbeke)
- Film op website over installatievergadering (Andre Verbeke)
Adviesraad Lokale Economie (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) leest de mail voor die hij hierover ontvangen heeft. Hij citeert: ‘Beste Andre, op 15 januari hadden wij onze 1e vergadering Adviesraad Lokale Economie. Aansluitend hierop een kleine receptie in de Onthaasting. Onze uittredende schepen Christophe Verdonck was al vanaf 20 uur aanwezig. De voorstelling van onze nieuwe schepen zou ook die avond plaatsvinden. Onze verbazing was groot toen wij hoorden dat zij die avond nog gebeld had dat ze niet aanwezig kon zijn omdat de weg van de Rozenberg
naar de Onthaasting te slecht was, en nog een paar andere redenen die ik hier niet hoef te vernoemen, omdat die zaken niks ter zake deden. Ik zal een volgende keer dan ook nadenken om ’s avonds nog uit mijn luie zetel te komen om vrijwillig en onbezoldigd de vergadering bij te wonen.’ Hij heeft met die man die de mail verstuurde contact gehad en die was echt toch wel een beetje ontstemd. De vraag is dan ook aan de schepen hoe dat kan uiteindelijk wordt men uitgenodigd, die mensen willen toch kennismaken, het is een weder-
zijdse kennismaking - dat men op die valse noot begint.
Schepen Deckx (sp.a) dankt het raadslid omdat hij zijn 1e vraag in de gemeenteraad aan haar richt en dat zij die om half 1 ’s nachts mag beantwoorden. Het raadslid schrijft dat op de 1e bijeenkomst van de Adviesraad Lokale Economie de vorige en de huidige schepen bevoegd voor deze materie uitgenodigd waren. Dat klopt. Dat er vooral werd uitgekeken naar de komst van de huidige schepen voor Lokale Economie stemt haar heel vrolijk. Dit voor een kennismaking met de leden van de adviesraad. Zij kan het raadslid geruststellen, er zijn er ook al heel veel die zij kent en die haar kennen van andere gelegenheden. De schepen is echter niet komen opdagen. Dat klopt, omdat de schepen op dat moment, 5 minuten voor de vergadering, geconfronteerd werd met een acute noodzaak in de familie.
Maar goed, men moet dan zijn prioriteiten stellen. Zij heeft dan de ambtenaar die aanwezig was gebeld. Niet om te zeggen dat de weg van de Rozenberg naar de Onthaasting niet in goede staat zou zijn, want er was wel degelijk gestrooid en er was voldoende verkeer. Dat was niet het probleem. Hoe gaat zij in de toekomst met de adviesraad omgaan? Zij gaat die heel ernstig opnemen. Er is een nieuwe adviesraad aangekondigd op 19 februari en op 7 februari zal die voorbereid worden. Er is daarover een afspraak gemaakt met Eric De
Ridder, zijnde de voorzitter van de adviesraad. Zij vraagt het raadslid om zo vriendelijk te zijn haar de naam van de informant te bezorgen, zodat ze hem zelf kan bellen en persoonlijk de uitleg kan geven die ze hier helaas niet kan geven.
Sneller doorsturen verslagen van het schepencollege (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) deelt mee dat dit eigenlijk al een achterhaald punt is. Dat kwam omdat zij de eerste keer 3 verslagen van 3 schepencolleges op 1 dag gekregen hebben. Zij hebben ondertussen gezien dat dit beter opvolgt.
De secretaris verduidelijkt dat dit een gevolg was van een probleem met het ingeven van de nieuwe e-mailadressen. Normaal worden de verslagen na de goedkeuring door het college doorgestuurd naar de raadsleden, dat is het verleden ook steeds zo gebeurd.
Aanleg parking Boulevardpark (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) heeft een opmerking i.v.m. het beleid over het parkeren. In de beleidsverklaring staat het parkeerbeleid terecht hoog op de agenda. Nu worden er door het schepencollege enkele parkeerplaatsen in de Gasstraat aangelegd. Hij denkt dat dit geen oplossing is voor het lokale parkeerprobleem. Hij heeft een beetje schrik dat het een aan zet gaat zijn om leerkrachten van het St. Lutgardisinstituut en eventueel ook de oudere leerlingen aan te zetten om met de auto naar school te komen. Hij zou liever wachten op het echte parkeerbeleid, op het grondige parkeerbeleid dat de coalitie gaat uitvoeren. Hij had graag gehad dat er een aantal parkeerplaatsen zouden komen die voorzien zijn van oplaadpunten voor elektrische wagens. Zo krijgt men de groene auto’s in het centrum en misschien ook meer fietsen in het centrum. Het zou voor het gemeentebestuur ook een aanzet kunnen zijn voor een duurzaam energiebeleid waarbij de huidige wagens op termijn vervangen worden door elektrische wagens.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat het inderdaad klopt dat de aanleg van deze parking nog een beslissing is die dateert uit de vorige legislatuur. Bij het tot stand komen van die parking heeft men niet direct de optie met de elektrische laadpalen onderzocht, omdat men in samenspraak met Eandis in een proefproject gestapt is, waarbij men op een zeer visuele en druk bezochte plaats in overleg met Iveka een eerste laadpaal geplaatst heeft voor ’t Getouw. Wellicht is de opportuniteit in de toekomst nog wel aanwezig om dat uit te breiden. Ook het college staat achter duurzaam verkeer, het energiezuinige verkeer en de promotie ervan. Hij denkt dat men eerst het resultaat van de proef met Eandis moet afwachten en vervolgens grondig evalueren. In gans Vlaanderen worden die punten in samenspraak met Eandis uitgerust. Wellicht zullen daar een aantal conclusies aan moeten verbonden worden. Het gebruik is op dit moment nog niet optimaal, men zit echt nog in de promotiefase. De locatie die het raadslid aanhaalt is niet direct een locatie waar een dergelijke uitrusting in het oog springt. Het is eerder een minder druk bereden weg, een minder druk punt om daar eventueel een uitbreiding te doen, mocht er een uitbreiding komen.
Schepen Vanhoof (sp.a) denkt dat men het parkeerbeleid rond die zone grondig moet herbekijken. De vraag van het raadslid voor een zone voor hulpverleners is voor een stuk de taak van rusthuis De Witte Meren zelf. Voormeld rusthuis gaat in de toekomst een nieuwbouw bouwen waarbij er in de kelderverdieping parkeerplaatsen zullen gecreëerd worden. Het lijkt hem ook aangewezen dat er op dat moment 1 of 2 parkeerplaatsen specifiek voor de hulpverleners in het gebouw worden voorzien.
Opstarten werkgroep nieuwe geluidsnormen muziekactiviteiten (Piet Lamberts-Van Assche)
Raadslid Lamberts-Van Assche (N-VA) heeft begrepen dat er zo’n werkgroep opgestart wordt. Hij vraagt of de N-VA fractie met 2 fractieleden van hun fractie aan kan meewerken.
Wat die werkgroep beoogt is iets gelijkaardigs wat in het N-VA programma stond. Raadslid Dillen wil dat doen vanuit zijn expertise als arts en hijzelf omdat hij ervaringsdeskundige is.
Hij heeft zelf tinnitus, oorsuizingen en alles wat ermee samenhangt. Misschien kunnen zij daar voor een inbreng zorgen.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat er vorige week een overleg heeft plaatsgevonden over die nieuwe wetgeving met de verschillende betrokken diensten en met de verschillende politiek bevoegde personen. Hij kon spijtig genoeg niet zelf op die vergadering aanwezig zijn, maar zijn collega Paul Vanhoof en de burgemeester waren wel aanwezig op die vergadering. Hij heeft nadien het verslag ontvangen. Het is niet echt de bedoeling om daar een permanente structuur of permanente werkgroep voor op te zetten. Het college
gaat deze week kennis nemen van het verslag van die vergadering. Hij stelt voor daar de suggestie van het raadslid te bespreken om te zien of dat noodzakelijk is of niet en dan houdt men het raadslid op de hoogte.
Ophalen huisvuil in centrumstraten (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) deelt mee dat de huisvuilophaling in de Graaf de Broquevillestraat en het Laar op woensdag gebeurt. Dat is op het moment dat hij zijn huisbezoeken doet en daardoor wordt hij er dikwijls mee geconfronteerd dat het verkeer volledig vast zit omdat de vuilniswagens daar tussen 10u en 12 u, dikwijls zelfs nog in 2 richtingen, aan het rijden zijn en heel het verkeer opstroppen. Zijn fractie heeft zelf contact opgenomen met IOK. Blijkbaar is er met de gemeente overeengekomen dat het huisvuil er tussen 9u en 10u zou
moeten opgehaald worden. Dit is ook een beetje in samenspraak met de Adviesraad Lokale Economie. De meeste winkels gaan pas tegen 10u open en die mensen willen blijkbaar niet vroeger aanwezig zijn om hun huisvuil op straat te zetten. De vraag is aan de bevoegde schepen of er misschien toch eens een overleg kan gebeuren met de Adviesraad Lokale Economie om te onderzoeken of die vuilniswagens bv. om 7u ’s morgens kunnen komen, want IOK begint zijn toer vanaf 7u ’s morgens. Dan zijn ze gepasseerd wanneer het ver-
keer echt op gang komt. Zo kan men de verkeershinder die nu op woensdagvoormiddag toch duidelijk relevant is op die manier misschien vermijden.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat de gemeente een contract heeft met IOK.
De afspraken zijn dat in principe de ophaalwagens ten vroegste vanaf 7u ’s morgens mogen starten. Dat is ook voorzien in het politiereglement. De eerste 10 straten van een ronde dienen vast te zijn, zodanig dat mensen die in die straten wonen ook altijd heel goed weten dat de vuilniswagen daar vroeg komt. IOK meldt dat als men die vroege rondes gaat wisselen, men vaak ziet dat de mensen te laat zijn om hun vuilbak buiten te zetten. De regel is dat de eerste 10 straten altijd vaste straten zijn. Vervolgens heeft de chauffeur de keuze om zijn toer een beetje zelf te bepalen, maar hij moet rekening houden met heel wat richtlijnen. Hij mag bv. tussen 7.30u en 9u ’s morgens niet op de invalswegen komen in Mol.
Dat zijn straten die ook afgelijnd zijn - het gaat over 33 straten. Als het raadslid die lijst graag heeft kan de schepen die bezorgen. Een tweede belangrijke regel is dat tussen 7.30u en 9u en tussen 11.45u en 12.30u de chauffeurs weg moeten blijven uit de schoolomgevingen. Gedurende die periode mogen zij dus niet in die buurt komen. Verder is er in het verleden geadviseerd om de centrumstraten met veel winkels inderdaad tussen 9u en 10u te doen, zoals dat meestal vandaag gebeurt, om de winkeliers toch nog de kans te geven
om het afval de dag zelf buiten te zetten, en met de vrachtwagens terug uit het centrum weg te zijn vooraleer de winkeldrukte begint. Dat is vandaag het systeem. Overleg hierover heeft hij heel graag. Hij stelt voor dat de Adviesraad Lokale Economie dat agendeert en hij wil gerust die discussie daar mee over voeren. De Adviesraad Lokale Economie is 1 actor in dit verhaal. Er zijn nog vele andere actoren, met name iedereen die het centrum van Mol gebruikt. De scholen zijn daar ook een belangrijke actor. Iedereen die in Mol komt
werken zal ook wel bepaalde verwachtingen hebben. Men moet natuurlijk zien dat men al die verschillende verwachtingen toch wel kan stroomlijnen in een grote gemeenschappelijke deler, waarvan men dacht dat men die nu wel gevonden had door dit systeem toe te passen. Hij stelt voor dat het overleg start en men ziet wel waar men eindigt.
Schepen Deckx (sp.a) verduidelijkt dat de agenda van de Adviesraad Lokale Economie door de voorzitter en haarzelf wordt samengesteld. Er is geen enkel probleem om dat 1 van de volgende keren in het kader van de globale mobiliteit in Mol-centrum te bespreken. Als de situatie kan verbeterd worden door uren te wijzigen, en men kan daar een consensus over vinden, dan is er uiteraard geen enkel probleem om dat te doen.
Extra onderbord stimuleert rechtmatig gebruik (Mia Belmans)
Raadslid Belmans (N-VA) meldt dat er heel wat parkeerplaatsen voor mensen met mobiliteitsproblemen zijn. Er wordt regelmatig toezicht gehouden op het rechtmatig gebruik, maar zij denkt dat men de bevolking nog kan stimuleren door een extra onderbord te plaatsen. Dat mag volgens haar vanuit het gemeentebestuur uitgaan om duidelijk te maken aan de mensen dat het gemeentebestuur wenst dat men respect opbrengt voor mensen met mobiliteitsproblemen en dat men deze parkeerplaatsen alleen voor hen voorbehoudt. Haar vraag is om zo’n extra onderbord toe te voegen bij die parkeerplaatsen. Dat is volgens haar een kleine inspanning, voor zover zij dat kan inschatten, maar wel een die een groot effect kan hebben op de bevolking.
Schepen Celen (sp.a) denkt dat het raadslid een heel terechte bekommernis naar voor brengt. Bestuurders die niet aan de voorwaarden voldoen en die toch hun wagen parkeren op plaatsen die bestemd zijn voor personen met een handicap maken zich heel onsympathiek, die zijn heel asociaal en die begaan een inbreuk op de wegcode. Men heeft in de gemeente een adviesraad voor personen met een handicap. Die raad is bevoegd om over materies die mensen met een handicap aanbelangen een advies te geven aan de gemeenteraad. Hij vindt de vraag en de bemerking van het raadslid belangrijk genoeg om voor advies over te maken aan die adviesraad. Hij is het er ook mee eens dat er sensibilisering moet gebeuren rond die problematiek. Hij heeft er zijn twijfels over of het wettelijk gezien kan dat het op die manier gebeurt zoals het raadslid concreet voorstelt, omdat een onderbord alleen mag geplaatst worden volgens de bepalingen van de wegcode, dus in die situaties die in de wegcode voorzien zijn. Maar dat zal men ook nakijken. Hij stelt voor om de vraag van het raadslid in eerste instantie over te maken aan de adviesraad, om te zien welk advies er wordt gegeven over die sensibilisering.
Sneeuwlast Stationsplein (Mia Belmans)
Raadslid Belmans (N-VA) deelt mee dat zij gezien heeft dat aan de vroegere gebouwen van Van Herck in de Stationsstraat, vlak voor het station, dranghekkens geplaatst waren rond bergen sneeuw die van het dak gevallen waren, deels op de stoep, deels op de straat.
Zoiets kan gebeuren, zeker in deze tijd. Wordt daar verder iets aan gedaan om dat in de toekomst te vermijden? Volgens haar heeft het te maken met het enorm hellend dak van dat gebouw. Het waren echt sneeuwlawines die daar naar beneden gekomen zijn. Men moet er toevallig maar als voetganger voorbij komen om het in zijn nek te krijgen.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat het altijd mogelijk is om dat als raadslid te signaleren op het moment dat het zich voordoet. Men moet daar niet voor wachten om het aan te kaarten op een gemeenteraad, wat niet wegneemt dat het hier niet mag besproken worden. Hij denkt dat het een particulier probleem is dat men moet aankaarten met de eigenaar van het gebouw. Het GAS-reglement is niet direct nog van die aard dat men mensen kan verplichten om de stoep te ruimen.
Raadslid Belmans denkt dat het meer is. Zij denkt niet aan boetes, maar aan maatregelen. Zij denkt dat er aan het dak een barricade moet worden aangekaart, zodanig dat die sneeuw daar niet weg kan. Er zijn volgens haar technische oplossingen.
Schepen Schoofs zegt dat men de mensen er attent op zal maken.
Raadslid Belmans meent dat de eigenaars dit moeten oplossen en er eventueel toe moeten verplicht worden om dat te doen.
Moldersbok (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) meldt dat het Moldersbok een parkje is dat hier op het einde van de wandelweg langs de Nete ligt. Het werd geopend op 30 september. Op een maand tijd heeft men daar een mooi park uit de grond gestampt met een mooi verhaal daarrond.
Wanneer gaan de mensen van Mol er naartoe mogen komen, want het is altijd gesloten?
Schepen Van Craenendonck (CD&V) antwoordt dat men n.a.v. die mooie wandelweg die men daar aangelegd heeft, dat allemaal nog op korte tijd heeft moeten verwezenlijken. Men heeft het daar opnieuw ingezaaid, men heeft daar grasmatten gelegd, men heeft daar een wensput gemaakt, ... De elektriciteitskabels liggen al klaar. Er moeten nu nog 2 hobbits komen en die moeten er zijn want anders is het geen Moldersbok. Om de veiligheid te garanderen heeft men dat park niet opengesteld. Die put is wel afgedekt, maar als er jeugd op het park komt en ze zijn alleen dan loeren de ongevallen steeds achter de hoek. Momenteel is men bezig met het maken van een deksel voor die put in eigen regie. Als het weer beter is, begint men met de hobbits en dan kan men het geheel openstellen.
Bouw appartementen Kapellestraat (Mia Belmans)
Raadslid Belmans (N-VA) verduidelijkt dat dit over de appartementen gaat op de hoek van de Kapellestraat en de Don Boscostraat. Hoe is de stand van zaken op dit moment?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat hij weinig zal kunnen toevoegen aan hetgeen het raadslid al weet, want zij krijgt alle informatie van de diensten en van hemzelf uit eerste hand via mails die aan haar en aan het actiecomité daar in de buurt worden verstuurd. De zaak vandaag is heel duidelijk, er is niets. Het dossier dat recent werd ingediend door de ontwikkelaar werd terug ingetrokken. Men heeft dus vandaag geen dossier te behandelen.
Men wacht op een nieuw dossier. Zodra dat dossier binnenkomt zal men de formele procedure opstarten en komt er een openbaar onderzoek zodat iedereen daar zijn zeg kan over doen. Dat is de stand van zaken. Anderzijds wil hij melden dat het niet klopt wat het raadslid in haar vraag schrijft, want de promotor heeft zich niet teruggetrokken. Het is nog altijd de huidige promotor die een nieuw dossier gaat indienen.
Op de vraag van raadslid Belmans of men een nieuw dossier verwacht, antwoordt schepen
Van Rompaey bevestigend.
Aankoop dvd's en blu-rays voor bibliotheek 2013-2016: goedkeuring gunning (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) heeft in het verslag van het schepencollege gelezen dat er een aanbesteding gebeurd is voor dvd’s, blu-rays en ook strips. Dat gaat over een bedrag van 146.000 euro dat op 4 jaar uitgegeven wordt, wat toch geen onaardig bedrag is. Hij is gaan kijken naar de firma waarvoor gekozen is, de bvba MedioEurope. Hij heeft een Vlaamse serie gekozen en heeft eens gekeken naar ‘Quiz Me Quick’. Dan stelt hij vast dat die daar verkocht wordt aan een prijs van 41,99 euro en dat men op eender welke website men die ziet staan voor 29,99 euro. Als men van een hoge prijs vertrekt is het niet moeilijk om hoge kortingen te geven. Als men 30% aftrekt van 41,99 euro komt men aan de prijs waaraan de andere mensen het gewoon voor aanbieden. Hij vond dat een beetje verwonderlijk. Wordt er alleen rekening gehouden met de procenten die ze aanbieden of wordt er ook rekening gehouden met de effectieve kostprijs van het materiaal dat ze aanbieden?
Schepen Van Rompaey (CD&V) zegt dat hij antwoordt vanuit de aankoopdienst, omdat het dossier van daaruit begeleid is. Het raadslid heeft dat goed opgemerkt, de diensten hebben dit zelf ook gezien, hebben dezelfde analyse gemaakt. Het is niet alleen op prijs dat zo’n toewijzing gebeurt, maar er zijn verschillende criteria in dit dossier. Er stond 50% van de punten op de prijs, 25% stond op de aard van de dvd’s - daarmee bedoelt men het kastklaar en in beveiligde dvd-dozen verwerken. Een 3e gunningscriterium was de leveringstermijn, voor 10%. Een laatste gunningscriterium waren de bestellingsmodaliteiten, informatie en serviceverlening, voor 15%. De dienst is m.b.t. prijs tot dezelfde vaststelling gekomen als het raadslid, nl. dat de referentieprijs die gebruikt wordt door de 2 bedrijven die uiteindelijk nog kandidaat waren, een verschillende prijs was, en men dus appelen met peren vergelijkt. Daarom heeft men 20 producten opgegeven die de laatste maand besteld
zijn en heeft men aan beide firma’s van die 20 producten gevraagd de prijs op te geven.
Op basis van die prijsvergelijking zijn de punten uitgedeeld en stelt hij vast dat degene die de grootste korting geeft volgens zijn offerte, zijnde 30%, de minste punten heeft gekregen, maar ook in dit criterium zaten de 2 firma’s heel dicht bij elkaar. MedioEurope had 49,34% en Music-Al 50%. Dat is ongeveer 0,6% verschil. Waar wordt het verschil dan gemaakt? Het verschil is gemaakt op het laatste gunningscriterium, nl. debestellingsmodaliteiten. Hierop heeft MedioEurope 2% meer gekregen omdat de software die de bibliotheek hier gebruikt compatibel is met hun systeem en die is qua gebruiksgemak veel beter.
Film op website over installatievergadering (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat mensen van zijn fractie opgemerkt hebben dat hun naam niet bij de aftiteling stond. Wordt dat gecorrigeerd? Zijn er nog andere mensen die dat opgemerkt hebben? Bij de film over de installatievergadering staan bij de aftiteling maar 23 raadsleden i.p.v. 31.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat dit een werk is dat de gemeente uitbesteedt aan de vzw AFM. Hij wil die mensen dadelijk vrijpleiten, zij hebben dat onbewust gedaan. Zij hebben nadat het gemeld werd ook opgemerkt dat de lijst onvolledig was. Het is ook zo dat het niet toevallig 1 partij was die getroffen was door het euvel, maar dat er verschillende raadsleden van diverse pluimage niet vermeld werden. Het is aan vzw AFM gemeld door de gemeentelijke dienst, en dan heeft men dat na 5 minuten verwijderd en na een half uur heeft men het aangepast naar YouTube toe. Binnen een halve dag kan men dat op de gemeentelijke site aanpassen. Ook dergelijke zaken kunnen direct gemeld worden aan de informatiedienst en aan de bestuurssecretaris communicatie. Als men dat dadelijk meldt, kan het dadelijk worden rechtgezet en dan gaat het ook sneller verbeterd worden. Het betreft een louter materiële vergissing.