U bent hier
Gemeenteraad januari 2014
Beschikt de gemeente over een lijst met alle daken van gemeentegebouwen die in aanmerking kunnen komen voor zonnepanelen of groenbedekking? (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) heeft in de krant gelezen dat Eneco zonnepanelen geplaatst heeft op de daken van Lidwina. Dat vindt zijn fractie een goed initiatief. Dat zal 160 ton CO² minder geven per jaar. De gemeente heeft ook veel gebouwen. Is er al eens de vraag gekomen van een firma om daarop zonnepanelen te plaatsen? Als die vraag komt, staat de gemeente daar dan positief tegenover? Is er misschien al een lijst gemaakt met daken die daarvoor in aanmerking kunnen komen? Van de zonnepanelen heeft men ondertussen gehoord dat die subsidies zijn afgeschaft. Op dit moment zijn die zo rendabel dat men zelfs geen subsidies meer nodig heeft. Misschien is het nu moment voor de gemeente om zelf het initiatief te nemen en op zoek te gaan naar partners of die misschien voor eigen rekening te plaatsen. Dat zou ook een hele grote stap zijn voor de Burgemeesterconvenant, want men moet toch die CO² verminderen. Een andere zaak is dat men op die daken ook planten kan zetten. Men ziet meer en meer daken waar planten op staan, waar zelfs hele tuinen op staan – de groendaken. Neemt de gemeente daar misschien een initiatief in om een goed voorbeeld te geven?
Schepen Vanhoof (sp.a) antwoordt dat er in 2011 specifiek rond zonnepanelen een prioriteitennota gevraagd is aan Eandis en die is ook opgesteld. Daar zijn ook een aantal conclusies uit getrokken, want er zijn op een aantal gemeentegebouwen al zonnepanelen geplaatst.
Vorig jaar zijn er dan ook nog zonnepanelen gelegd op de school van Ezaart. Die prioriteitennota is ondertussen al 2 à 3 jaar oud, en door het wijzigen van het subsidiesysteem is die voor een stuk verouderd. Zonnepanelen zijn nog rendabel, maar dan moet men hetgeen men produceert zelf verbruiken. Als men een kWh zelf verbruikt kost dat als gemeente ± 15 à 16 cent, terwijl als men die verkoopt - als men die niet verbruikt maar op het net zet - krijgt men 5 cent. Het is dus veel meer rendabel om die zelf te verbruiken dan die te verkopen. Als men een installatie heeft die vooral elektriciteit op het net zet, is dat niet rendabel. Men moet dus zelf verbruiken. Daarom heeft hij vorig jaar aan Eandis gevraagd
om een audit uit te voeren, specifiek hier voor ’t Getouw, omdat men hier een groot verbruik heeft. Als men die installatie dimensioneert, dat die ± 15% opwekt van hetgeen hier verbruikt wordt, zou dat 99% in eigen verbruik zijn en er zou maar 1% op het net gezet worden. In die optie zou dat een rendabele zaak zijn. Alleen zit men hier nu met het feit dat het gebouw al quasi 20 jaar oud is en dat men moet oppassen dat men hier geen zonnepanelen gaat voorzien als men het jaar nadien het dak misschien moet vernieuwen. Dat is iets wat zeker en vast bekeken moet worden. Men heeft een prioriteitennota. Hij denkt dat men die ystematisch moet updaten. Hij kan zowel die prioriteitennota als de nota die hij hier voor ’t Getouw heeft laten maken aan het raadslid bezorgen als hij dat wil. Voor wat betreft de groendaken is het zo dat men nu voor de nieuwbouw van Saigo een groendak van 190 m² voorziet. Of er in de toekomst nog andere gaan komen, zal men vooral moeten bekijken bij nieuwbouw en bij verbouwingen. Een bestaand dak alleen maar ombouwen om daar een groendak van te maken is volgens hem economisch niet rendabel.
Voor Saigo gaat men het al doen en hij denkt dat men in de toekomst zeker bij verbouwingen kan bekijken of het gewenst is, zeker als men het heeft over platte daken.
Raadslid Vangheel deelt mee dat hij eens heeft horen zeggen dat het hier boven in ’t Getouw in de zomer soms 40°C wordt. Klopt dat?
Schepen Vanhoof antwoordt dat het klopt dat het in ieder geval heel warm wordt. Een aantal jaren geleden is er op de bovenste verdieping een airco-installatie geplaatst. Hij heeft daarstraks gezegd dat er 99% eigen verbruik moet zijn als men hier zonnepanelen plaatst.
Dat is ideaal, want als de zon schijnt en het is warm dan produceren die zonnepanelen en men verbruikt dan ook energie omdat die airco werkt, want die verbruikt elektriciteit. Op zich is dat een rendabel verhaal, alleen heeft hij gezegd dat men naar de dakbedekking moet kijken. Men kan geen zonnepanelen plaatsen als men die het jaar nadien allemaal moet afbreken om een nieuw dak te leggen.
Het aankopen van zakken op het containerpark (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat dit gaat over het aankopen van die zakken op het containerpark. Hij kwam aan het containerpark aan om papier en plastiek af te geven en vroeg 2 rollen groene zakken. Er werd hem gezegd eerst naar de betalende fractie te rijden, de auto te laten wegen en dan kon hij die 2 rollen kopen. Toen moest hij naar de andere kant rijden om zich te laten uitwegen en dan kon hij pas gaan betalen. Dat is nogal omslachtig en hij vraagt of dit niet eenvoudiger kan.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat in de vraag op de agenda geïnformeerd wordt of zakken niet via reguliere winkels kunnen verkocht worden.
Raadslid Vangheel merkt op dat dit het tweede deel van zijn vraag is.
Schepen Van Rompaey antwoordt dat hij de vraag van het raadslid zal bekijken. Momenteel kan dit op de containerparken. Men kan de zakken ook hier in ’t Getouw kopen en dan moet men niet op de weegbrug. Wat de verkoop in via winkels betreft is het antwoord ‘ja’.
De vraag is of de winkels vragende partij zijn om die rollen te verkopen. Dat weet hij niet. Wat de gemeente betreft is dat geen enkel probleem.
Raadslid Vangheel merkt op dat bv. in de Alma wel de blauwe zakken te koop zijn, maar niet de groene. Hij heeft dit daar nagevraagd en daar heeft men geantwoord dat ze dat niet kunnen verkopen als de gemeente hen dat niet aanbiedt.
Is de prijs die we betalen voor de blauwe/groene zakken kostendekkend?
(Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) vraagt of de prijs van die blauwe en die groene zakken alle kosten dekt. Als men zo’n blauwe of groene zak koopt, moet de gemeente daar dan achteraf geld bij opleggen of is dat voor IOK genoeg?
Schepen Van Rompaey (CD&V) zegt dat hij daarstraks al voor een stuk geantwoord heeft op deze vraag. Voor de groene zakken is dit niet kostendekkend. Voor de PMD zakken is dat wel, aangezien de ophaling en de verwerking door fost-plus gefinancierd worden. Maar dat zit dan weer in een ander mechanisme. Wat de groene zak betreft, betaalt de burger nu 0,14 euro en de kostprijs van de verwerking voor de gemeente is 0,22 euro. De gemeente legt dus nog altijd bij. Men is oorspronkelijk gestart vanuit het idee dat wat het de gemeente kost doorgerekend moest worden. Net omwille van de discussie van daarstraks, heeft men geopteerd om dit niet te doen voor plastiek. Men moet een duidelijk onderscheid in tarief blijven behouden tussen enerzijds plastiek en anderzijds de diftar-fractie, om mensen toch nog aan te zetten dit te doen. Dan leek die 0,14 euro echt een maximum. Voor wat de kosten zelf betreft, blijft de gemeente de verwerkingskosten betalen. In het systeem van die zakken is het zo dat men voor een rol PMD zakken 6 euro betaalt. Daarvan zijn 2 euro kosten die men moet doorstorten. De netto opbrengst is 4 euro. Voor de groene zakken betaalt men momenteel 3 euro voor een rol. Daar is de kostprijs 1 euro en gaat er 2 euro netto naar de gemeente.
Raadslid Vangheel vraagt of er ook een kosten-baten-analyse gemaakt is. Als hij naar het containerpark rijdt, is het meeste dat hij bij heeft die plastiek. Hij neemt dan ook karton en glas mee. Als er straks mensen zijn die niet meer voor die plastiek naar het containerpark rijden omdat ze eerst die rol moeten halen en dan nog naar het containerpark moeten rijden, zal er dan ook niet minder papier en glas binnenkomen?
Schepen Van Rompaey antwoordt dat dit een keuze is die de mensen moeten maken. Hij is ervan overtuigd dat als de mensen die vandaag de moeite doen om dat te sorteren en morgen horen dat het financieel nog altijd lonend blijft, dat gaan blijven doen. Het komen halen van zo’n zakken is een eenmalig iets en dan is men voor een paar maanden vertrokken. Hij denkt niet dat dit echt een struikelblok gaat zijn. Het blijft een belangrijk financieel motief om dit te doen en men zal die boodschap hopelijk ook samen met het raadslid uitdragen.
Raadslid Vangheel zegt dat zijn fractie vragende partij is om over 6 of 9 maanden een evaluatie hierover uit te voeren.
Sluikstorten melden door middel van een app (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) vraagt of het niet mogelijk is een app te ontwikkelen waarmee men gemakkelijk een sluikstort kan melden. Veel mensen die gaan wandelen of fietsen hebben een smartphone op zak. Hij wandelt en fietst ook heel veel en meldt ook geregeld sluikstorten. Als hij bv. in Sluis is, daar kent hij zijn weg niet. Hij ziet daar iets liggen. Als hij thuiskomt vergeet hij dat te melden ofwel moet hij op een kaart gaan opzoeken waar dat ergens ligt. Als men dat dan meldt aan de milieudienst, moet die dienst dat ook nog eens gaan zoeken. Hij kan zich voorstellen dat men een app kan maken waarbij men gewoon op die app duwt, een foto neemt van het sluikstort en men die foto en de GPS-gegevens doorstuurt naar de milieudienst. Hierdoor weet die dienst precies welk vuil op welke plaats ligt. Zo kan men dat sneller gaan ophalen en moet men er niet achter zoeken. Hoe
sneller het stort verdwijnt, hoe minder vuil er bijkomt. Vuil trekt vuil aan.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat men op dit moment al eenvoudig mobiel
sluikstorten kan melden aan de gemeentelijke diensten. Zo bevat de website al en beperkt meldingsformulier waarmee mensen eenvoudig meldingen kunnen doorsturen. Daarnaast komen er telefonisch, per mail of persoonlijk al veel meldingen van sluikstorten binnen. Een app oogt aantrekkelijk maar heeft ook nogal wat nadelen. Zo moet deze app vooraf al geïnstalleerd worden op een smartphone. Dat is een hoge drempel voor sommige mensen.
Een app is alleen een toegevoegde waarde als de taak niet kan uitgevoerd worden met een mobiele site, wat hier in Mol perfect kan. Daarnaast, en dat is volgens hem een afweging die men in de toekomst samen met de diensten zal moeten maken, zijn er ook heel wat ontwikkelingskosten. Een app zou hier eventueel kunnen, maar de vraag is of die investeringskost niet hoog gaat uitvallen in functie tot het effectieve gebruik. Op dit moment situeert het probleem zich niet in het doorgeven van de sluikstorten. Daar stelt men vast dat het toch wel allemaal heel vlot binnenkomt. Het is vooral een uitdaging voor de gemeente om dat heel snel te kunnen opvolgen en ook te kunnen terugkoppelen naar de melder. Het
is een dagelijkse strijd van onze diensten om dat tot een goed einde te brengen. De conclusie is dat een app uiteraard kan, maar dat dit veel gaat kosten. De vraag is of het effectief rendabel gaat zijn of niet. Het klinkt in elk geval hip, maar het moet vooral een toegevoegde waarde zijn. Hij denkt dat men dat verhaal moet meenemen in de toekomst. Hij heeft begrepen dat er ook binnen IOK initiatieven lopen en misschien is het beter om het meer in een regionaal erband te ontwikkelen zodat men de kosten ook meer kan spreiden.
Raadslid Vangheel heeft nog een opmerking over de melding via de site. Als men daar een foto op wil zetten mag die max. 1 MB zijn, maar foto’s zijn allemaal meer dan 1 MB. Men moet de foto’s al kleiner maken en volgens hem weet niet iedereen hoe dat moet. Misschien kan men dit een beetje verhogen.
Schepen Van Rompaey zegt dat hij de opmerking zal doorgeven.
Aankoop van compost vat/bak (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) meldt dat zijn fractie het heel goed vindt dat de gemeente het composteren subsidieert. Mol subsidieert dat meer dan de omliggende gemeenten. Daar heeft men geen problemen mee, maar het kan toch niet zijn dat straks inwoners van Mol voor familie of vrienden uit andere gemeenten compostbakken gaan kopen. Hij heeft op Kapaza gezien dat dergelijke compostbakken er op staan voor 60 euro. Misschien dat er straks een handeltje ontstaat van mensen die dat voor andere mensen gaan kopen. Staat er een limiet op hoeveel compostvaten iemand kan kopen?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat er strikt reglementair geen limiet door de gemeenteraad gestemd is, maar dat er in de praktijk geen probleem is. Wat men vandaag vaststelt is dat mensen 1, 2 of max. 3 bakken komen kopen, en zeker geen handeltje opzetten. Zodra men op het terrein zou vaststellen dat het effectief een probleem is, denkt hij dat men zeer snel moet ingrijpen.
Strooiplan en strooien op nieuw aangelegde wegen (Marc Van Roy)
Raadslid Van Roy (N-VA) deelt mee dat men volgens de website van de gemeente en een persbericht weet dat het strooiplan is aangepast en verder op punt is gesteld. Zijn fractie heeft al eens een document aan de schepen bezorgd. Op vraag van de mensen van de St.Jozefslaan heeft men dat nagekeken en dan blijkt dat deze straat op het plan prioritair is aangeduid, maar niet in de tekst. Momenteel worden daar wegenwerken uitgevoerd en is het niet zo dringend. In de tekst staat dat men enkel tot aan de Ringlaan komt en daar indraait. Hij leest ook verder dat op de nieuwe aangelegde wegen, zowel in asfalt als beton, deze winter niet zal worden gestrooid en dat men er waarschuwingsborden zal plaatsen. Hij denkt dat dit op sommige plaatsen gevaarlijke toestanden met zich gaat meebrengen, zeker als het over een kort traject of kruispuntje gaat, zoals bv. de Bronstraat. Daar gaat dat over 30 à 40 meter waar dan niet zou gestrooid worden. Of het kruispunt Borgerhoutsendijk-Slachthuisstraat. Als men daar niets gaat ondernemen zou het best kunnen dat daar gevaarlijke ijsplekken ontstaan. Wat gaat men dan wel doen op deze wegen? Welke waarschuwingsborden gaat men plaatsen? Als het de borden zijn die er nu staan, vreest hij dat men die helemaal niet zal opmerken en vooral ’s nachts niet, want het zijn kleine borden. Bestuurders die daar toevallig passeren en die niet vertrouwd zijn met de omgeving,gaan zeker de borden die er nu staan niet opmerken.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat men een onderscheid moet maken tussen het strooiplan en de tijdelijke aanpassingen. Het strooiplan is wat het is en daar wil men ook duidelijkheid over creëren. D.w.z. dat bv. de St. Jozefslaan opgenomen is in de prioritaire route van het strooiplan. We gaan nu het strooiplan niet wijzigen omdat men daar toevallig aan het werken is. Men communiceert wel ad hoc waar er gewerkt wordt en waar er tijdelijke wijzigingen zijn aan dat strooiplan. Dit is geen misvatting, dit is bewust. Men wil het
strooiplan houden zoals het is en de communicatie enkel voeren over de wijzigingen in een aparte communicatie. Men strooit nu ook de omleiding. Die is wel degelijk opgenomen in het strooiplan dat meegegeven wordt met de chauffeurs. Men heeft ook de intentie om op het moment dat er zich ijzel voordoet, de actuele wijzigingen nog eens extra te communiceren. Het is zo dat men in deze winter nog geen gram zout gestrooid heeft. Op het moment dat ijzel effectief ontstaat, is het belangrijk om de actuele situatie nog eens extra te
communiceren. Op dat moment zullen er wellicht straten zijn, ook in de werken van Wezel, die wel zullen gestrooid worden die misschien nu op dit moment niet zouden gestrooid worden. Men tracht om zo actueel als mogelijk te communiceren. Dat is niet zo eenvoudig, maar men gaat dat wel proberen. M.b.t. het plaatsen van die waarschuwingsborden antwoordt de schepen dat die vrij duidelijk zijn. Die zijn in het donker ook reflecterend. Hij heeft een voorbeeld bij van het bord dat in de Beukenhoflaan staat. Precies bij ijzel is het de bedoeling dat mensen hun snelheid aanpassen. Het is nog altijd de verantwoordelijkheid van de weggebruiker om het verkeersgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Het is
niet de bedoeling dat men er vanuit mag gaan dat er overal gestrooid is. Men moet voorzichtigheid laten primeren op het gewenste gedrag. Dat geldt ook voor de straten waar op dat moment niet gestrooid wordt. Men kan niet anders dan effectief die maatregelen te nemen, omdat men uit een aantal incidenten uit het verleden de les heeft getrokken dat er inderdaad schade kan ontstaan. Men is in deze toch niet over 1 nacht ijs gegaan. Zowel op advies van de aannemer, die recentelijk gewerkt heeft in de Beukenhoflaan, als op advies van deskundigen heeft men zich gebaseerd om de beslissing te nemen om in die straten niet te gaan strooien. Hij verwijst ter zake naar de website van Fed. Beton – de federatie van de betonproducenten en de aannemers voor betonwerken - die duidelijk bij de preventieve maatregelen over het behandelen van beton na het aanbrengen bij het gebruik van dooizouten stelt: ‘Te jong beton is niet bestand tegen de invloed van dooizouten. Hoe oud het beton precies moet zijn is niet altijd eenvoudig aan te geven, maar in de wegenbouw geldt de ongeschreven regel om het beton de eerste winter niet met dooizouten te bestrooien. Helaas is dit omwille van tijdsdruk, veiligheidsoverwegingen, ..., niet altijd haalbaar met schade aan het betonoppervlak tot gevolg.’ Men probeert de weggebruiker te
waarschuwen met de borden, maar ook met de communicatie. Hij denkt dat het belangrijk is dat men als een goed huisvader het patrimonium, in deze de wegen, probeert zo goed als mogelijk door die eerste winter te loodsen. Het gaat wel degelijk over vers gegoten beton.
Indien er prefab betonelementen gebruikt wordt als afboording van een weg zou het kunnen dat men dat niet moet doen. In het geval van de Beukenhoflaan spreekt men van glijbekisting en heeft men in overleg met de aannemer en in overleg met de gemeente Balen want het is een grensstraat - toch beslist om daar niet te strooien. Mogelijk zijn alle genomen maatregelen overbodig, want als de winter blijft zoals hij zich nu op dit moment
aandient, zou het wel eens kunnen dat men een zuinige winter gaat hebben op het vlak van zout en pekel.
Raadslid Van Roy zegt dat het klopt dat als het gaat over lange straten, zoals de Castelsebaan, de mensen weten dat ze voorzichtig moeten zijn. Maar als het bv. gaat over de Bronstraat, over 30 à 40 meter, waar de Bronstraat en de Milostraat proper gemaakt zijn en men plots op een stuk komt waar dat niet gebeurd is, is dat volgens hem toch een gevaarlijke toestand en zou men dat beter moeten signaleren.
Schepen Schoofs stelt dat men zal bekijken als men eventueel nog borden bij moet maken, men grotere borden moet maken. Hij vindt ook dat er een verantwoordelijkheid is van de weggebruiker. De mensen die in die straten zoals de Bronstraat moeten zijn, zijn meestal mensen die daar wonen en die moeten sowieso hun rijgedrag aanpassen op die kleine wegen. Hij wil nogmaals duiden op ieders verantwoordelijkheid en op ieders burgerzin om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Dat moet nog altijd het prioritair doel zijn.
Ophalen huisvuil in de winkelstraten buiten de spitsuren (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) meldt dat hij dit al tweemaal geagendeerd heeft. Kan die ophaling niet georganiseerd worden buiten de spitsuren? Nu is er gevraagd om dat rond 10 uur te doen, omdat dit in het verleden blijkbaar zo afgesproken is met de handelaars. Hij heeft in het verleden al eens een voorstel gedaan om dat om 8 uur ’s morgens te doen. Schepen Deckx heeft toen gezegd dat zij het zou voorleggen aan de adviesraad Lokale Economie.
Hij heeft die verslagen allemaal gelezen en dat is blijkbaar nog altijd niet geagendeerd geweest. Hij heeft gesproken met leden van de adviesraad lokale economie en die hebben
hem gezegd dat dit eens terzijde besproken geweest is. Hij is dan zelf maar beginnen rondbellen. Hij heeft met de handelaars zelf overleg gepleegd. De middenstand van Mol ziet het niet zitten om het afval om 8 uur ’s morgens te laten ophalen. Wat zij wel zien zitten is eventueel een ophaling om 19 uur ’s avonds. De winkels sluiten, ze zetten het huisvuil buiten, het verkeer is al een stuk minder druk in Mol centrum op dat moment. Hij heeft contact opgenomen met IOK, want blijkbaar moet men dat allemaal zelf doen. Die hebben hem gezegd dat dit in principe geen probleem is en dat dit geregeld kan worden. Dat kan in principe op aanvraag van de gemeente. Bv. in Turnhout gebeurt dit om 21 uur ’s
avonds, maar dat is dan wel een privé-firma die wordt ingeschakeld. In Herentals gebeurt het om 8 uur ’s morgens. In Geel gebeurt het om 10 uur. Op dit moment gebeurt het in Mol om 10-11-12 uur, op het moment dat de scholen leeg lopen. Het is altijd een geharrewar. Er staan 2 vuilniswagens in tegenovergestelde richting en als dan op dat moment goederen worden geleverd in het Kruidvat zit alles vast. Hij heeft dit al 2 keer op de agenda gezet. Er wordt gezegd dat men dat gaat agenderen en hij hoort daar niets meer van. Hoe ver staat dat?
Schepen Deckx (sp.a) antwoordt dat zij niet bevoegd is voor het ophalen van afval in het centrum, noch voor het regelen van het verkeer. Zij heeft daar wel haar visie over en men spreekt daar ook onderling over. Zij weet niet waar het raadslid het vandaan haalt dat dit nog niet op de adviesraad geagendeerd werd, want dat is wel gebeurd. Dat is een officieel agendapunt geweest dat door de voorzitter van die raad geagendeerd is en dat is ook zo opgenomen in het verslag. Meer bepaald in het vorige verslag onder punt 9, met als titel
‘omhaling afval in het centrum van Mol’. Dat is daar absoluut besproken en daar is gezegd dat het tijdstip van de omhaling van het afval in het centrum door de leden als positief wordt ervaren. Men vroeg zich af waarvan de bemerking kwam dat dit tijdstip niet goed zou zijn. Dat is letterlijk uit het verslag geciteerd. Zij weet niet vanwaar de informatie van het raadslid komt, maar die komt duidelijk niet uit het verslag. Wat zij hier voorleest is letterlijk geciteerd. De vertegenwoordiger in de raad van de N-VA-fractie heeft dat verslag en zij denkt zelfs dat dit aan hem als fractievoorzitter ook bezorgd wordt. Vroeger was dat toch zo, maar als dat nu niet meer zo is kan men dit misschien best terug doen.
Raadslid Verbeke antwoordt dat dit niet systematisch bezorgd wordt. Hij moet dat altijd opvragen op het secretariaat.
Schepen Deckx weet niet wat het raadslid verstaat onder het spitsuur. Volgens haar is dat niet om 10 uur, maar net om 8 uur. Het lijkt haar zeker geen goed plan omdat dan de kinderen juist door het centrum rijden met de fiets. Is er geen beter moment? Wellicht wel.
Het raadslid zegt dat er concrete informatie is van IOK om het afval om 19 uur op te halen.
Die boodschap heeft haar nog niet bereikt, maar zij neemt aan dat de bevoegde schepen daar achter kan informeren en dan kan men bekijken of er inderdaad een mogelijkheid is of niet. Men moet dan ook nagaan of de adviesraad dat een goed idee vindt.
Raadslid Verbeke zegt dat de vertegenwoordigers van IOK 8 uur ’s morgens geen goed idee vonden. Zo is het nu in Herentals geregeld en dat was het eerste voorstel van de N-VAfractie, maar dat wil niet zeggen dat men niet verder kan gaan nadenken. Hij denkt dat 19 uur ’s avonds een heel praktisch voorstel is. Het voorstel dat gedaan is zal misschien dat van 8 uur ‘s morgens geweest zijn, en hij kan zich voorstellen dat dit voor handelaars niet handig is. Hij zal de mensen die voor de N-VA-fractie in de adviescommissie zitten het punt opnieuw laten agenderen.
Schepen Deckx stelt dat zij aan het raadslid beloofd heeft om aan de voorzitter van de adviesraad te vragen het punt op de agenda te zetten. Dat is gebeurd, die zaak is daar besproken. Wat zij zojuist heeft voorgelezen is het letterlijk citaat uit het verslag. Zij moet zeggen dat men op de adviesraad redelijk verbaasd was en zelfs vroeg van wie die vraag kwam. Als het raadslid zegt dat het daar nog niet ter sprake geweest is en dat het nergens staat, moet zij zeggen dat dit wel zo is en dat het zeer duidelijk in het verslag staat en dat
het dus absoluut wel besproken is.
Betonnen bloembakken op de Rozenberg (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat hij dit ook al eens op de agenda gezet heeft. Het gaat over die bloembakken of onkruidbakken die nog her en der op de Rozenberg verspreid staan. Schepen Van Craenendonck heeft toen gezegd dat het vergeten werk was. Dat er niet meer zou worden aangeplant en dat die zouden worden weggehaald. Dit is nog steeds niet gebeurd. Is daar een reden voor? Zit dat ondertussen in de planning?
Schepen Van Craenendonck (CD&V) antwoordt dat die bloembakken een verkeerstechnische functie hebben. Dat heeft hij vorige keer ook gemeld. Het zit in de planning om aanpassingen te doen op de rijweg en op het fietspad. Dat het onkruid blijven staan is, daarvoor moet hij zich excuseren.
Raadslid Verbeke vraagt of het de bedoeling is daar terug bloembakken van te maken.
Schepen Van Craenendonck antwoordt dat hij hoopt dat dit voor het plantseizoen aangepast zal zijn.
Raadslid Verbeke zegt dat wat hem betreft daar meer bloembakken mogen staan.
Schepen Van Craenendonck zegt dat van zodra het daar verkeerstechnisch aangepast is, die bloembakken zullen verdwijnen. Als die bloembakken niet weg zijn voor het plantseizoen, zal men die nog eens aanplanten.
Ipads voor cbs (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) heeft in het verslag van het schepencollege gelezen dat er een goedkeuring is voor gunning van de aankoop van 10 ipads voor een totale kostprijs van 7.829 euro, btw incl. Als hij goed geïnformeerd is zijn deze bestemd voor het college van burgemeester en schepenen. Vorige keer heeft men de gemeentebegroting besproken en daar staat o.a. in dat er 100.000 euro per jaar door de zelfstandigen zal moeten bijgedragen worden. Hoe men dat ging doen, wist men nog niet, daar moest men nog eens over nadenken. Tegelijkertijd vindt het schepencollege het geen probleem om bijna 8.000 euro uit te geven voor ipads voor zichzelf. Dat zijn 2 maten en 2 gewichten. Hij vindt dat als er gesproken wordt over besparingen men dit kan laten vallen en dan heeft men ook weer
8.000 euro bespaard. Zijn dat echt noodzakelijke toestellen?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat het één niets met het ander te maken heeft.
Het zal het raadslid misschien verbazen, maar dit is in eerste orde een besparingsmaatregel en in tweede orde een milieumaatregel. De ipad is niet voorzien voor de burgemeester, maar wel voor de andere schepenen. Men heeft 3 jaar geleden al gesteld dat de manier waarop de informatie naar de schepenen doorkomt anders moest gebeuren. Dat zijn op jaarbasis duizenden papieren die elke week op ouderwetse wijze in een map aan iedere schepen bezorgd worden. Dat is niet meer van deze tijd. Ondertussen is er al een schepen die in de praktijk aantoont hoe het op een andere wijze kan. Dat betekent dat men het papier er uit wil en dat een schepen geen omslag met tientallen blz. meer zal krijgen, maar
gewoon elektronisch over alle documenten kan beschikken die hij nodig heeft voor de vergaderingen van het schepencollege. Om vragen zoals deze goed voor te bereiden heeft hij 3 jaar geleden al een berekening gemaakt om te vermijden dat deze vorm van kritiek naar boven zou komen. Hij kent niet het exact aantal agina’s dat men op een jaar krijgt, maar hij heeft daarstraks eens geteld voor de agenda van nu woensdag: 146 pagina’s. Als men dat doortelt zit men al snel tussen de 6.000 en de 7.000 pagina’s op jaarbasis per schepen.
Dat kost op jaarbasis - de exacte kostprijs voor een kopie op de gemeente is niet duidelijk tussen de 400 à 500 euro per schepen. Het raadslid heeft daarnet verwezen naar de kostprijs, 1 ipad kost 783 euro. Dat betekent dat op 1,5 jaar tijd die ipad is terugbetaald en dat men tot 2018 een besparing realiseert van meer dan 2.000 euro per schepen door geen kopies meer te verspreiden en alles elektronisch af te handelen. Dat is de pure financiële berekening. Als schepen van milieu maakt hij tegelijkertijd ook de milieuberekening. Als men op die manier zoveel duizenden pagina’s kan vermijden, waarom dan niet? Hij heeft niet berekend over hoeveel bomen men dan spreekt, zo ver is hij niet willen gaan, maar de slotsom moet duidelijk zijn. Men heeft dit om besparingsredenen en om milieuredenen gedaan. Dan spreekt men nog niet over al die mensen die de kopies niet meer zullen moeten maken en niet meer zullen moeten rondbrengen. Dat zijn ook allemaal voordelen die men realiseert. Hij denkt dat dit het verhaal wel in een iets ander daglicht stelt.
Raadslid Verbeke zegt dat hij dan nog een probleem heeft. Het zijn 10 ipads. Als de burgemeester er geen nodig heeft dan is er nog 1 over. Die mag men altijd aan hem geven.
Banners in de winkelstraten (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) weet dat er in de centrumstraten van Mol verschillende banners hangen. Zouden die ook niet kunnen gebruikt worden om reclame te maken voor activiteiten in Mol, zoals bv. tentoonstellingen in het J. Smitsmuseum. Er hangen aan het J.Smitsmuseum zelf ook banners. Zou het niet kunnen dat er in Mol centrum op een aantal cruciale plaatsen die ook kunnen gebruikt worden. Dat zou ook voor andere grote evenementen kunnen gebruikt worden.
Schepen Schoofs (Open vld) deelt mee dat het college die visie al lang heeft en dat het ook al zo wordt toegepast. Men heeft in het verleden voor bijzondere evenementen met een uitstraling die toch wel wat hoger is dan een doorsnee activiteit, die banners laten aanmaken. Dat is in het verleden 2x gebeurd. Men heeft dat gedaan voor het 125 jarig bestaan van de Molse lichtstoeten. Een cultureel erfgoed dat ver buiten de gemeente gekend is. Men heeft dat ook gedaan voor het massaspektakel ‘Mol in Scène’, waar gans Mol aan meegewerkt heeft en mee meegeleefd heeft. Dat zijn 2 zaken waarvan men dacht dat die toch wel wat het dagelijkse aspect van communicatie overstijgen. Dat zijn heel bewust gekozen activiteiten geweest, maar men wil dat ook zo houden. Als het J. Smitsmuseum een
uitzonderlijke tentoonstelling houdt, kan men dat overwegen. Hij denkt dat men moet oppassen, dat men niet zo maar elke tentoonstelling van zulke banners kan voorzien. Dit is ten eerste toch wel een aanzienlijke kost en ten tweede kan men zich de vraag stellen waar het ophoudt. Als men dat doet voor bv. het J. Smitsmuseum kan hij direct 4 of 5 andere activiteiten of organisaties aanhalen die wellicht ook vragende partij zijn. Men heeft echt wel gesteld dat het van een enorm hoge communicatieve waarde moet zijn als men die banners daarvoor gaat inschakelen. Hij heeft net op het prijskaartje gewezen van het aanmaken van die banners, dat is natuurlijk aanzienlijk, maar ook het vervangen van de banners dat door gemeentepersoneel gebeurt, is vrij arbeidsintensief. Ook dat moet men altijd in ogenschouw nemen als men een dergelijke beslissing neemt. Dit voorstel is niets nieuws, maar de objectiviteit gebiedt om dat enkel te doen voor activiteiten, manifestaties van gemeentelijke aard die buiten categorie zijn.
Rotonde in Ginderbuiten (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) zegt dat zij de verkeerssituatie aan de gemeentelijke basisschool Klimop al 2x heeft aangekaart op de gemeenteraad. N.a.v. een incident een aantal weken geleden, waarbij een auto die vanuit het centrum van Mol in de richting van Ginderbuiten reed, op de rotonde is ingereden, wil zij nogmaals haar bezorgdheid uiten wat betreft de verkeersveiligheid rondom de school. De school heeft ondertussen ook al een initiatief genomen en heeft een verkeersgroep in het leven geroepen. Die heeft op korte tijd al heel goed werk geleverd. Er werden al heel wat initiatieven genomen. Zelf wil zij toch nog eens
vragen, of de snelheid voor de rotonde toch nog niet extra afgeremd moet worden. Tijdens de vorige gemeenteraden is een suggestie gedaan een extra flitspaal te plaatsen tussen de Butterfly en de rotonde. De variabele verkeersborden zijn ook al eens aangehaald. Dat zijn al een aantal dingen die toch al op de gemeenteraad besproken zijn, waar waarschijnlijk al over nagedacht is. Hoe ver staat men daarmee? Kan men nog extra dingen doen? Als zo’n incident ’s nachts kan gebeuren, kan dat ook overdag gebeuren. Zij denkt dat niemand van de raadsleden op zijn geweten wil hebben dat een hele rij kindjes omver gemaaid zou worden. Daarom stelt zij nogmaals de vraag hoe men hier iets aan kan doen en de situatie nog eens extra onder de loep nemen n.a.v. het incident.
Schepen Vanhoof (sp.a) antwoordt dat men in het verleden al gezegd heeft dat men een zestal variabele zone-30 borden gaat plaatsen. Dat zit inderdaad in de pijplijn, die gaan er komen. Tevens is het zo dat men in Ginderbuiten, komende vanuit Mol centrum in de richting van de rotonde, een snelheidscamera zal bijplaatsen. Daarbuiten is men toch wel zeer intensief bezig, samen met de school, om een aantal verbeteringen aan te brengen. Hij heeft de voorbije 1,5 maand samen met de school al een drietal keren overleg gepleegd.
Met de directie, met het oudercomité en met de mensen die in de verkeersgroep zitten.
Daar zijn ook al een aantal resultaten van. De school heeft ondertussen die fluo verkeersmaatjes aangekocht, die het zebrapad aan de rotonde toch extra benadrukken. Er is ondertussen ook afgesproken, en dat gebeurt ook, de kinderen die oversteken op het zebrapad de fluohesjes te laten gebruiken. Op de laatste vergadering is ook afgesproken dat hijzelf nu donderdag om 15.15 uur, als de school uit is, samen met de verkeersdienst en wellicht ook de politie langs zullen gaan om alles nog eens goed te bekijken. Volgende week donderdag is er dan ook nog een infoavond over de verkeerssituatie waarop hij zeker aanwezig
zal zijn. Er wordt intensief gewerkt rond de veiligheid van de school Klimop. Hij denkt niet dat men op basis van 1 incident algemene conclusies moet trekken. Men was er al mee bezig en men gaat gewoon verder met het veiliger maken van de schoolomgeving.
Raadslid Soeffers zegt dat dit natuurlijk niet is op basis van 1 incident, maar er gebeuren ook heel wat snelheidscontroles. Die zullen nu ook nog wel gebeuren en daar zal men ook wel de conclusie uit kunnen trekken - als die halverwege Toemaathoek en Ginderbuiten gebeuren - dat er te hard gereden wordt.
Schepen Vanhoof zegt dat er recent tellingen gebeurd zijn en dat er ook de volgende weken nog tellingen zullen gebeuren. Dan gaat men daar inderdaad conclusies uit trekken. Er werd in het verleden al te snel gereden, zowel in de Toemaathoek als in Ginderbuiten. Dat is ook 1 van de redenen waarom die flitspaal er gaat komen.
Gemeentelijk initiatief voor bij-vriendelijke restgronden (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) deelt mee dat hij vorig jaar al eens het belang van de bijenpopulatie voor de volksgezondheid heeft trachten uit te leggen. Hij heeft toen gevraagd of het gemeentebestuur een initiatief zou kunnen nemen om de bijenpopulatie te behouden. Een initiatief naar de bevolking toe, dat de bevolking kon participeren. Tot op heden heeft hij daar zelf nog niets over gemerkt. Hij heeft een nieuw voorstel om de bevolking te laten participeren, maar dan zou het initiatief van het gemeentebestuur moeten uitgaan. Hij heeft ondertussen verschillende fiere Mollenaars gevonden die bereid zijn om een bepaalde grond te onderhouden met bloemen, planten en bomen die bij-vriendelijk zijn. Hij weet dat de gemeente ondertussen de restgronden in kaart gebracht heeft. Het voorstel is of de gemeente een initiatief kan lanceren om de Molse burgers op te roepen om te participeren in een project om een aantal gronden in de gehuchten te onderhouden. Kan de gemeente dan die zaden en planten ter beschikking stellen? Op dit moment zijn er heel wat van die gronden die wildernissen zijn. Hij denkt dat op die manier, men nog een beetje een mooier
beeld kan geven aan die omgeving, en het kan bijdragen tot de volksgezondheid.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt op het luik van de vraag over het patrimonium dat de gemeente inderdaad nog wel wat restgronden heeft. Hij vindt de suggestie van het raadslid niet onzinnig. Er zijn gronden die misschien geschikt zijn, maar daar kan hij niet direct zelf over oordelen. Hij neemt aan dat de imkers die zich daar in het vrijetijdsgebeuren mee bezighouden, er wellicht een beter zicht op hebben. De schepen denkt dat het belangrijk is dat men daar draagkracht voor heeft, dat er inderdaad mensen zijn die zich
daar vrijwillig voor willen inzetten. Het is volgens hem een nuttige suggestie om die namen over te maken en eens rond tafel te gaan zitten. Er moet wel voldoende draagkracht achter zitten zodat men niet te veel aan individuele vragen moet voldoen, want dan vreest hij dat men met het publiek domein misschien individuele burgers gaat bevoordelen.
Schepen Van Craenendonck (CD&V) stelt dat de gemeente al veel prairie- en bij-vriendelijke planten heeft aangeplant. Bv. op de begraafplaats in Ginderbuiten, in het Moldersbok, op de hoek van de Meerhoutsebaan en de Slachthuisstraat, … Daar staan overal heel bij-vriendelijke planten. Hij weet niet of het raadslid beseft wat er allemaal bij komt kijken als men prairie- en bij-vriendelijke planten zet, want dit vraagt veel onderhoud. Een bloemenweide lijkt wel mooi, maar men moet er eerst al arme grond hebben, het moet gefreesd worden, het moet gemaaid worden en afgevoerd want men mag de afval niet laten liggen, ... Er zijn
al verschillende mensen geweest die een stukje grond onderhouden, bv. de hoek van een straat, maar na een tijdje komt daar een einde aan en vraagt men aan de gemeente om dat terug over te nemen. Hij wil dit voorstel op de agenda van de milieuraad plaatsen, zodat men daar een draagvlak krijgt.
Raadslid Dillen merkt op dat hij zeker niet gezegd heeft dat er geen initiatieven ondernomen zijn door de gemeente. Hij had vorig jaar een initiatief naar de bevolking toe gebracht, om de bevolking te sensibiliseren.
Schepen Van Craenendonck vindt het een heel mooi initiatief als ze het kunnen volhouden. Hij meldt dat de gemeente bij het aanplanten van laanbomen ook rekening houdt met het bij-vriendelijke. Men zet op heel veel plaatsen lindes, die ook heel goed zijn voor de bijen.
Raadslid Dillen denkt dat er naar de bevolking toe best eerst een oproep komt vanuit het gemeentebestuur. Hij heeft al verschillende mensen gehoord die willen participeren aan dat project. Als er een initiatief kan komen vanuit de gemeente, kan dat misschien wel lukken. Hij begrijpt de bezorgdheid over het langdurig onderhoud. Het is ook wel zo dat een aantal van die planten meerjarig zijn, dus die moeten niet alle jaren bijgewerkt worden of toch minder.
Schepen Van Craenendonck merkt op dat iedere prairieplant en iedere bloemenwei gemaaid moet worden.
Raadslid Dillen vindt het positief als dit voorstel op de milieuraad kan besproken worden.
Besparen door overdracht van waterwegen aan de provincie (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) meldt dat men in november eenparig de overdracht van de waterlopen van 3de categorie van de gemeente naar de provincie heeft goedgekeurd. Dat is natuurlijk voordelig voor de gemeente Mol. Hij heeft dat zelf nog nergens gelezen, maar hoeveel spaart de gemeente Mol daarmee uit?
Schepen Schoofs (Open vld) denkt dat het op dit moment zeer moeilijk is om daar een heel juist beeld over te schetsen. Men heeft een eerste raming laten doen door de mensen van Pidpa, maar hij zou daar onder het grootste voorbehoud willen over communiceren. Men vermoedt dat dit jaarlijks over een budget van 50.000 tot 60.000 euro zou kunnen gaan.
Het probleem is dat men nog volop in onderhandeling is met de provincie. Er is nog een luik ‘staatshervorming’ dat moet goedgekeurd worden - de overdracht van Vlaanderen naar de provincie voor wat betreft het onderhoud van de waterwegen. Daar zit ook een stukje aan waarbij de gemeente aan een aantal waterlopen het light-statuut geeft. Het light-statuut wil zeggen dat dit waterlopen waren die in het verleden niet in het onderhoudsprogramma zaten, maar die eigenlijk wel een onderhoud nodig hadden. Die gaat de gemeente moeten onderhouden. Men heeft dat onderhoud eerder al uitbesteed aan Pidpa, dus dat is een rekening die er bijkomt. Het andere deel is natuurlijk groter, dat is het deel dat de gemeente gaat overdragen via Pidpa aan de provincie. De samenwerkingsakkoorden tussen
provincie en gemeente moeten nog onderhandeld worden. Wellicht zal men medio 2014 effectief kunnen overgaan tot de overdracht. De intentieverklaringen zijn overal al afgelegd. In onze provincie zijn er een vijftal gemeenten die niet ingaan op het voorstel. Het budgettaire aspect is wellicht een lokmiddel geweest. Het is toch wel interessant in tijden van besparing om effectief een besparing te doen op het onderhoud van waterlopen. Hij hoopt alleen dat dit een bestendig karakter krijgt en dat vroeg of laat daar naar de gemeente geen factuur voor komt. Dit is een operatie die nieuw is voor de provincie. Men is nog niet zo lang geleden overgeschakeld naar Pidpa, en dat heeft toch een aantal kinderziektes met zich meegebracht. Elke opdracht die door iemand anders wordt uitgevoerd zal terug een aantal bijwerkingen kennen.
Raadslid Dillen heeft nog een opmerking i.v.m. de afwerking van dit dossier. Hij heeft de indruk dat dit dossier in november toch niet zo goed voorbereid was. Hij heeft toen gevraagd of het college er wel zeker van was dat er voldoende geld was voorzien vanuit de provincie om de waterlopen over te dragen. Hij heeft toen als antwoord gekregen dat er voldoende geld was. Men heeft dat hier toen ook unaniem goedgekeurd. Maar nadien heeft het schepencollege nog 2x aan de provincie gevraagd of er echt wel voldoende geld was voorzien. Hij denkt dat als het dossier goed voorbereid wordt, de meerderheid vooraf zou moeten weten of er voldoende geld is en dat men dat nadien niet meer moet gaan vragen.
Schepen Schoofs stelt dat hij totaal niet begrijpt waar het raadslid op doelt. Hij doelt misschien op zijn rol als provincieraadslid in de oppositie in de provincie, waar het raadslid zelf in de meerderheid zit. Hij vindt het zijn plicht als provincieraadslid tot 3x toe de bevestiging te vragen of het budget er is en dat men ook bereid is om budgetwijzigingen door te voeren. Hij heeft hier een andere rol te vervullen als schepen dan daar als provincieraadslid. Als het raadslid hier gewag maakt van ondoordachte beslissingen, dan moet hij
paard en ruiter noemen. Hij wil concreet horen waar men die beslissing niet gefundeerd genomen heeft.
Raadslid Dillen zegt dat hier in de gemeenteraad toen tegen hem gezegd is dat er in de provincie voldoende geld aanwezig was. Dan veronderstelt hij dat dit inderdaad zo is, en dan vond hij het raar dat de schepen die vraag nadien nog gesteld heeft.
Schepen Schoofs antwoordt dat hij hier zijn verantwoordelijkheid heeft als schepen van de gemeente Mol, en die heeft hij genomen. Het raadslid moet hier geen 2 politieke niveaus gaan verwarren. De rol van de provincie moet in Antwerpen ingevuld worden en de rol van de gemeente moet hier ingevuld worden. Hij wil nog eens duidelijk stellen dat die beslissing zeer correct en weloverwogen genomen is. Het feit dat men getalmd heeft, heeft met hele andere zaken te maken. Dat heeft te maken met het feit dat men Dat heeft niets te
maken met het feit dat men de beslissing niet doordacht genomen heeft. Hij vindt de opmerking van het raadslid niet terecht. Men discussieert in de provincieraad over provinciale aangelegenheden, en men discussieert in de gemeenteraad over gemeentelijke aangelegenheden. Hij wenst die 2 zaken niet met elkaar te verwarren.
Raadslid Dillen zegt dat hij volledig achter die beslissing staat en dat hij in Antwerpen ook zal waken over het feit dat alles goed uitgevoerd wordt.
Verslag van de gemeenteraad (Paul Janssen)
Raadslid Janssen (N-VA) zegt dat in het huishoudelijk reglement bepaald wordt wanneer de notulen toegestuurd en ter beschikking worden gesteld. Hij citeert: ‘de notulen van de vorige vergadering zijn behalve in spoedeisende gevallen tenminste 8 dagen voor de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking van de raadsleden die er kennis van willen nemen.’ Hij vindt dit een zeer vrijblijvende formulering. Volgens zijn interpretatie kan men die stukken dan gaan inkijken op het secretariaat, 8 dagen op voorhand, maar voor de rest
moet men afwachten of het 6 dagen of 4 dagen voor de vergadering wordt doorgestuurd en of het wel doorgestuurd wordt. Hij denkt dat dit niet naar de geest is van de betreffende paragraaf in het gemeentedecreet, in artikel 33. Dat zegt heel duidelijk: ‘behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige vergadering tenminste 8 dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop.’ Dat is toch wel een verschil tussen die 2
formuleringen. Naar de geest van het decreet betekent dit echt wel dat het verslag van de gemeenteraad ter beschikking wordt gesteld aan de gemeenteraadsleden. De wijze waarop, dat kan gebeuren per e-mail, per post of per dienstbode, maar het moet in elk geval ter beschikking worden gesteld. Het moet niet vrijblijvend zijn dat men het kan komen inkijken of dat men het kan aanvragen en dan wordt het opgestuurd. Hij zou die formulering in het
huishoudelijk reglement graag aangepast willen zien.
De voorzitter geeft het woord aan de man die de verslagen zo gedetailleerd mogelijk en volledig aan de raadsleden bezorgt. Hij denkt dat de secretaris dat in het verleden heel goed gedaan heeft.
Raadslid Janssen zegt dat dit geen kritiek is en dat hij niet met de vinger naar iemand wijst.
De secretaris zegt dat het correct is zoals het raadslid stelt dat in artikel 33 van het gemeentedecreet bepaald wordt dat de secretaris verantwoordelijk is voor de notulen van de vergadering van de gemeenteraad. Die notulen moeten tenminste 8 dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking zijn van de raadsleden. Als er geen opmerkingen zijn op die notulen worden die beschouwd als goedgekeurd en worden die ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en door de gemeentesecretaris. De notulen zijn bedoeld om een authentiek karakter ter verlenen aan de gemeenteraadsbeslissingen. De notulen liggen ter inzage van de raadsleden, zoals bij decreet bepaald en ook voorgeschreven in het huishoudelijk reglement, en die worden nu ook digitaal overgemaakt. Die worden op vrijdag overgemaakt, normaal zou het op zondag moeten gebeuren, 8 dagen voor de dag van
de vergadering. Het secretariaat doet dat op vrijdag om geen personeel te moeten opvorderen om die zondag te komen werken. Die lagen vroeger en liggen nu nog steeds ter inzage. Nu worden ze ook digitaal overgemaakt. De raadsleden hebben die tijdig ter inzage.
Dat wat de notulen betreft. Daarnaast is er ook nog een verslag. Men kan vaststellen dat noch in het gemeentedecreet, noch in het huishoudelijk reglement sprake is van een verslag. Een verslag is geen wettelijk document, dat is een officieus document. Dat is een service die de gemeentesecretaris levert aan de raadsleden. Zo’n verslag kan de notulen niet vervangen. Hij denkt dat het raadslid een verwarring maakt tussen notulen en verslag.
De dienst Toezicht heeft in 2010 die visie nog eens bevestigd n.a.v. een discussie met een raadslid over de weergave van een tussenkomst. Dat ging over een woord dat niet correct was weergegeven. De vergaderingen van de gemeenteraad worden ook opgenomen en hij heeft met de informatieambtenaar afgesproken dat die digitale opname vanaf deze gemeenteraad digitaal ter beschikking zal worden gesteld via de website voor alle burgers.
Omdat naast de notulen die opname ter beschikking wordt gesteld, lijkt hem het nut van het verslag niet meer te bestaan. Alle raadsleden hebben op vrijdag 10 februari de notulen digitaal ter beschikking gekregen.
Raadslid Janssen vraagt of het nu notulen zijn of het verslag.
De secretaris herhaalt dat het verslag geen officieel document is, maar een service en die is niet verplicht. De notulen zijn verplicht, dat staat zo in het decreet.
Raadslid Janssen vraagt wat dan het verschil is tussen het verslag en de notulen.
De secretaris herhaalt dat het raadslid de notulen digitaal ter beschikking heeft gekregen.
Dat zijn de besluiten die de gemeenteraad treft. De notulen zijn bedoeld om een authentiek karakter te verlenen aan de besluiten van de gemeenteraad.
Raadslid Janssen excuseert zich voor de verwarring, maar hij bedoelde wel degelijk het verslag. Stel dat zijn fractie fractievergadering heeft, want de raadsleden moeten 5 dagen op voorhand punten indienen voor de toegevoegde agenda. Voor die tijd wil men een fractievergadering organiseren, en soms wordt dat dan erg krap omdat men een verslag moet krijgen. Hij heeft dat vorige keer bv. gemerkt dat het verslag van december redelijk laat was.
De secretaris nodigt het raadslid uit om de volgende keer te komen helpen als hij nog eens over een vergadering van 6 uren een verslag moet opmaken.
De burgemeester treedt de secretaris bij. Hij durft dat hier in alle openheid zeggen dat hij al jaren tegen de secretaris zegt om te stoppen met dat verslag. Men moet maar eens gaan zoeken in welke gemeente men soms nog 75 blz. volschrijft. Hij bewondert de secretaris. Hij ziet dat de secretaris in de weekends al die teksten moet zitten doornemen. Hij ziet op het secretariaat mensen met een koptelefoon op gedurende een tweetal dagen om dat uit te typen. Wat hij vooral ziet, is de miserie die de secretaris met zijn goodwill er al
mee gekregen heeft, want het is niet de eerste keer dat hij daar kritiek op krijgt. Hij wil het raadslid er ook aan herinneren dat men het huishoudelijk reglement hier vorig jaar in juni collectief samen heeft goedgekeurd, nadat de tekst van A tot Z in alle openheid met alle fracties werd doorgenomen. Suggesties vanuit de oppositie werden opgenomen. Wat hem betreft, hij zal zijn boodschap aan de secretaris nogmaals herhalen, want die mensen verzuipen daar in het werk, en hij ziet wat daar de respons van is, nl. dat men daar nog commentaar op krijgt. Hij gaat daar zeer duidelijk in zijn, dit is niet meer van deze tijd. Hij leest dat ook niet allemaal van A tot Z, want hij vindt het ook niet de essentie van een democratie dat elk woord dat hier gezegd wordt moet weergegeven worden.
Raadslid Janssen zegt dat het daar niet over gaat. Hij heeft toch geen kritiek geleverd op een persoon.
De burgemeester merkt op dat dit wel zo is, want de slotzin van zijn tussenkomst is ‘dit is niet werkbaar’. Hij denkt dat dit niet werkbaar is in 2 richtingen. Hij zegt in alle eerlijkheid dat dit geen prioritair werk is voor een secretariaat, dat nu al niet meer weet hoe ze het werk moeten gedaan krijgen. Dat is zijn persoonlijke mening, hij spreekt hier niet namens het college.
Raadslid Janssen wil nogmaals herhalen dat hij met deze vraag niemand geviseerd heeft.
Hij heeft die vraag gesteld omdat het verslag de laatste keer een beetje laat was en het was hem het afgelopen jaar ook al opgevallen dat het verslag soms wat later is dan men eigenlijk anticipeert. In die hoedanigheid stelt hij die vraag en dat heeft niets te maken met de functie van de secretaris, die goed zijn werk doet.
De burgemeester stelt dat hij dat ook zo niet geïnterpreteerd heeft, maar het is voor die mensen een gigantisch werk. Hij vindt het niet meer van deze tijd, en als dat op een praktische manier kan opgelost worden zoals de secretaris zegt, vindt hij dat men dat in alle objectiviteit moet bekijken. Hij ziet dat die mensen op het secretariaat daar dagen mee bezig zijn om dat verslag uit te typen. Die hebben nog ander werk en moeten dat allemaal tussendoor doen.
Raadslid Janssen zegt dat de vraag overeind blijft staan voor de notulen. Worden die meegestuurd samen met de oproeping en de agenda?
De secretaris verduidelijkt dat sinds 1 januari 2014, het decreet voorziet dat de raadsleden
digitaal de beschikking moeten hebben over de notulen. Vrijdag werden samen met de uitnodiging en de agenda alle dossiers - inclusief de notulen - aangeleverd.
Raadslid Janssen zegt dat zij op zaterdag fractievergadering hadden en dat er toen nog niets beschikbaar was.
Raadslid Verbeke (N-VA) meent dat men de discussie beter kan stoppen. Hij denkt dat er gewoon een verwarring is tussen een verslag van de gemeenteraad en de notulen van de gemeenteraad. Hij heeft de notulen op vrijdag direct kunnen terugvinden.
De voorzitter verduidelijkt dat vanaf het moment dat de gemeenteraad via de website van de gemeente te beluisteren is, er geen verslag meer komt dat gemaakt wordt door de secretaris.
Raadslid Van Gompel (MeMo) zegt dat hij daar niet mee akkoord gaat. Hij heeft het verslag altijd met plezier gelezen. De kritiek op het verslag blijft niet komen, 1x van het Vlaams Belang en 1x van de N-VA.
Raadslid Vansant (Vlaams Belang) zegt dat die kritiek van een onafhankelijke was en niet van het Vlaams Belang.
Raadslid Janssen vindt het jammer dat men dan geen verslag meer gaat versturen. Hij is daar tegen.
De secretaris zegt dat hij prioriteit wil geven aan de zaken die hij wettelijk moet uitvoeren.
De opmaak van de notulen is een decretaal verplichte taak.
Raadslid Janssen zegt dat men tot nu toe wel elke keer het verslag gekregen heeft.
De secretaris meldt dat hij het verslag er bij neemt, maar als dat niet gewaardeerd wordt dan stopt hij daarmee.
Raadslid Janssen stelt dat hij nooit gezegd heeft dat het verslag niet gewaardeerd wordt.
Het is zo dat hij die vraag gesteld heeft omdat het verslag een beetje laat komt. Dat is iets anders dan hetgeen er in staat. Als men dat nu als aanleiding gaat gebruiken om te zeggen dat men het verslag dan niet meer gaat versturen, dan vindt hij dat een heel spijtige ontwikkeling.
De voorzitter zegt dat men toch nog een bijeenkomst voorziet met de fractievoorzitters en dat men dit daar verder zal bespreken.
Electronische inzage van dossier voor gemeenteraad (Paul Janssen)
Raadslid Janssen (N-VA) vindt het een goede ontwikkeling dat die stukken elektronisch beschikbaar worden via de server. Alleen stelt hij zich een beetje vragen bij de wijze van toegang - via Java scripts. Op zijn computer thuis kreeg hij 4 verwittigingen van Windows dat er een security-risk was. Men kan eenmalig accepteren voor de login die men bezig is, ofwel kan men het antwoord ook saven, maar men weet niet wat men goedkeurt. Dat is een vrij technische kwestie. Hij is zelf ook geen IT-specialist, maar hij is toch wel een beetje thuis in computers. Hij vindt het een onveilig gevoel. Hij vraagt zich af of dat systeem zo gaat blijven bestaan, of gaat er in de nabije toekomst een beter systeem komen. Misschien kan er uitleg gegeven worden over wat voor scripts dat zijn. Zijn dat scripts die ‘in house’gemaakt werden door de betrokkenen, door de administrator. Misschien dat er toch wel wat verduidelijking gewenst is. Zijn laatste opmerking gaat over het paswoord. Dat is zeer eenvoudig, een deel van de naam en een deel van het geboortejaar. Het moet mogelijk zijn voor de gebruiker om het paswoord onmiddellijk bij de eerste login aan te passen naar zijn eigen gekozen paswoord. Die instructies zijn er helemaal niet. Kan dit met een persoonlijk paswoord aangepast worden? Wat gaat de nabije toekomst brengen i.v.m. de server. Op zich een heel goed initiatief en een heel goede ontwikkeling, dus leg hem geen
woorden in de mond van het feit dat hij mensen viseert of dat hij een administrator viseert.
Hij stelt gewoon een paar vragen over de wijze van toegang.
Schepen Van Rompaey (CD&V) denkt dat de vragen van het raadslid vooral van technische aard zijn. Hij zou toch wel willen suggereren om met dergelijke vragen eens binnen te springen. Men zet de mensen van de IT-dienst daar dan bij en hij denkt dat er dan al heel veel klaarheid kan gecreëerd worden. Hij weet niet of de gemeenteraad een forum is om dergelijke debatten te voeren. Hij neemt aan dat voor de meeste mensen aan deze tafel, net zoals voor hemzelf, dit latijn is. Als het raadslid dat debat wenst te voeren met de juiste mensen die zowel hier intern als extern de gemeente daarin adviseren, nodigt hij hem graag uit om binnen te springen en dan zal men dat doen. Hij zal het raadslid ook een nota
bezorgen die hij daarover ontvangen heeft. Ook hier neemt hij het belangrijkste er uit. Het Java script dat gebruikt wordt is ontwikkeld door de firma VASCO, die ook bekend is van de digipas, het toestel dat gebruikt wordt voor de online-banking. De gemeente vertrouwt er dan ook op dat deze toepassing, afkomstig van een firma die veiligheid hoog in het vaandel draagt, correct verloopt. Deze poort wordt trouwens ook gebruikt door tal van andere besturen en bedrijven. Dit is trouwens ook niet de enige toepassing die Java op een PC gebruikt. De login is bewust eenvoudig gehouden, omdat men vaststelt dat als men 3x fout intikt men geblokkeerd zit en men de administrator ter hulp moet roepen om het te deblokkeren. In andere applicaties stelt men vast dat iemand die dat wachtwoord niet vaak gebruikt ook heel vaak zijn wachtwoord kwijt is. Maar men kan dat zo ingewikkeld maken als men dat wil. Het raadslid stuurt daarvoor een mailtje naar systeembeheer [at] gemeentemol.be en men geeft hem het paswoord dat hij zelf voorstelt. Dit is een tijdelijke manier van werken. Men verwacht om op het einde van dit jaar over nieuwe software te beschikken, zodat op dat ogenblik een eenvoudige en veilige manier van raadplegen van de dossiers verzekerd kan worden. Hij bezorgt het raadslid de rest van de gegevens. Als hij het niet eens is met bepaalde punten, stelt hij voor om dit samen met de mensen van de ITdienst te bespreken.
Raadslid Janssen dankt de schepen voor de toelichting. De schepen zegt om een mailtje te sturen i.v.m. dat paswoord, maar dat is een totaal onveilige praktijk.
Schepen Van Rompaey stelt dat hij alleen maar kan zeggen dat dit vandaag de enige mogelijkheid is. Maar waar spreekt men hier over. Het gaat over een webingang waar iedereen dezelfde documenten kan zien. Men kan aan die documenten niets doen, men kan daar niets in wijzigen. Hij denkt dat het een theoretisch debat is zo lang als de toepassing blijft wat ze vandaag is. Hij neemt aan dat die in de toekomst wel zal uitbreiden, maar vandaag in deze opstartperiode is het belangrijkste dat de elektronische deur voor raadsleden wordt geopend. Daar is een heel lange weg voor afgelegd. Laat ons dat vooral positief bekijken.
Als het raadslid suggesties wil doen m.b.t. die nieuwe software, nodigt hij hem uit om mee aan tafel te zitten. Dan kan men zien hoe men het in de toekomst verder zal ontwikkelen.
Raadslid Janssen denkt dat hij de 2 belangrijkste knelpunten heeft aangegeven, maar hij is zeker bereid om met de betrokken mensen samen te zitten om ideeën uit te wisselen.
Leegstand Belgacomgebouw in de Corbiestraat (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat het gebouw van Belgacom in de Corbiestraat al jaren leeg staat. Hij heeft nu gezien dat ramen en deuren afgeslagen zijn met houten platen om de toegang te beletten. Dat is niet echt een mooi zicht voor de Corbiestraat. Hij veronderstelt dat dit gebouw officieel niet leeg staat. Volgens hem is dat een locatie waarvoor er andere mogelijkheden zijn dan een gebouw dat leeg staat.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat hij in het kader van deze vraag informeel met vertegenwoordigers van Belgacom heeft kunnen overleggen. De site is inderdaad niet leeg, maar is nog effectief in gebruik. Daar is achteraan een centrale die niet zo maar kan uitgeschakeld worden. De site is dus nog werkzaam, maar tegelijkertijd wordt ook wel bevestigd dat over de voorzijde sprake is van een leegstaand deel, wat nog niet betekent dat het volledige perceel als leegstand kan beschouwd worden. Men heeft hem gezegd dat het niet zo evident is om die 2 technische zaken uit elkaar te halen, omdat dat allemaal verstrengeld
zit. Men kan niet zo maar de voorkant aan iemand verhuren en de achterkant in gebruik blijven houden. Om aan de vraag van het raadslid tegemoet te komen stelt hij voor om officieel vanuit het gemeentebestuur een schrijven aan Belgacom te sturen en te informeren naar de intenties. Het is inderdaad een plaats waar men leegstand moet proberen te vermijden in het beeld van de straat. Als men daartoe kan bijdragen wil men dat graag doen, maar hij denkt dat de oplossing niet zo evident zal zijn.