U bent hier
Gemeenteraad juni 2013
- Heraanleg parking Sint Pieter (Wendy Soeffers)
- Fietsenstalling Schouwburg Rex (Hans De Groof)
- Wegdek Sint-Apollonialaan (Hans De Groof)
- Klimaatneutraliteit 2020 (Koen Dillen)
- In stand houden van de bijenpopulatie (Koen Dillen)
- Ophalen huisvuil handelscentrum (Andre Verbeke)
- Onderhoud bloembakken en -perken (Andre Verbeke)
Heraanleg parking Sint Pieter (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) heeft vernomen dat de parking Sint-Pieter heraangelegd wordt.
Daar is nu 1 parkeerplaats voorzien voor mensen met een beperking. Wordt er naast de wettelijke verplichtingen ook rekening gehouden met wat er wenselijk is? Wordt er afgetoetst bij de adviesraad voor mensen met een beperking of zij meer plaats nodig hebben?
Is er in Mol ooit nagedacht over een parking voor mensen die grotere vervoersmiddelen gebruiken. Zijn er bijvoorbeeld voorzieningen voor busjes van 8+1 die mensen met een beperking gebruiken voor het vervoer naar ziekenhuizen of om activiteiten te doen? Het is wel dikwijls moeilijk om die busjes kwijt te geraken in Mol. Het leek haar een goede gelegenheid om er eens over na te denken waar daar in Mol plaats voor is en of dit kan in Mol.
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat bij het tot stand komen van de plannen voor de heraanleg van de parking, men wel degelijk heel wat zaken in overweging genomen heeft.
Men heeft advies gevraagd aan het Centrum voor Toegankelijkheid, wat verplicht is. Men heeft dus dat advies gevraagd en het plan werd positief geadviseerd. Men heeft in de onmiddellijke nabijheid heel wat parkeerplaatsen voor gehandicapten.
Schepen Vanhoof (sp.a) verduidelijkt dat er aan de pastorij 1 parkeerplaats is voor mensen met een beperking, aan de kerk 2 parkeerplaatsen, in de Graaf de Broquevillestraat 1 parkeerplaats en op de Markt zijn er ook nog 2 parkeerplaatsen. Die parkeerplaats van de parking St. Pieter is voor mensen met een beperking qua ligging toch wel heel goed gelegen.
Het is een parkeerplaats van 2,5 meter breed en aan beide zijden nog 1 meter om uit te wijken met de deuren. Hij wil hier nog aan toevoegen dat mensen met een beperking op alle parkeerplaatsen van de gemeente kunnen parkeren. Op alle betalende gratis en ook onbeperkt in duur. Wat de vraag van het raadslid betreft van de busjes 8+1 heeft hij met de verkeersdienst afgesproken om dat verder te bekijken.
Raadslid Soeffers merkt op dat zij ook de vraag gesteld heeft of dit aan de adviesraad wordt voorgelegd als er zo’n parkings voorzien worden.
Schepen Schoofs antwoordt dat dit in het verleden niet gebeurd is. Bij elke heraanleg is er een openbaar onderzoek en kan iedere betrokkene daar bezwaar tegen indienen. Men heeft met het Centrum voor Toegankelijkheid gekozen voor mensen met de nodige know-how op dat vlak. Dat centrum hanteert paramaters en heeft ook de deskundigheid in huis om dat zeer concreet toe te passen op elk dossier. Hij denkt dat men daar een professioneel advies heeft en dat men mag zeggen - lessen trekkend uit het verleden - dat dit altijd tot welbevinden van iedereen wordt ervaren als men dat advies ingewonnen heeft.
Raadslid Soeffers vraagt of schepen Vanhoof haar een termijn kan geven wanneer hij met de verkeersdienst overleg zal plegen.
Schepen Vanhoof antwoordt dat dit in de komende maanden zal zijn.
Fietsenstalling Schouwburg Rex (Hans De Groof)
Raadslid De Groof (N-VA) zegt dat men het daarstraks in punt 18 al gehad heeft over de reductie van de CO2-uitstoot. Het was de burgemeester die zei dat we onze eigen burgers moeten aansporen tot de reductie van hun CO2. Misschien dat het stimuleren van een verplaatsing met de fiets daar alvast kan toe bijdragen. De fietsenstalling van Schouwburg Rex heeft op dit moment een stalplaats voor een 60-tal fietsen. Momenteel zijn de openingsuren van de fietsenstalling gekoppeld aan de cultuurbalie in Schouwburg Rex. Daarnaast kan je hier ook je fiets veilig plaatsen vanaf één uur voor tot één uur na een voorstelling in de nieuwe schouwburg. Er is echter vanwege bezoekers van het Molse centrum en de lokale economie vraag naar uitbreiding van de openingstijden van deze stalling. Kan er gezorgd worden voor een uitbreiding van de openingsuren van de stalling?
Schepen Vanhoof (sp.a) stelt dat de probleemstelling juist is. Toen men in 2008 die fietsenstalling geopend heeft, werd er geopteerd om die niet constant open te houden en de openingstijden inderdaad te koppelen aan de uren van de schouwburg. De argumentatie daarachter was dat men moest oppassen voor vandalisme. Het is juist dat er de voorbije maanden problemen gesignaleerd werden van mensen van wie de fiets in de stalling opgesloten was. 2 weken geleden is op de raad voor lokale economie die opmerking ook gegeven. Hij was er al mee bezig, maar heeft daar gezegd dat men dat verder gaat bekijken. Indien die uren kunnen uitgebreid worden of er eventueel een volledige openstelling kan gebeuren, dan is dat positief. Momenteel herbekijkt men dat. Hij wil daar nog een aantal adviezen over inwinnen. Stel dat men dat doet, dan zullen er ook wel een aantal maatregelen moeten genomen worden. Bv. naar het regelmatig onderhouden en poetsen van die fietsenstalling. Als men ziet dat het mis loopt moet men de fietsenstalling ook te allen tijde kunnen sluiten.
Wegdek Sint-Apollonialaan (Hans De Groof)
De voorzitter stelt voor om dit agendapunt te koppelen met agendapunt 35k - St. Apollonialaan - van raadslid Van Gompel.
Raadslid De Groof (N-VA) zegt dat het wegdek van de Sint-Apollonialaan op dit moment niet in een al te beste staat verkeert. Hij dacht dat de strenge winter de oorzaak was. Een beetje oplapwerk is er gebeurd. Maar blijkbaar heeft het snoeien van de bomen daar ook wel een kleine duit in het zakje gedaan. Het feit is gewoon dat het wegdek op dit moment zeer veel en gevaarlijke diepe putten vertoont. Niet alleen gevaarlijk voor automobilisten maar ook voor fietsers. Is een degelijke en duurzame herstelling van het wegdek gepland in de nabije toekomst? Kunnen er tot die tijd eventueel tijdelijke waarschuwingsborden geplaatst worden die automobilisten en fietsers wijzen op de mogelijke gevaren tot het moment van de herstelling?
Schepen Schoofs (Open vld) antwoordt dat het wegdek van de St. Apollonialaan inderdaad onderhevig is aan sleet. Het is niet voor niets dat men ook al een paar jaar dat dossier heeft ingediend bij de VMM ter subsidiëring en voor een vernieuwing van het rioleringsnet.
Dat staat op het rollend meerjarenplan. Een rollend meerjarenplan heeft de eigenschap dat men het vooruit kan rollen in de tijd. Men vreest, gezien de terugloop aan subsidies van de Vlaamse overheid voor rioleringsdossiers, dat ook dit dossier daar het slachtoffer van zal zijn. Men heeft nog geen formele toezegging en men vreest dat dit dossier nog wel enige tijd op zich zal laten wachten. Men vreest zelfs dat het niet binnen deze legislatuur zal vallen. Hij durft daar geen concrete voorspelling over doen. Het feit is wel dat men van oordeel is dat men duurzaam moet omspringen met de centen, en dat het ook geen zin heeft om dat wegdek volledig te gaan vernieuwen. Zoals men ziet heeft men dat nu wel in eigen beheer hersteld met koude asfalt. Dat is oplapwerk. Koude asfalt heeft de eigenschap dat het niet duurzaam is en dat het bij het minste vriesweer terug los komt. Op dit moment heeft men een raming van 2 firma’s om die uitgekankerde vlekken over een grotere oppervlakte uit te frezen en opnieuw aan te leggen. Niet met koude asfalt maar met warme asfalt, volgens de regels van de kunst. Men schat dat het om ongeveer 150 m2 gaat. Men probeert daar de nodige budgetten uit de begroting voor te reserveren. Het is de ambitie om dat voor de winter nog duurzaam te herstellen.
Raadslid De Groof vraagt of hij het goed begrepen heeft dat de putten die er waren nu reeds gevuld zijn.
Schepen Schoofs antwoordt dat die putten voorlopig gevuld zijn met koude asfalt. De asfalt wordt elk jaar vernieuwd of bijgevuld, meestal na de winter. Men heeft de intentie om dat werk nu door een externe firma te laten doen. De gemeente heeft niet het materiaal om zelf dermate grondige herstellingen te doen.
Raadslid De Groof zegt dat hij blij is dat de putten momenteel gevuld zijn.
Raadslid Van Gompel (MeMo) stelt dat de putten zeer zeker niet gevuld zijn.
Schepen Schoofs antwoordt dat de putten niet allemaal gevuld zijn. Er zijn er hier en daar gevuld met koude asfalt, maar momenteel is het dweilen met de kraan open. Op bepaalde punten, waar het geconcentreerd is, moet men een gans stuk van het wegdek - ettelijke tientallen m2 - uitfrezen en laten vullen volgens de regels van de kunst met warme asfalt.
Dan zal het wellicht duurzamer zijn dan wat er nu gebeurd is.
Raadslid De Groof merkt op dat een waarschuwingsbord dan misschien wel een optie is op dit moment, zo lang het wegdek in slechte staat is.
Schepen Schoofs zegt dat dit inderdaad een optie is.
Raadslid Van Gompel wil aandringen op de snelheid van dit dossier, om dat zo snel mogelijk te doen. Die putten worden steeds dieper en dieper. De auto’s slalommen over de straat om die putten te vermijden.
Schepen Schoofs zegt dat er 2 offertes binnen zijn. Het enige probleem is dat men met asfalt moet werken, en dat er maar een beperkte tijd is in het jaar om asfaltwerken uit te voeren. De fabrieken zijn slechts open tussen maart en oktober/november. Men zit momenteel in de wachtrij. Hij heeft de intentie om er bij die firma’s te laten op aandringen om dit werk voor de winter te laten uitvoeren.
Klimaatneutraliteit 2020 (Koen Dillen)
Dit agendapunt werd besproken tijdens de behandeling van agendapunt 18.
Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat men dit punt zojuist besproken heeft. Men heeft eerst de convenant van IOK goedgekeurd, maar men heeft nog geen stemming gedaan over het voorstel van de provincie. Er werd juist een strenger convenant aangenomen voor de kansspelen. Men heeft hier ook te doen met 2 projecten, 1 streng dat door de gemeente voorgesteld wordt en een tweede dat nog strenger is. 49 gemeenten van de 70 hebben beide convenanten aangenomen. Is het niet nodig om voor die van de provincie ook te stemmen. Daar heeft men het juist niet over gehad.
Schepen Schoofs (Open vld) merkt op dat het raadslid het voorstel zojuist mee goedgekeurd heeft.
Raadslid Dillen stelt dat men te maken heeft met 2 projecten. Het project van IOK dat men goedgekeurd heeft en het project van de provincie dat hij voorgesteld heeft.
De voorzitter deelt mee dat het probleem is dat er geen ontwerpbesluit is toegevoegd en dat een stemming dan niet tot de mogelijkheden behoort.
In stand houden van de bijenpopulatie (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat de aanwezigheid van bijen noodzakelijk is voor de voedselproductie. De bijen bestuiven de bloemen, waardoor de vruchtzetting plaatsvindt. Planten en bloemen zijn de bron van de nectar en het stuifmeel, noodzakelijk voor de bijen.
Wetenschappelijke studies stellen dat zelfs de mensheid bedreigd wordt bij het uitsterven van de bijenpopulatie, door een dreigend voedseltekort. Het voedsel wordt bepaald door het aantal bloemen. Het is zo dat de bijenpopulatie de laatste jaren enorm gedaald is. Niet alleen door een tekort aan bloemen, maar ook door bv. stress of door uitroeiing door de mens of door insecticiden. Hierdoor is er een enorme bijensterfte opgetreden. Er zijn insecticiden die beter zijn voor de mens maar dan weer slechter zijn voor de bijen. Aan het verminderen van de insecticiden kan de gemeente niet veel doen, maar hij denkt wel dat men wel iets kan doen om de hoeveelheid voedsel voor de bijen te verhogen. Hij bedoelt hiermee dat men massaal moet inzetten op het zaaien van bloemen, en om dat te stimuleren. Een belangrijke verhoging van het aantal bijen is alleen te bekomen door meer bloemen en planten te zaaien, omdat ze dat voedsel nodig hebben. Mol heeft al belangrijke inspanningen geleverd, er is al heel wat gebeurd, maar hij denkt dat men misschien nog een tandje bij kan steken. Via het gemeentelijk informatieblad zou bv. de problematiek van de bijensterfte kunnen uitgelegd worden en kan men bij het blad eventueel een zakje met zaad van bloeiende bloemen steken. Het is naar de toekomst toe wel belangrijk dat de mensen gesensibiliseerd worden om daar meer aandacht aan te schenken. De mogelijkheid bestaat ook om braakliggende gronden van de gemeente te bezaaien met bloemen en planten. Bij het aanplanten van gronden en percelen kan men ook meer aandacht schenken aan planten en bloemen dan aan bomen. Dat zijn een aantal dingen die volgens hem gemakkelijk uit te voeren zijn, die niet veel geld kosten en die op termijn heel belangrijk zijn voor de mensheid.
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat men de laatste 2 à 3 jaren al enorme inspanningen geleverd heeft. Het raadslid heeft het overzicht van de projecten gevraagd en ook gekregen van de secretaris. Het zijn eigenlijk allemaal vrij recente projecten. Vanuit dat oogpunt kan men de vraag van het raadslid zeker ondersteunen en heeft men de laatste jaren daar al goed rond gewerkt. Voor het publiek en de andere raadsleden verwijst hij naar het perceel op de hoek van de Martelarenstraat en de Korenbloemstraat, waar een bloemenweide ingezaaid is. Dat is ook gebeurd op de Ecodemotuin, op het Ecocentrum en op het Moldersbok. Dat zijn allemaal vrij recente projecten. Hij heeft de voorstellen die het raadslid gedaan heeft genoteerd en zal die verder met de diensten bespreken. Het raadslid verwijst naar het gemeentelijk informatieblad, maar men zou daar bv. ook de duurzaamheidskrant voor kunnen gebruiken om de aandacht van de mensen te vestigen op gans die problematiek.
Raadslid Vangheel (N-VA) stelt voor dat men het maaien van het gras eventueel met enkele weken kan verschuiven. In het Boulevardpark staan momenteel heel veel klaverbloemen die ook goed zijn voor de bijen.
Schepen Van Craenendonck (CD&V) antwoordt dat dit misschien een goede suggestie is voor de bijen, maar het is een wandelpark voor de bejaarden uit de nabijgelegen site. Als het gras daar te lang staat kunnen zij niet profiteren van het park. Hij stelt voor het eens te bekijken.
Raadslid Vansant (Vlaams Belang) deelt mee dat een collega van hem imker is met een 40-tal kasten. Die heeft onlangs samengezeten met het gemeentebestuur van Olen om iets te doen aan de bijenpopulatie. 1 van de acties die daar ondernomen zullen worden is het plaatsen van lindebomen, omdat dit ook heel voedzaam is voor de bijen.
Ophalen huisvuil handelscentrum (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat hij op de gemeenteraad van februari de suggestie gedaan heeft om het ophalen van het huisvuil in het handelscentrum te vervroegen. Nu wordt dat huisvuil opgehaald tussen 10 en 11 uur, wat de nodige verkeershinder meebrengt. Zijn fractie dacht dat het misschien een goed idee was om die ophaling veel vroeger te laten gebeuren. Er is toen gezegd dat dit zou geagendeerd worden op de adviesraad lokale economie. Hij informeert nu naar de stand van zaken.
Schepen Deckx (sp.a) antwoordt dat men op de vorige adviesraad gesproken heeft over mobiliteit in Mol. Er is door de handelaars niet concreet over de ophaling gesproken, maar zij deelt de bekommernis van het raadslid. Zij heeft vorige keer gezegd dat zij het op de agenda zou proberen te krijgen, maar zij bepaalt die agenda niet. Het diensthoofd lokale economie heeft het op de lijst staan. Als de voorzitter het goedkeurt zal het volgende keer expliciet in de adviesraad besproken worden. Dat kan alleen maar de ideeën van de handelaars opleveren. Men kan daar niet beslissen om de vuilniskar op een ander moment te laten rijden. Zij heeft van de handelaars begrepen dat het nu voor hen praktisch is, omdat zij hun afval ’s morgens buiten kunnen zetten.
Onderhoud bloembakken en -perken (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat het hem opgevallen is dat op een aantal strategische plaatsen in Mol de bloembakken, die een deel moeten zijn van de versiering, er nogal belabberd bijliggen. Vooral rond het oude gemeentehuis zijn er bloembakken waar meer onkruid in staat dan bloemen. Hij spreekt ook over de Rozenberg. Daar zijn betonnen bloembakken tussen de parkeerplaatsen geplaatst. Die staan volgens hem nogal los gerangschikt, daar zit niet echt een structuur in. Daar heeft ook lang alleen maar onkruid in gestaan. Hij heeft gezien dat een aantal bewoners van de Rozenberg er zelf planten in gezet
hebben, omdat ze het onkruid blijkbaar ook beu waren. Kan daar niet wat beter op gelet worden? Hij spreekt niet over de bloemenzuilen, die door een externe firma geplaatst zijn, maar over de bloembakken die in eigen beheer geplaatst zijn en die er belabberd bij staan.
Hij heeft het met zijn eigen ogen gezien, anders had hij het niet geagendeerd.
Schepen Van Craenendonck (CD&V) antwoordt dat hij direct na het ontvangen van de toegevoegde agenda een plaatsbezoek gebracht heeft. Er was een klein beetje onkruid aanwezig, maar eigenlijk niet de moeite om er een agendapunt over te maken op de gemeenteraad. Met het huidige weer kan men vandaag onkruid wieden, maar het staat er binnen een paar dagen terug. De mensen van de groendienst houden zeer nauw in het oog dat alles in het centrum netjes staat. Wat de bloembakken van de Rozenberg betreft, heeft het raadslid een punt. Men heeft vorig jaar 64 bloembakken verwijderd. Die bakken op de Rozenberg zijn blijven staan en dienen als verkeers-geleiders. Men heeft die dit jaar niet terug aangeplant, omdat die zullen verwijderd worden. Hier stond inderdaad onkruid in, maar men gaat die zeker proper houden. Die bakken stonden niet meer op de lijst van de groendienst en daardoor was dit vergeten werk. De bloemenzuil op het kruispunt van de Corbiestraat en het Laar is ondertussen verplaatst. Hij stelt voor dat als men dergelijke punten heeft die vlug moeten opgelost worden, men dit zelf aan de diensten doorgeeft. Nu zijn er 3 weken overheen gegaan en als het raadslid dat onmiddellijk doorgeeft, wordt het
dadelijk opgelost.
Schepen Deckx (sp.a) vindt de bemerking van het raadslid bijzonder vreemd. Zij komt meerdere keren per week in het oude gemeentehuis. Zij heeft alleen vastgesteld dat de buxus klaar was om gesnoeid te worden. Men weet dat men daar de juiste periode voor moet afwachten. Zij heeft dit aan de groendienst gemeld en de dag nadien was dat netjes in orde. Zij heeft dat probleem daar toch niet zo in die mate ervaren. Zij zal het nauwgezet in het oog houden.