U bent hier
Gemeenteraad september 2013
- Verbindingsweg Industrie terrein Balen Wezel en Lommel (Andre Verbeke)
- Gunning voor schoonmaak aan Arion Cleaning Services bvba (Andre Verbeke)
- Beslissing over de toekomstige gemeentelijke participatie in het Molleke (Koen Dillen)
- Snelheidsbeperking in Postel (Koen Dillen)
- Tussentijdse financiële rapportering (Nicole Smets)
- Gemeenteradar.be (Nicole Smets)
- Belasting op drijfkracht (Nicole Smets)
- Snelheidsbeperking (Marc Van Roy)
- Speelplaats vroegere gemeentelijke jongensschool (Marc Van Roy)
- Parkeren op het rondplein (Mia Belmans)
- Straat Ginderbuiten (Wendy Soeffers)
- Inzetten op een veilige start van het schooljaar (Wendy Soeffers)
- Omleiding verkeer tijdens Sluis kermis (Wendy Soeffers)
- Wegmarkering voor fietsers in de straat Ginderbuiten (Wendy Soeffers)
- Overstroming Nete (Jan Vangheel)
- Openmonumentendag (Jan Vangheel)
- Nieuw wegdek in Ginderbroek (Jan Vangheel)
- Wild kamperen langs de ring (Jan Vangheel)
- Geen Koninklijke portretten meer in de raadzaal (Piet Lamberts-Van Assche)
Verbindingsweg Industrie terrein Balen Wezel en Lommel (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat het misschien een vraag is waar het gemeentebestuur weinig invloed op heeft, maar hij gaat ze toch stellen. Op het industrieterrein in Balen-Wezel, Balendijk, gebeurt de verkeersontsluiting volledig via Mol - via de Zinkstraat en zo via de brug aan de terreinen van Nyrstar. Voor gewoon vrachtvervoer wordt dat afgeleid via de Bankei naar de tunnel onder de spoorweg, maar dat gaat niet voor alle vrachtwagens. Grotere vrachtwagens die bv. graafmachines vervoeren kunnen niet langs de tunnel van die spoorweg en die moeten de St.-Jozefslaan door tot aan het kruispunt met
Buromas, en dan zo de Postelseweg op richting Zuiderring. Het absurde van de zaak is dat er eigenlijk een volledige aangelegde verbindingsweg is tussen het industrieterrein van Mol-Balen en het industrieterrein van Lommel. Dat is afgemaakt, daar staat verlichting, daar zijn fietspaden en voetpaden, nutsvoorzieningen, ... maar die weg is onderbroken door een aantal palen zodanig dat men er alleen maar met de fiets of te voet door kan. Over het bestaan van die paaltjes heeft hij al vanalles horen vertellen. Hij heeft horen vertellen dat Lommel 300.000 euro vraagt aan Balen om die paaltjes weg te nemen. Hij heeft gehoord dat Lommel stelt dat zolang al hun industrieterreinen niet verkocht zijn, men dat ook niet gaat vrijgeven. Het is volgens hem een heel moeilijke plaats. Het is niet alleen een grens tussen 2 gemeenten, het is ook een grens tussen 2 provincies. Hij denkt dat hier verschillende niveaus in betrokken zijn. Waar het hem vooral over gaat, is dat Mol-Wezel momenteel helemaal opgebroken ligt. De verkeerssituatie is daar nu al heel chaotisch. Door de verbindingsweg die daar gesloten is, zijn er 2 verliezende partijen, nl. de ondernemers van Balen en de inwoners van Mol-Wezel. Wat gebeurt er nu? Die zware vrachten kunnen niet door de St.-Jozefslaan en moeten zich door alle woonwijken begeven, met alle gevaarlijke verkeerssituaties van dien. Is er op het moment dat die werken aangevat zijn aan gedacht een overleg te houden met Balen of met Lommel om - al is het maar tijdelijk - die verbinding open te stellen, om die ontsluiting van dat verkeer naar Lommel af te leiden, om zo de ring op te rijden? Kan de gemeente Mol daarin misschien een modererende rol spelen?
Schepen Schoofs (Open Vld) stelt dat het raadslid in zijn vraagstelling al een deel van het antwoord gegeven heeft. Er is in het verleden wel degelijk al overleg geweest tussen de gemeente Balen en de stad Lommel om ter zake een opening te creëren. Hij neemt aan dat de gemeente Balen ook vragende partij is om de terreinen te kunnen ontsluiten via een betere ontsluiting dan de huidige. Ook de gemeente Mol was vragende partij om dit tijdelijk, maar ook permanent te ontsluiten. Het zou op termijn een goede zaak zijn als een deel van het verkeer dat nu nog door het centrum van Wezel rijdt, zou kunnen ontsloten worden via Lommel naar de N71. De Bankei verleent een beperkte doorgang omwille van de spoortunnel. Zoals het raadslid zelf aanhaalt heeft Lommel dat tot op heden geweigerd. Men heeft een 2de overleg gepland, deze keer ook op initiatief van de gemeente Mol. Vorige keer was het op initiatief van de gemeente Balen en was de gemeente Mol niet uitgenodigd.
Men heeft van Balen vernomen dat dit op een negatief advies gestuit is van de stad Lommel, met enerzijds de verklaring dat zij dit terrein hebben laten ontwikkelen door de intercommunale en dat zij ook daar te rade zullen moeten gaan, en dat anderzijds daar wellicht een kostenplaatje tegenover staat omdat de wegenis ook door hen betaald is. Vermoedelijk zal daar het schoentje wel blijven wringen bij een volgende ontmoeting. Men had voor de zomer, bij aanvang van de werken een vergadering gevraagd, maar het was een vergadering met dermate veel deelnemers dat er gevraagd is om een 2de overlegmoment
voor te stellen omdat men er niet in slaagde om alle delegaties te kunnen laten aanwezig zijn op de voorgestelde datum. De vergadering gaat door in oktober. Daar zal men terug vragen om die ontsluiting te kunnen realiseren en welke voorwaarden er door de stad Lommel en door de intercommunale vanuit Limburg gesteld worden.
Gunning voor schoonmaak aan Arion Cleaning Services bvba (Andre Verbeke)
Raadslid Verbeke (N-VA) zegt dat men het al eens gehad heeft over die gunning n.a.v. een goedkeuring die er toen gevraagd werd voor 2013. Hij leest nu in het verslag van het college van burgemeester en schepenen dat het vermoedelijk al doorgetrokken wordt tot 2016. Zijn fractie heeft navraag gedaan over Arion Cleaning Services bvba en heeft daar wat meer informatie rond gevraagd. Men stelt vast dat dit toch een firma is die niet echt in financieel goede papieren zit. Er is o.a. een RSZ-dagvaarding. De vennootschap zit ook in de alarmbel-procedure, waardoor zij wettelijk verplicht worden om een aantal maatregelen te nemen om orde op zaken te stellen. De algemene schuldgraad van die vennootschap is meer dan 100%. Voor 2012 had de firma een verlies van 76.283 euro. Een klein detail is dat het schepencollege de uitgaven raamt op 281.210,05 euro (incl. btw), terwijl er een offerte wordt ingediend die 100 euro lager is. Hij weet niet waar die 100 euro naartoe gaat. Hij heeft hier 2 vragen over. Wordt er bij openbare aanbestedingen alleen maar gekeken naar de offerte of wordt er ook nagegaan of de firma’s - waar men uiteindelijk mee in zee zal gaan - ook financieel gezonde firma’s zijn waar men ook staat op kan maken? Is dat contract inderdaad al verlengd tot 2016, zoals hij kon opmaken uit het verslag van het schepencollege?
Schepen Van Rompaey (CD&V) antwoordt dat hij vanuit de aankoopdienst antwoordt op de vragen die op de agenda staan. Die zijn niet volledig hetzelfde als de vragen die het raadslid nu stelt. Op de vraag over de solvabiliteit van de onderneming, antwoordt hij dat de wetgeving overheidsopdrachten voorziet dat voor wat betreft de financiële draagkracht van de firma op dat ogenblik een aantal documenten moeten worden voorgelegd. Dat is ook correct gebeurd. Meer in het bijzonder gaat het over het attest inzake BTW-betalingen en het attest inzake RSZ-betalingen. Die documenten waren op correcte wijze toegevoegd aan
het dossier. Dat zijn eigenlijk de enige documenten waarop men zich kan baseren om op dat ogenblik te zien dat er een probleem is of niet. Op het moment dat het college de beslissing heeft genomen was er geen enkele indicatie dat er een probleem op dat vlak zou zijn. Op de vraag of het goedkoopste aanbod ook het beste aanbod is, deelt hij de mening van het raadslid dat dit niet altijd het geval is. Dat is ook de reden waarom deze offerte anders is opgesteld, en dat men wel degelijk niet de goedkoopste firma heeft aangesteld.
Het is zelfs zo dat in de gunningscriteria uiteindelijk een beperkt aantal punten op die prijs hebben gestaan, maar dat de meerderheid van de punten op andere criteria hebben gestaan. 60 punten op 100 op het criterium ‘planning en organisatie’, waarbij aan de firma gevraagd wordt om uit te leggen hoe men dat gaat doen aan de hand van taakkaarten, aan de hand van overzichten van het gebouw, enz. Effectief een inhoudelijke kwalitatieve beschrijving van hoe men die opdracht gaat vervullen die de gemeente Mol vraagt. De prijs zelf heeft slechts op 30 punten gestaan. Er is een 3de criterium dat met duurzaamheid te maken heeft. Hier wordt aan de firma gevraagd om aan te tonen dat er op een milieuvriendelijke wijze gewerkt wordt. Tenslotte is er nog een 4de criterium over kwaliteitscontrole en opvolging, waarin er een bepaald kwaliteitsopvolgingssysteem moet worden aangetoond. Deze beide criteria staan op 5 punten. Dat heeft er in dit dossier toe geleid dat het college op 10 juli beslist heeft van de 11 voorstellen die er zijn binnengekomen, de gunning toe te wijzen aan deze firma. Er waren zelfs 3 firma’s die een goedkopere prijs hebben voorgesteld. Net op basis van de manier waarop men dit bestek heeft opgesteld -voor een stuk op basis van de ervaringen die men in het verleden heeft opgedaan - heeft men gedacht om toch op kwalitatief inhoudelijke wijze een goede keuze te maken. Als er ondertussen problemen zijn met de firma, dat kan bij elke opdracht gebeuren. Hij denkt niet dat men vandaag al de signalen heeft dat dit de opdracht op zich in gevaar zou brengen. Dat zijn zaken die in de dagdagelijkse werking altijd kunnen gebeuren.
Raadslid Verbeke zegt dat die RSZ-dagvaarding dateert van januari van dit jaar. Het schepencollege beslist dan in augustus om daar toch rustig mee door te gaan en eigenlijk al bijna een contractverlenging goed te keuren tot 2016. Als zijn fractie die informatie zo gemakkelijk kan vinden, vraagt hij zich af waarom de gemeente dat ook niet controleert.
Schepen Van Rompaey leest voor: ‘beide attesten geven aan dat de firma voldeed aan de betalingen van BTW- en RSZ-belastingen het eerste kwartaal van 2013’. Dat is het gegeven dat in het dossier van de aankoopdienst zit. Hij neemt de informatie van het raadslid mee en men zal dat nakijken.
Raadslid Verbeke zegt dat er op de Arbeidsrechtbank van Hasselt een RSZ-dagvaarding aanwezig was op 15 januari. Dat gaat ook over het eerste kwartaal, maar het is misschien ondertussen betaald.
Beslissing over de toekomstige gemeentelijke participatie in het Molleke (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N-VA) zegt dat hij samen met raadslid Soeffers enkele weken geleden ontvangen werd op het Molleke. Zij hebben daar een hele goede uitleg gekregen van de bevoegde schepen over de structuur van het Molleke. Men heeft daar geleerd dat de gemeente een deel participeert in de structuur, maar dat er wel een dringende vraag is van deVlaamse overheid om het Molleke te herorganiseren, om de participatie van de gemeente een beetje aan te passen. Er zijn 2 voorstellen gekomen. Ten eerste een dotatie van de gemeente of ten tweede het verder betalen van een aantal personeelsleden door de gemeente. Het N-VA-bestuur heeft dat besproken en stelt een dotatie voor. Zijn fractie vindt dat de gemeente dan een beetje onafhankelijker staat t.o.v. het Molleke. Er kan goed samengewerkt worden, maar in tijden van crisis kan de dotatie misschien verminderd worden en als er bv. een sociale compensatie nodig is, kan de dotatie verhoogd worden. Anderzijds denkt men dat met een dotatie het Molleke ook beter en meer zal nadenken over
de financiering. Dat is de mening van de N-VA. De vraag van de Vlaamse overheid was redelijk dringend, voor het einde van het jaar moest die structuur geherorganiseerd zijn.
Hij heeft in de verslagen van het college van burgemeester en schepenen gelezen dat het besproken is, maar dat men nog moet samenkomen met het managementteam. Wanneer gaat het schepencollege een beslissing nemen?
Schepen Celen (SP.a) antwoordt dat er vorige week een beslissing genomen is.
Raadslid Dillen vraagt of men ook mag weten wat de beslissing was.
Schepen Celen wil er aan herinneren dat men in de gemeenteraad van februari al een principiële beslissing genomen heeft om de vzw het Molleke op te nemen op de lijst van de te verzelfstandigen vzw’s. Die beslissing is volgens hem met unanimiteit genomen, ook mee door de partij van het raadslid. Nu stelt het raadslid voor een dotatie te geven aan de vzw, en dat wijkt af van de beslissing die eerder genomen is. Als men artikel 252 van het Gemeentedecreet leest, ziet men dat men niet anders kan dan ook het Molleke te verzelfstandigen. Artikel 252 zegt: ‘De gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen zijn
diensten met een eigen rechtspersoonlijkheid die door de gemeente worden opgericht of waarin de gemeente deelneemt en die belast zijn met welbepaalde beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang. Het is de gemeenten verboden om rechtstreeks of onrechtstreeks rechtspersonen die belast zijn met welbepaalde taken van gemeentelijk belang op te richten, er in deel te nemen of zich er in te laten vertegenwoordigen of aan die rechtspersonen personeel, financiële middelen, infrastructuur of andere activa ter beschikking te stellen, tenzij die rechtspersonen voldoen aan de voorschriften van deze titel.’ Het komt er eigenlijk op neer dat wat nu gebeurt, dat de gemeente personeel detacheert - momenteel zijn dat 3 voltijdse equivalenten - niet meer kan. De personeelsleden die men detacheert zijn gesubsidieerde contractuelen. Dat betekent dat men als gemeente voor elk personeelslid een subsidie krijgt van 11.000 euro. Voor 3 personeelsleden is dat 33.000 euro. Dat is toch een vrij belangrijk bedrag aan subsidies dat men krijgt als het de gemeente is die
tewerkstelt en die detacheert. In de veronderstelling dat er een dotatie zou worden gegeven, is het het Molleke zelf dat die aanwervingen moet doen en dat personeel moet tewerkstellen. Het Molleke zal niet kunnen genieten van die subsidies. Dat betekent dat dit een meerkost gaat zijn voor de gemeente van minstens 25.000 euro. Dat is toch wel een belangrijk gegeven, maar er is veel meer dan dat. In de derde paragraaf van artikel 252 van het Gemeentedecreet leest men: ‘Met het oog op de toepassing van paragraaf 2 wordt vermoed dat een rechtspersoon door een gemeente met welbepaalde taken van gemeentelijk
belang is belast, als hij aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet: 1 of meer van zijn organen bestaan voor meer dan de helft uit gemeenteraadsleden of leden van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente in kwestie; of de leden van de organen worden voor meer dan de helft aangewezen of voorgedragen door die personen.’ Men heeft aan het raadslid de werking van het Molleke uitgelegd. De raad van bestuur en de algemene vergadering bestaat uit mensen die zijn aangeduid door de partijen die hier in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Dat is precies wat paragraaf 3 van artikel 252 stelt,
het zijn vertegenwoordigers van de partijen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn.
Het decreet bepaalt dat men in dat geval verplicht is om te verzelfstandigen. Hij denkt dat dit een aantal argumenten zijn om te zeggen dat men de vzw moet verzelfstandigen en dat men niet de weg van de dotatie kiest.
Raadslid Dillen had begrepen dat het vanaf 2014 onmogelijk is dat er nog gesco’s tewerkgesteld worden in het Molleke.
Schepen Celen stelt dat dit zo is, tenzij conform het Gemeentedecreet de vzw verzelfstandigd. Dan kan het wel.
Snelheidsbeperking in Postel (Koen Dillen)
Raadslid Dillen (N VA) zegt dat dit een vervolg is op een vraag die hij in het voorjaar al eens gesteld heeft. Hij heeft gezien dat de Vlaamse overheid de snelheid inderdaad verminderd heeft. Als men uit de Zilvermeerlaan komt en links draait in de richting van de houten brug, dan staat daar een verkeersbord ‘max. 70 km/u, overstekend wild over 6 km’. Als men de brug over rijdt staat daar net hetzelfde, maar over 4 km, en als men taverne De Maat voorbij is staat nogmaals hetzelfde. 300 m verder staat dan een verkeersbord ‘einde 70 km/u, daar mag men dus terug 90 km/u rijden. Volgens hem zit men nog in die 4 km-zone. Hij begrijpt de logica niet van de Vlaamse overheid. Gaat de gemeente de nodige stappen ondernemen om dat traject van die 70 km/u te verlengen. Volgens hem is duidelijk bewezen dat het aantal gekwetsten, of de ernst van de kwetsuren en het aantal doden, echt wel samenhangen met de snelheid. Als er dan nog wild kan oversteken, vraagt hij zich af of de gemeente toch niet meer kan aandringen bij de Vlaamse overheid.
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat men in het voorjaar inderdaad aangedrongen heeft bij het Vlaams gewest - bij AWV - om over het volledige traject 70 km/u toe te passen. Dat werd ook toegezegd, maar is alleen in de praktijk nog niet uitgevoerd. De gemeente heeft er de voorbije maanden meermaals op aangedrongen. Ook nu nog eens n.a.v. de vraag van het raadslid. Men is nog steeds bereid om dat te doen, maar men heeft het alleen nog niet gedaan. Het wordt inderdaad stilaan tijd dat dit ter plekke wordt uitgevoerd. Hij gaat er vanuit dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Men gaat er echt op toezien dat dit de komende weken ook effectief doorgevoerd wordt, want de logica ontbreekt inderdaad. Het is wel zo dat men vanaf het begin gezegd heeft dat men naar 70 km/u verlaagt omdat het geen vrij liggend fietspad is. Wellicht komt daar binnen enkele jaren wel een vrij liggend fietspad en in dat geval zal AWV waarschijnlijk terug naar een verhoging van 90 km/u gaan. De verlaging naar 70 km/u komt er zo lang er geen vrij liggend fietspad ligt. Het zou zo snel
mogelijk moeten doorgevoerd worden.
Raadslid Dillen zegt dat er 1 verkeersbord verwijderd zou moeten worden, nl. het verkeersbord ’einde 70 km/u’ op 300 m voorbij de weg van het Witgoor. Als dat verwijderd wordt, is het daar overal 70 km/u.
Schepen Vanhoof gaat er vanuit dat men dat bij AWV ook wel weet en dat men dat ook op die manier zal doen.
Tussentijdse financiële rapportering (Nicole Smets)
Raadslid Smets (N VA) zegt dat de gemeenteraad baat heeft bij een goede opvolging van het financieel beleid van onze gemeente. Een duidelijke en periodieke informatie is van groot belang. Als zij het goed begrijpt worden er nu tijdens het jaar geen tussentijdse financiële rapporteringen opgemaakt. Het zou nochtans voor alle raadsleden nuttig zijn om bijvoorbeeld om de 3 maanden een overzicht te ontvangen van de stand van zaken. Op die manier kunnen alle raadsleden gedurende het jaar de financiën volgen. Deze informatie geeft alle raadsleden de mogelijkheid om positieve voorstellen te doen, op basis van recente gegevens. Is het niet mogelijk om tussentijdse rapporteringen te doen?
Schepen Van Rompaey (CD&V) denkt dat dit een goede suggestie is die beantwoordt aan de behoefte van de voltallige raad. Het zijn gegevens die momenteel beschikbaar zijn en die op elk moment door elk raadslid op de dienst kunnen opgevraagd worden. Men wil het een beetje structureren en in die zin gaat het ook een beetje samen met het BBC-verhaal.
Voor de budgettering ook proberen meer noodzakelijke informatie te brengen daar waar die nodig is hier op de gemeenteraad. Niet met eindeloze details maar met goede overzichten die de raadsleden in staat stellen om toch wel een goed zicht te hebben op de werking van de gemeente. In dat BBC-verhaal is voorzien in een methode van tussentijdse financiële rapportering. Vandaag staat die nog niet op punt. Hij denkt dat men momenteel andere
kopzorgen heeft om te zien dat men de meerjarenplanning tot een goed einde kan brengen.
Maar 1 keer die is opgestart, is het de bedoeling om vanaf volgend jaar samen met het raadslid na te denken over dat systeem van tussentijdse rapportering, te bepalen wat daar wel en niet in moet zitten en te trachten om vanaf volgend jaar een dergelijk systeem op te zetten. Samengevat: men gaat daarmee starten ergens in de loop van 2014.
Gemeenteradar.be (www.gemeenteradar.be) (Nicole Smets)
Raadslid Smets (N-VA) zegt dat Unizo onlangs de website www.gemeenteradar.be gelanceerd heeft. Dat is een gratis online tool om de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers na te gaan. Met dit instrument kunnen gemeentebesturen hun dienstverlening aan ondernemers in kaart brengen. Aan de hand van enkele vragenlijsten kan de gemeente gratis een doorlichting uitvoeren en deze toetsen aan wat de lokale ondernemers ervan denken. De resultaten leiden tot een individueel rapport met concrete actiepunten en aanbevelingen om de dienstverlening en het ondernemersklimaat te verbeteren. Alle gemeenten zouden hiervan informatie hebben ontvangen. Werd hier reeds op ingeschreven?
Schepen Deckx (SP.a) antwoordt bevestigend. Men heeft hierop ingeschreven en de diensten doen momenteel het nodige.
Belasting op drijfkracht (Nicole Smets)
Raadslid Smets (N-VA) zegt dat de gemeentelijke belasting op drijfkracht een heffing is die destijds in het leven geroepen is om de handenarbeid te beschermen tegen de opkomende machinale arbeid. Dat is een belasting voor motoren die op elektriciteit draaien. Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat deze belasting helemaal achterhaald is en dat deze door de ondernemers wordt ervaren als een pestbelasting. Het is een contraproductieve belasting die de investeringskost voor een onderneming rechtstreeks verhoogt. Dit strookt helemaal niet met een beleid dat investeringen zou moeten aanmoedigen. Vele ondernemingen beleven momenteel moeilijke tijden, nooit waren er zoveel faillissementen. Het is de taak van het gemeentebestuur om het ondernemerschap te stimuleren en te ondersteunen. De samenleving is gebaat met een investeringsvriendelijk klimaat, omdat ondernemingen zorgen voor tewerkstelling en welvaart. Als het rendement van de investering hoger ligt, zullen ondernemers sneller investeren. Haar fractie stelt daarom voor om de belasting op drijfkracht af te schaffen. In verschillende gemeentes werd deze belasting op drijfkracht reeds afgeschaft. Dit gebeurde dikwijls, aan de hand van studies en enquêtes gehouden door ondernemersorganisaties Unizo en Voka. Deze belasting brengt voor onze gemeente momenteel jaarlijks een opbrengst binnen van € 317.516,59. Om aan te tonen dat deze afschaffing financieel haalbaar is, verwijst zij naar hun besparingsplan dat werd voorgelegd. Dit besparingsplan werd inmiddels aan alle raadsleden bezorgd. Om de raadsleden de kans te geven het N-VA-voorstel te bestuderen, wil haar fractie op de gemeenteraad van oktober een stemming over de vraag om de belasting op drijfkracht af te schaffen.
Indien de meerderheid beslist dat deze belasting niet afgeschaft kan worden, wordt voorgesteld een vrijstelling te voorzien voor nieuwe motoren die men aankoopt of zelf vervaardigt, en dit met ingang vanaf 01-01-2014. Het verlies in budgettaire termen wordt dan in de tijd gespreid. De bestaande motoren blijven dan belast totdat ze vervangen worden.
Schepen Van Rompaey (CD&V) stelt voor om dit debat vandaag niet te voeren, want het is eigenlijk niet correct. Het raadslid kent de financiële situatie van de gemeente. Haar fractie is daar over geïnformeerd en heeft daar van de financiedienst zeer duidelijke cijfers over ontvangen. Men weet dat men de volgende maanden voor een grote oefening staat, die uiteindelijk een definitieve stemming zal moeten krijgen op de gemeenteraad van december
2013, waarin men de budgetten voor volgend jaar zal goedkeuren. Wat het raadslid nu doet is moeilijk, want zij haalt er 1 stukje uit, en dat kan men niet in dit verhaal. Natuurlijk betaalt men niet graag belastingen. De discussie over de fiscaliteit is sowieso al heel complex. Rechtvaardige verdeling van lasten is een heel moeilijk debat, maar men kan dat debat niet voeren als men er maar 1 uitpikt. Als men dat doet, moet men ook tegelijkertijd zeggen dat hetgeen men enerzijds in min doet ergens anders in plus moet gaan. Het raadslid heeft terecht verwezen naar het werkstuk van haar fractie, dat men nog niet in detail heeft kunnen bekijken omdat het maar heel kortelings bezorgd werd. Het zou intellectueel niet correct zijn om dat debat in oktober te gaan voeren, omdat men in oktober nog niet rond is met dat verhaal. Volgende week worden er een aantal ideeën gelanceerd, waarrond een gans traject is uitgestippeld met mensen die erover advies kunnen geven, fracties die erbij betrokken zijn om dat debat te gaan voeren. Uiteindelijk eindigt dat proces
in december. Hij zou willen vragen om dat debat vandaag niet te voeren en ook niet in oktober, maar wel in de volgende maanden en definitief beslissen in december. Hij wil alleszins 1 opmerking maken, nl. dat het raadslid misschien een stukje van haar huiswerk opnieuw moet doen. Als men de belasting op drijfkracht wil afschaffen is de minderontvangst niet 317.000 euro zoals het raadslid zegt, maar wel 815.000 euro. Als de N-VA-
fractie zegt dat vanaf volgend jaar die belasting niet meer moet bevestigd worden, denkt hij dat men tegelijkertijd ook moet meedelen waar die 815.000 euro wel zal gehaald worden.
Bij deze dus de vraag om vandaag dat debat niet te voeren, want dat zou niet correct zijn.
Laat ons dat de volgende weken en maanden voeren en finaal op de raad van decemberbeslissen wat er wel of niet moet afgeschaft worden.
Raadslid Smets zegt dat zij dat cijfer van 317.000 euro heeft van de cijfers van 2012.
Schepen Van Rompaey verduidelijkt dat dit het bedrag is van 1 kohier, maar de gemeente Mol heeft 2 kohieren. Soms komen de bedragen van 1 kohier het jaar nadien binnen. Het is altijd heel gevaarlijk om belastingcijfers uit rekeningcijfers te halen. Men moet altijd kijken tot welk belastingjaar het behoort. In de rekening kan dat in het jaar +1 of +2 zijn.
Raadslid Smets vraagt of die cijfers dan in de toekomst niet transparanter kunnen weergegeven worden. Er staat een post ‘drijfkracht’ in de cijfers, op deze manier is het niet duidelijk.
Schepen Van Rompaey stelt dat dit maar 1 vraag is. Men kan perfect onmiddellijk zeggen wat de verschillende belastingen van de gemeente Mol elk in zijn sector op jaarbasis opleveren. Maar dat wil niet zeggen dat dit in dat jaar binnenkomt. Dat hangt af van de snelheid van inkohieren, en dat heeft vaak ook te maken met mankracht op de dienst. Maar die cijfers zijn gekend, die staan vast voor elke belasting.
Raadslid Smets vraagt of men er dan in december een punt van kan maken om over te stemmen.
Schepen Van Rompaey antwoordt dat dit absoluut kan. Hij wil zeer graag horen wat de N-VA-fractie zal voorstellen wat er in de plaats gaat komen. Hij stelt voor om even de oefening af te wachten die volgende week start en waar alle raadsleden bij betrokken zijn. Men heeft daarstraks in de projectgroep, voor deze gemeenteraad, ook nog een overleg gehad over hoe men dat verder moet aanpakken. Er zijn een aantal afspraken gemaakt die ook binnen de fractie van het raadslid zullen besproken worden. Men kan dit debat niet voeren als men het niet over alles voert.
Snelheidsbeperking (Marc Van Roy)
Raadslid Van Roy (N-VA) zegt dat er aan de meeste scholen van Mol een snelheidsbeperking is ingevoerd van 30 km/u, wat uiteraard wel een goede zaak is. Maar in Millegem, in de St.-Odradastraat, de straat van de voormalige gemeentelijke jongensschool, is dit nogniet het geval. Men heeft onlangs met het schilderen van de belijning het zebrapad daar ook terug in orde gebracht. Deze locatie is momenteel door de vrije basisschool Millekemol in gebruik met 4 klassen. Dagelijks maken er heel wat kinderen gebruik van die ingang langs de St.-Odradastraat. Ouders brengen hun kinderen met de auto naar daar en tevens
wordt deze straat gebruikt als verbinding naar Ezaart en Hessie. Is het mogelijk om deze situatie te onderzoeken en eventueel hier ook een snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren?
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat er in het verleden voor geopteerd werd om de verkeersafwikkeling van de school via de Sijsjesstraat te laten verlopen. Er zijn dan ook heel wat investeringen gebeurd in de Sijsjesstraat. Daar is enkelrichting ingevoerd, daar is een zone 30 ingevoerd, daar is een zeer zichtbare oversteek gemaakt, ... Om die reden heeft hij n.a.v. de vraag van het raadslid ook contact opgenomen met de directie. Men heeft gezegd dat daar sinds 4 jaar effectief 2 klassen in gebruik zijn langs de kant van de St.-Odradastraat, en ondertussen zijn dat 4 klassen. De directeur heeft ook gezegd dat dit wellicht zo nog een aantal jaren zal blijven. Hij wil daar met de directie nog verder overleg over voeren. Ofwel gaan die kinderen langs de St.-Odradastraat naar de school blijven gaan de volgende jaren en dan zal men inderdaad een zone 30 moeten invoeren. Ofwel is er toch een mogelijkheid dat zij ook via de Sijsjesstraat zullen gaan. Beide oplossingen zijn volgens hem goed en hij wil daar de volgende week eens met de directie over rond de tafel
gaan zitten.
Speelplaats vroegere gemeentelijke jongensschool (Marc Van Roy)
Raadslid Van Roy (N-VA) zegt dat de speelplaats van dezelfde school in slechte staat is.
Veel betontegels zijn gebarsten en er liggen zeer veel tegels los. De betonstrook is eveneens in slechte staat: scheuren, verzakkingen, openstaande voegen. Zoals eerder vermeld wordt deze speelplaats heel veel gebruikt door de vrije basisschool. Na de normale schooluren worden die lokalen ook gebruikt door verenigingen en ook door de tekenacademie.
Vooral de verenigingen die dat gebruiken moeten ’s avonds over die speelplaats, als er geen verlichting is. Dat brengt toch wel gevaarlijke toestanden met zich mee. Momenteel zijn daar stroken gemarkeerd met verf. Is het de bedoeling om enkel die strookjes die gemarkeerd zijn te herstellen of kan hier iets meer gebeuren?
Schepen Schoofs (Open Vld) antwoordt dat er een akkoord gemaakt is met de vrije basisschool op quasi vrijwillige basis vanuit het gemeentebestuur, en op tijdelijke basis. De gemeente heeft zelfs een tijd lang die eerste 2 lokalen quasi gratis ter beschikking gesteld als dienst aan de lokale gemeenschap, als dienst aan de lokale school. Als daar dan de eis bij komt dat men daar ook moet kunnen spelen, denkt hij dat men terug rond tafel zal moeten gaan zitten. Die eis is hem niet bekend. Bij het tot stand komen van het contract voor de huur van de 4 klassen is er ook een doorgang gemaakt, zodat die kinderen op een eenvoudige manier ook naar de speelplaats in de Sijsjesstraat kunnen gaan. Hij verheelt niet dat die site nog met een vraagteken staat over de toekomstvisie van deze site. Gaat men daar nog zware investeringen doen? Er zijn al wel wat pistes aangeraakt, maar er is nog niets definitief. De gemeente wil de lokale school ook die steun blijven toezeggen voor de duur van hun wachttijd op subsidies om de school te kunnen uitbreiden. Hij heeft een raming van wat het de gemeente zou kosten om die speelplaats daar opnieuw aan te leggen, nl.75.000 euro. Dat is een heel groot bedrag voor de intensiteit waar die speelplaats nu voor gebruikt wordt. Er zijn herstellingen nodig, er is al wat afgelijnd. Maar een investering doen in deze fase waarin die site zich nu bevindt, en waarin geen definitieve visie uitgewerkt is op lange termijn, is volgens hem niet echt verantwoord. Hij verwijst naar schepen Van Rompaey die gezegd heeft dat men volop in een meerjarenplanning zit. Men zal zien dat men heel veel moeite moet doen om het één en het ander budgettair rond te krijgen.
Dergelijke investeringen moeten ook in dat kader afgewogen worden.
Raadslid Van Roy informeert of de grootste oneffenheden hersteld kunnen worden.
Schepen Schoofs antwoordt dat er geen beletsel is om een aantal stoeptegels te vervangen, maar dan spreekt men over een heel andere investering.
Parkeren op het rondplein (Mia Belmans)
Raadslid Belmans (N-VA) deelt mee dat de signalisatie van de parkeerplaatsen zelf duidelijk is aangebracht met koppen. Dat is al lang zo, maar toch stelt zij vast dat er heel veel wild geparkeerd wordt. Er wordt veel geparkeerd op de rijstroken die de verplaatsingen op de parking in goede banen moet leiden. Volgens haar ligt dat probleem in het niet duidelijk zijn van de rijstroken waarlangs de verplaatsingen gebeuren op en van de parking. Zij denkt dat het niet altijd kwade wil is, maar dat men gewoon denkt dat er nog plaats is om te parkeren. Volgens haar kan die signalisatie beter. Is het mogelijk om de plaatsen waar men niet mag parkeren duidelijker aan te geven? Als het wild parkeren zich daar blijft voordoen vraagt zij om gepast op te treden?
Schepen Schoofs (Open Vld) antwoordt dat men in het voorjaar de noppen die veelal verdwenen waren door het reinigen van de markt en het vegen van de sneeuw vervangen heeft. Die zijn terug chemisch verankerd en dat maakt de afbakening ook terug iets duidelijker. Hij ontkent niet dat inderdaad op de doorrijstroken foutief geparkeerd wordt. Dat brengt ons bij het probleem van de bewegwijzering op het plein zelf. De pijlen zijn vrij klein, het is niet direct kwade wil, maar het is de slechte zichtbaarheid. Men moet ook rekening houden met het doel van die parking. Die wordt gebruikt voor onze markten en
voor de jaarmarkt. Het plaatsen van vele verkeersborden is daar niet zo evident, want die moeten dan ook vaak weggehaald worden om de markt te kunnen laten doorgaan. Dat is ook 1 van de redenen waarom men in het verleden geprobeerd heeft om de parkeerplaatsen aan te duiden met zo weinig mogelijk parkeerborden. Men bekijkt momenteel of men de zichtbaarheid van die pijlen op de grond niet kan verbeteren, omdat die nu klein zijn. Er is een voorstel uitgewerkt, maar dat moet eerst nog teruggekoppeld worden in het schepencollege. Het komt er op neer dat men voorstelt om grotere pijlen tussen die kasseien te leggen, die beter zichtbaar zullen zijn.
Raadslid Belmans heeft daar direct een bedenking bij. Is het niet mogelijk om naast de parkeerstroken - die goed zijn aangegeven, en los van de pijlen - op de ruimte voor de rijstrook naast die parkeerstroken ‘verboden te parkeren’ aan te brengen op de grond.
Schepen Schoofs stelt dat men nu een voorstel heeft uitgewerkt waarbij men met witte klinkers de pijlen om rechtdoor te rijden en de afslagpijlen duidelijker maakt. Ook op die vrij te houden stroken stelt men voor om duidelijke lange witte pijlen in de kasseien met klinkers in te werken. Het voorstel is nog vrij embryonaal, maar het is een beetje in het verlengde van hetgeen het raadslid zelf aangeeft, nl. dat men die rijstroken duidelijker moet onderscheiden van de parkeerstroken.
Straat Ginderbuiten (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) heeft in de gemeenteraad van 11 maart al eens de vraag gesteld of de rotonde voldoende is als verkeersremmer richting de school. Er werd inderdaad bevestigd dat die rotonde niet altijd voldoende is wanneer men uit de richting van Lommel komt. Men heeft toen ook gezegd dat men variabele verkeersborden van 30 km/u ging voorzien in de richting van de school. Dat is ondertussen gebeurd. Er is toen ook verteld dat de straat in de toekomst zou worden opgenomen in het project van de trajectcontrole.
Hoe ver staat men daar al mee?
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat men inderdaad 2 investeringen doet. Eerst en vooral de variabele borden zone 30. Dat zijn er in totaal 6. Het is een samenwerking tussen de politiezone en AWV. Er komen er 2 in Ginderbuiten zelf, 1 in de Kempenstraat, 1 in de Kapellestraat, 1 in de Toemaathoek en 1 in de Lichte Hoeve. Ten tweede wat die trajectcontrole betreft, is het nog niet duidelijk of die er al of niet zal komen. Als die er al zal komen, kan het nog een hele tijd duren omdat er nog een aantal juridische klippen te overwinnen zijn. Er is ondertussen beslist - omdat uit de tellingen bleek dat er inderdaad te hard gereden wordt - om een bijkomende onbemande camera te plaatsen. Die zal ergens komen tussen de school en zaal Butterfly. Dat zal kortelings gebeuren.
Raadslid Soeffers stelt dat de schepen het dan heeft over het andere stuk richting Mol. Als men dan terugkomt via de rotonde richting Lommel, op dat stuk wordt ook veel te snel gereden. Op die weg mag men maar 50 km/u rijden, maar daar rijdt men dikwijls harder.
Schepen Vanhoof herhaalt dat daar die variabele borden komen.
Raadslid Soeffers vraagt of er dan ook nog extra snelheidscontroles gedaan worden om na te gaan of die variabele borden alleen voldoende zijn en of er nog extra maatregelen moeten genomen worden.
Schepen Vanhoof antwoordt dat hij niet kan zeggen of daar de voorbije weken nog extra controles geweest zijn. Hij kan het navragen en in ieder geval ook vragen dat men dat doet.
Raadslid Soeffers veronderstelt dat als men daar in het verleden te hard reed, dat nu ook nog zal gebeuren.
Schepen Deckx (SP.a) deelt mee dat de school ondertussen ook initiatief genomen heeft.
Een veilige schoolomgeving is een zeer grote bekommernis. De ophaalpunten op de school zijn intussen verspreid, zodat er minder verkeerschaos is. De ouders mogen ook de kinderen op de speelplaats komen afhalen, zodat alles veiliger kan verlopen. Zij hoort van de directie dat dit een zeer positieve evolutie is. Binnenkort zal dat nieuwe ophaalplan geëvalueerd worden, maar zij denkt dat dit toch ook al een verbetering is daar in de buurt.
Inzetten op een veilige start van het schooljaar (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) heeft al een aantal dingen gehoord over maatregelen die genomen zijn, maar zij vraagt zich af of er een actieplan bestaat over hoe men die controles aan de school, wat betreft politieagenten, organiseert. Staan die daar op de dag om mee het verkeer in het oog te houden, om wild parkeren te voorkomen? Hoe heeft men dat aangepakt in het begin van het schooljaar? In een aantal gemeenten heeft men borden laten maken, die ook na die eerste schooldag kunnen gebruikt worden in buurten waar men te snel rijdt.
Dat moet ook goed geargumenteerd worden, want men kan niet zo maar overal borden hangen. Is dat iets dat ook overwogen is om daar met de gemeente Mol ook aan mee te doen of niet?
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat de vraag van het raadslid eigenlijk aan de pollitieraad moet gericht worden. Maar hij wil haar toch meegeven dat tussen 2 en 20 september er aan elke school politie aanwezig is. Er is een verhoogde aanwezigheid op 21 verschillende locaties en dat vergt heel wat mankracht. Daarbij komt ook nog dat scholen fietscontroles kunnen aanvragen. Er zijn ook al verschillende scholen die daar ondertussen op ingegaan zijn. Om op de vraag van het raadslid te antwoorden, herhaalt hij dat er tussen 2 en 20 september verhoogd toezicht is aan alle Molse scholen.
Omleiding verkeer tijdens Sluis kermis (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) zegt dat tijdens Sluis kermis het vrachtverkeer werd omgeleid en door Ginderbuiten reed. Als dat verkeer wordt omgeleid, zijn er dan ook extra snelheidscontroles wat betreft dat zwaar verkeer? Zij komt dan nog eens terug op de straat Ginderbuiten, waar men maar 50 km/u mag rijden. Maar ook in andere delen van de gemeente lijkt het haar toch wel belangrijk dat men daar extra aandacht voor heeft op die momenten wanneer er verkeer wordt omgeleid.
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat er tijdens omleidingen in principe geen extra controles gebeuren. Het waren enkel de vrachtwagens die op die manier werden omgeleid, want de gewone personenauto’s konden wel via Sluis, Diepestraat, ... rijden. Evenementen brengen altijd problemen met zich mee. Als het lichtstoet is in Ginderbuiten zal men daar in Sluis ook wel extra last van hebben. Aangezien men weet dat het een tijdelijk gegeven is, denkt hij dat men daar voor een stuk mee moet leren leven.
Raadslid Belmans (N-VA) heeft de indruk dat door die omleiding in Sluis, de Kapellestraat helemaal stuk gereden is. Dat is op een heel korte tijd gebeurd.
Schepen Schoofs (Open Vld) vreest dat dit te maken heeft met het feit dat het wegdek versleten is. Het raadslid weet dat er een studie loopt voor de vernieuwing van dat wegdek.
Bovendien heeft men een zeer slechte winter achter de rug en dat is daar steeds aan gekoppeld.
Wegmarkering voor fietsers in de straat Ginderbuiten (Wendy Soeffers)
Raadslid Soeffers (N-VA) merkt op dat wanneer men vanuit Lommel via Ginderbuiten, richting Mol-centrum rijdt, er een wegmarkering voor fietsers - in het geel - werd aangebracht tot aan de inrit van de straat Buitenheide. Zij veronderstelt dat dit gemaakt is om de fietsers duidelijk te maken dat ze daar best direct afdraaien en dat ze niet oversteken en eerst aan de andere kant het fietspad gebruiken. Waarom stopt die wegmarkering daar aan de Spar, want het lijkt haar wel goed om dat door te trekken, omdat het inderdaad een heel zichtbare strook is.
Schepen Vanhoof (SP.a) stelt dat de strook nu zo zichtbaar is dat het lijkt dat er voor de rest geen fietspad meer is, maar in de praktijk ligt het er wel. Er is nu een fietssuggestiestrook, volledig van de ring tot aan de treinoversteek hier op de Rozenberg. Zoals het hier staat is het niet correct. Er is een fietssuggestiestrook die daar al x-aantal jaren ligt. Men heeft nu een fietssuggestiestrook voor een stuk in het geel en voor een stuk in het grijs,
maar op gans het traject ligt nu aan weerszijde ofwel een fietspad, ofwel een fietssuggestiestrook. Het is ook de bedoeling dat men aan de juiste kant van de weg rijdt. Dat is ook de reden voor die oversteek t.h.v. de Kanaalstraat/Zonnestraat. Daarvan zegt het raadslid dat die oversteek onduidelijk is. Dat is terecht, want die oversteek houdt nu eigenlijk op te bestaan. Er is geen reden meer om over te steken, want men moet aan de juiste kant van de weg blijven. Het is ook zo dat die oversteek niet herschilderd is en ook niet meer herschilderd wordt, omdat hij in de loop der tijden zal verdwijnen.
Overstroming Nete (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat de Nete ieder jaar een aantal keren overstroomt. Niet alleen langs de ring, maar ook over de Heipad. Dat gebeurt niet alleen bij zware regenval, maar vooral door overvloedige plantengroei. Vooral nu kan men dat zien. Nu overstroomt de Nete niet, terwijl het wel hard geregend heeft. Dat heeft ook deels te maken met de verdeling van het water hier aan het politiebureau. Wie regelt die verdeling? Hij weet dat dit met een contragewicht gaat. Men kan dat contragewicht zwaarder of lichter maken, zodanig dat er meer water naar links of rechtdoor gaat. Op dit moment gaat er heel veel water rechtdoor en het stroomt nog niet over in het centrum. Hij had graag geweten hoeveel groen er elk jaar uit de Nete komt en wat dit eigenlijk kost. Het probleem is dat er 1 keer per jaar geruimd wordt, maar dat groeit een heel jaar. Hij vraagt of de gemeente een voorstel kan doen voor een project om wat graskarpers uit te zetten op het stuk van de Nete van aan de politie tot waar men het kanaal onderdoor gaat. Dat is een stuk dat perfect afgesloten is. Hij weet dat al men bv. een vistrap maakt en een deel vissen gevangen worden voor en na die vistrap. Die worden met een chip voorzien, zodanig dat ze die kunnen opvolgen om te zien of die vissen al dan niet die vistrap nemen. Men kan hier perfect een 20-tal graskarpers uitzetten die gechipt zijn om te zien wat die doen. Gaan die de Nete op en af? Het voordeel van graskarpers is dat ze vanaf de eerste dag dat het
groen begint te groeien, daaraan beginnen te knabbelen. Die kuisen heel die Nete op en er groeit niets meer.
Schepen Schoofs (Open Vld) weet niet of die graskarpers exoten of inheemse vissen zijn. Hij denkt dat men inderdaad die suggestie moet overmaken aan de daarvoor bevoegde dienst Aminal van het Vlaams gewest, afdeling Water. Het is blijkbaar 1 kruid dat vooral woekert, maar voormelde afdeling heeft daar natuurlijk een andere visie op dan veel mensen die betrokken partij zijn. Het raadslid is meermaals aanwezig geweest op het overleg dat het gemeentebestuur heeft georganiseerd tussen de bewoners en de mensen van Aminal. Uiteindelijk heeft een gemeente inzake een categorie 1 waterloop weinig invloed.
Men wordt uitgenodigd op het Bekkenbestuur, maar daar houdt het eigenlijk ook op. De visie van de Vlaamse overheid heeft hij al een paar keer weergegeven in het verleden en hij moet in herhaling vallen, nl. dat men zo weinig mogelijk wil ruimen als het niet echt nodig is, omdat men vindt dat het water zo maximaal als mogelijk moet opgehouden worden, stroomopwaarts om stroomafwaarts geen hinder te veroorzaken in dikwijls ook bevolkte ge-
bieden. Als hier inderdaad een aantal overstromingen zijn, dan vindt men dat spijtig en meldt men dat ook, dikwijls zelfs vooraf, maar de bevoegde instelling is van oordeel dat beter een onbewoond perceel overstroomt dan dat er stroomafwaarts bewoonde percelen overstromen. Zij bekijken dat meer vanuit een macro-ervaring dan dat de gemeente dat hier lokaal bekijkt. De vraag over de hoeveelheid ruimingen heeft hij doorgespeeld. Hij denkt niet dat men dat op die korte tijd mag verwachten dat men dat volledig in kaart brengt. Het feit is wel dat het blokruimingen zijn. Dat zijn gedeeltelijke ruimingen, dat zijn dus geen volledige ruimingen. Dat blokruimen heeft hij in het verleden ook al uitgelegd.
Het heeft als reden dat men ook de fauna die zich hier in de Nete met de jaren meer en meer heeft gemanifesteerd en in toenemende mate zich hier ook voortplant, dat men die niet wil verhinderen van kuit te schieten in datzelfde kruid. Er is dus ook een natuuraspect aan verbonden. De vragen van het raadslid zijn doorgegeven aan Aminal, ook de vraag over de aankoop van die graskarpers. Hij kan wel zeggen dat het debiet van het Loffensvaartje automatisch geregeld wordt met een vlotter. Die wordt afgesteld op basis van de capaciteit water die het Loffensvaartje aankan en ook de Molse Nete aankan. Die omlegging is niet natuurlijk en is gebonden aan bepaalde hoeveelheden water die men kan verwerken. Er is wel een grondige ruiming toegezegd op de plaats waar de Nete overwelfd is.
Dan heeft hij het over het stuk tussen de Molderdijk en het einde van de voormalige jeugdinstelling. Dat stuk is overwelfd en met de jaren zou zich daar heel wat afval opgestapeld hebben. Het zal zeer kortelings volledig geruimd worden. Via een speciale aanbesteding want men moet dat manueel ruimen onder die overwelvingen en dat vraagt blijkbaar bijzondere inzet van mensen. Dat is niet zo evident en dat heeft ook een iets hoger prijskaartje.
Raadslid Vangheel zegt dat hij ook nog een mail heeft gestuurd i.v.m. tappingen. Hij vraagt of de schepen daar al eens achter geluisterd heeft. Als de Nete overloopt heeft men de kraan openstaan aan het kanaal.
Schepen Schoofs stelt dat dit een andere discussie is. Men zit volop verwikkeld in de discussie rond de doorbraak 63, waarbij de provincie wellicht in uitvoering van Vlaanderen,een aantal onderhoudstaken zal overnemen m.b.t. de klasse 2 waterlopen. Ook de Dienst der Scheepvaart is begaan met de problematiek van de tappingen. Men wil die tappingen beperken. De gracht die het raadslid aanhaalt is een tapping die Nyrstar destijds heeft verkregen. In het kader van de doorbraak 63 heeft de gemeente gevraagd aan de provincie en aan de Dienst der Scheepvaart om met Nyrstar een overleg te plegen. Dat is al geruime tijd geleden toegezegd door de provincie en men zou dat zeer binnenkort organiseren. Op die vergadering zal men ook de vraag stellen of al die tappingen nog nodig zijn. Van deze tapping, die aan de kiosk, zijn de gemeentediensten van mening dat die niet echt nog noodzakelijk is.
Raadslid Vangheel vraagt wie die tap eigenlijk moet kuisen.
Schepen Schoofs antwoordt dat strikt genomen de tappinghouders verplicht zijn om hun grachten te ruimen, maar hier verzuimen zij dat al jaren, dus dat is een discussie.
Openmonumentendag (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat het op 8 september de jaarlijkse openmonumentendagwas. Jaarlijks wordt er een krantje uitgegeven met alle deelnemende gemeenten, maar ook dit jaar vond hij Mol daar niet in terug. Waarom doet Mol daar niet aan mee? Ook bij de openlandbouwdag/openbedrijvendag vindt men Mol bijna niet terug.
Schepen Vanhoof (SP.a) antwoordt dat de dienst Erfgoed er voor kiest om afwisselend deel te nemen aan erfgoeddag en aan openmonumentendag. Dit jaar heeft men meegedaan met erfgoeddag, andere jaren met openmonumentendag. Omdat het redelijk tijdsintensief is, wordt daar afwisselend voor gekozen. Dat is de reden daarvoor. Hij leest ook in de vraag van het raadslid dat vele gemeenten fiets- en wandeltochten organiseren langs hun monumenten, en dat Mol dat toch ook moet kunnen. Hij denkt dat dit al voor een stuk gebeurt, maar men zal daar de komende jaren nog op moeten inzetten.
Schepen Deckx (SP.a) verduidelijkt dat men die wandelingen heeft. Als men naar de website van de gemeente Mol onder toerisme kijkt, ziet men dat die heel transparant worden weergegeven. Men heeft ‘Spijkers met koppen’, een wandeling die je in het centrum van Mol langs alle mooie gebouwen en monumenten leidt met uitleg ter plaatse. Zo is er ook ‘Gevels en dwaallichtjes’ als wandeling en er zijn ook fietstochten die via het fietsknooppuntnetwerk de belangrijke plaatsen in Mol voorbijrijden. Bv. rond de abdij van Postel, rond de molen van Ezaart, ... Dat is allemaal heel eenvoudig terug te vinden via de website
‘toerisme’ van de gemeente.
Raadslid Vangheel vindt dat men elk jaar de mogelijkheid krijgt om Mol op de kaart te zetten.
Schepen Deckx stelt dat men Mol heel het jaar door op de kaart zet.
Raadslid Vangheel merkt op dat hier ook mensen van buiten Mol op afkomen. Men kan er toch aan meedoen en die wandelingen daar promoten.
Schepen Deckx antwoordt dat dit een optie zou kunnen zijn. Men ziet dat de toeristen die naar Mol komen en ook de Mollenaars zelf heel veel wandelen en fietsen en dat de website - die men momenteel vernieuwd - heel veel gebruikt wordt. Men gaat er vanuit dat heel veel mensen sowieso hun weg vinden.
Raadslid Vangheel stelt voor een fietstocht te organiseren langs alle fabriekswijken die Mol rijk is, en dit onder de vorm van een storyteller of als ‘toeren bij de boeren’.
Schepen Deckx antwoordt dat dit nu al mogelijk is omdat dit allemaal in dat fietsknooppuntnetwerk verwerkt zit. Men kan dat heel eenvoudig opzoeken en op de dienst Toerisme geeft men daarover extra informatie. In de zomerperiode is men ook tijdens het weekend open. De mensen hebben dus volop gelegenheid om zich te komen informeren. Men heeft ook nog de automaten, dus er is informatie alom in Mol wat dat betreft.
Nieuw wegdek in Ginderbroek (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) deelt mee dat op vrijdag 29 augustus Ginderbroek terug opengesteld werd voor het verkeer. Toen hij door Ginderbroek fietste, viel hem op dat de strook die voorzien is om te parkeren te smal is. De auto’s moeten met hun wielen over de witte lijn parkeren. Wie is hiervoor verantwoordelijk: de aannemer of de architect? Hoe gaat men dit oplossen?
Schepen Schoofs (Open Vld) antwoordt dat de gemeentelijke opzichter dit ook heeft vastgesteld en gemeld. AWV heeft deze opdracht in eigen regie gegeven en gaat dat ook rechtzetten.
Op de vraag van raadslid Vangheel of men dat dan gaat overschilderen, antwoordt schepen Schoofs bevestigend. Men heeft momenteel een mondelinge toezegging en hij heeft gevraagd dat zo vlug mogelijk ook schriftelijk te bevestigen.
Wild kamperen langs de ring (Jan Vangheel)
Raadslid Vangheel (N-VA) zegt dat hij op dinsdagavond 3 september langs de ring reed en zag dat een 10-tal caravans met Engelse nummerplaten op een weiland werden geplaatst tussen de Borgerhoutsendijk en de Klaverstraat. Kan dit zo maar? Was de gemeente hiervan op de hoogte? Wat zijn de gevolgen hiervan? Krijgen die mensen een GAS-boete voor wildparkeren? Hoe heeft de gemeente hierop gereageerd?
Schepen Deckx (SP.a) stelt dat als men het GAS-reglement er op naleest, zal zien dat er letterlijk in staat dat men 24 uur ergens mag gaan staan. Er is wel degelijk een melding geweest bij de politie. De politie is ter plaatse geweest en die heeft haar werk gedaan. Men is de dag nadien gaan controleren en toen was alles in orde.
Raadslid Vangheel merkt op dat er nog altijd 3 vuilzakken liggen.
Schepen Deckx antwoordt dat zij daar niets van weet. Het betreft daar privé-domein, dus dat is ook geen gemeentelijke verantwoordelijkheid. De politie heeft gecontroleerd. Het GAS-reglement werd gerespecteerd.
Raadslid Vangheel informeert of men weet of die eigenaar verwittigd was. Op die plaats wordt elk jaar gehooid en hij kan zich voorstellen dat als daar bv. wat blikjes blijven liggen en dat zit in dat hooi en die dieren eten dat op, dat dit voor die boer niet zo goed is. Hij vraagt te melden dat die 3 vuilzakken daar nog liggen.
Geen Koninklijke portretten meer in de raadzaal (Piet Lamberts-Van Assche)
De voorzitter stelt voor om agendapunten 27s en 27x samen te behandelen.
Raadslid Lamberts-Van Assche (N-VA) zegt dat de N-VA-fractie zou willen voorstellen om de portretten van Albert en Paola, wanneer die weggenomen worden, niet te vervangen door die van Filip en Mathilde. Zij willen daar ook een stemming over vragen. Zij vertrekken vanuit de vaststelling dat de sympathie voor de monarchie in ons land altijd blijft verminderen. Men kan daarvoor naar de redenen zoeken, en volgens zijn fractie zijn daar 2 redenen voor. De eerste reden is een oud zeer. Op 21 juli, tijdens de spontane extra toespraak van Filip bleek hij het Nederlands nog altijd niet machtig te zijn. Hij stelde nl. ‘Laat ons fier zijn van ons mooi land’. Dat is een letterlijke vertaling uit het Frans ‘soyons fière de notre beau pays’. 180 jaar zijn de Coburgs koning in ons land, dus men zou op zijn minst verwachten dat ze op dat ogenblik, en zeker op zo’n cruciale dag als die van de troonsbestijging, perfect tweetalig zijn. De tweede reden is gewoon dat het niet democratisch is. Het is niet meer van deze tijd dat mensen die niet gekozen zijn aan het hoofd staan of zo veel invloed en macht hebben. Daarom wil de N-VA-fractie vragen om op de zaken vooruit te lopen. Hij herhaalt dat de sympathie voor de monarchie in Vlaanderen vermindert. Men wil laten zien dat men dat signaal begrepen heeft door die portretten niet te vervangen.
Raadslid Vansant (Vlaams Belang) wil daar aan toevoegen dat de Vlaams Belang-fractie vindt dat het niet kan dat men volgens geboorterecht een land mag leiden en niet omdat men democratisch verkozen is. Dan moet men ook geen gemeenteraadsverkiezingen meer organiseren, en kan men voorstellen dat de oudste dochter of zoon van de burgemeester automatisch burgemeester wordt.
Raadslid Lamberts-Van Assche stelt dat er ook geen wettelijke verplichting is om die portretten hier te hangen. Er zijn veel gemeenten waar die portretten niet meer gehangen worden.
De voorzitter zegt dat raadslid Lamberts-Van Assche een ontwerpgemeenteraadsbesluit ontvangen heeft van de secretaris. Men moet daar sowieso een stemming over houden. Hij stelt voor dat het raadslid dat ontwerp even overloopt.
Raadslid Lamberts-Van Assche leest: ‘Feiten: Er hangen traditiegetrouw portretten van het voormalige koningspaar in de raadzaal van het administratief centrum ’t Getouw. Op 21 juli 2013 deed koning Albert II troonsafstand en werd hij opgevolgd door zijn zoon koning Filip
I. Omwille van de troonsopvolging zullen de portretten van Koning Albert en Koningin Paola verwijderd worden. De NVA-fractie stelt voor om deze portretten niet door nieuwe portretten van Koning Filip en zijn vrouw te vervangen; Juridische gronden: Art. 42 gemeentedecreet; Argumentatie: Het ophangen van portretten van het koningspaar in de raadzaal is geen wettelijke verplichting. Het koningspaar wordt niet democratisch verkozen door de bevolking; Besluit: enig artikel: De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om niet langer portretten van niet democratisch gekozen staatshoofden op te hangen in de raadszaal.’
De stemming over het geven van de opdracht aan het college om niet langer portretten van niet democratisch gekozen staatshoofden op te hangen in de
raadzaal geeft volgend resultaat: 18 stemmen tegen: P. Rotthier (CD&V), K. Deckx (SP.a), H. Schoofs (Open Vld), P. Van Rompaey (CD&V), H. Celen (SP.a), C. Verdonck (CD&V), P. Vanhoof (SP.a), L. Van Craenendonck (CD&V), W. Caeyers (CD&V),P Berghmans (CD&V),S.Verherstraeten (CD&V), M. Luyckx (CD&V), T. Knaeps
(Open Vld), J. Lodewijckx (CD&V), B. Vanmarcke (OpenVld), L. Vreys (CD&V), Z. Ünlü (SP.a), T. Sergooris (SP.a),
11 stemmen voor:
J. Vansant (Vlaams Belang), A. Verbeke (N-VA), K. Dillen(N-VA), N. Smets (N-VA), H. De Groof (N-VA), M. Van Roy(N-VA), W. Soeffers (N-VA), M. Belmans (N-VA), J. Vangheel(N-VA), P. Lamberts-Van Assche (N-VA), P. Janssen (N-VA),en 2 onthoudingen: K. Van Gompel (MeMo), S. Abbeloos (MeMo).
Raadslid Vansant informeert of de gemeente enkel zal ingaan op de schenking of dat menook nog portretten zal aankopen.
Schepen Deckx (SP.a) antwoordt dat de portretten besteld zijn, maar dat ze momenteel nog niet kunnen geleverd worden. Men volgt het op vanuit de dienst Feestelijkheden. Als het raadslid daar later nog informatie over wil, kan zij die hem bezorgen.
Raadslid Lamberts-Van Assche stelt voor dat als de portretten toch te lang op zich laten wachten men misschien een portret kan laten hangen van baron Van Daele en van Vincent Company, de nieuwe sterkhouders van dit land.
De burgemeester zegt dat hij de tekst van het raadslid al vroeger gelezen had. Hij heeft gezien dat het raadslid, wat goed Nederlands betreft, ook wat bijgeleerd heeft. In de eerste tekst stond het woordje ‘entree’, maar Bart De Wever heeft in Antwerpen gezegd ‘de blijde intrede’. Dat is beter Nederlands dan ‘entree’.
Raadslid Lamberts-Van Assche is blij dat de burgemeester de publicaties van de N-VA leest.