november-2013

Voorbereidingen komende winter (Mia Belmans)

Raadslid Belmans (N-VA) zegt dat n.a.v. de strenge winter van vorig jaar en de bemerkingen die daarrond gemaakt zijn op de gemeenteraad in het begin van dit jaar, het toch niet slecht is om dat hier te bespreken.
Er staat een nieuw plan op de site. Er zijn aanpassingen gebeurd en dat is ook doorgegeven via een persbericht. Bv. de Hofstraat en het Alfons Megenspleintje zijn er ook in opgenomen. Ondertussen is men bij de klusdienst ook begonnen met een initiatief om sneeuw te ruimen bij mensen op de stoepen. Dit vindt zij een heel positief initiatief dat ze alleen maar kan toejuichen.
Momenteel beperkt zich dat tot de mensen die betrokken zijn bij de dienst Zorgbemiddeling van het OCMW en de poetsdienst/ warme maaltijd/mindermobilencentrale, omdat het nog beperkt is wat die mensen kunnen doen. Wat zij vooral wil vragen is om die dingen met de mensen te communiceren. Zij denkt dat heel veel ergernis en heel veel wrevel voortkomt uit dingen die mensen niet goed weten. Bv. het initiatief van de klusdienst kan volgens haar gerust gecommuniceerd worden, ook al is die lijst volzet. Dan weten de mensen waarom men voor een bepaalde stoep komt en niet voor een andere stoep. Het raadslid is gaan kijken op de website van de gemeente. Zij vindt het goed dat de gemeente zegt dat men alle mogelijke middelen zal inzetten en dat men zijn best zal doen. Zij gelooft dat ook, maar de bemerking die zij daar bij heeft is dat er te veel werknota’s op staan. Die 2 PDF-bestanden zijn eigenlijk werk-nota’s. Het is de lijst van de strooiwagens die uitrijden en welke route wordt gevolgd. Zij denkt dat de mensen meer hebben aan een alfabetische lijst van de straten waar er gestrooid zal worden, welke straten prioritair zijn en welke straten er 2e rang zijn.

Schepen Schoofs (Open Vld) antwoordt dat hij niet specifiek naar de website is gaan kijken, maar hij dacht dat er ook een kaart bestond met daarop in kleur de prioritaire ronde en de 2e orde ronde. Hij wil hier nog eens herhalen - men heeft dat al vrij uitvoerig gecommuniceerd - dat het strooiprogramma is opgemaakt vanuit het inzicht dat men vindt dat iedereen binnen een straal van 200 à 300 meter op een gestrooide rijbaan moet kunnen terechtkomen. 200 à 300 meter, waar men ook woont op het grondgebied van Mol, moet haalbaar zijn. Bovendien leent niet elke weg zich om te strooien. Op wegen waar niet gereden wordt heeft strooien geen effect. Er moet voldoende roulatie zijn, waardoor de pekel vermengd wordt met het ijs en de sneeuw om effect te hebben. Het is dan logisch dat men een aantal straten echt niet moet strooien. Men weet ook dat men in 2e orde die ronde doet. Hij wil hier nog eens duidelijk communiceren dat men daar niet aan begint in 1e orde, tijdens de uren dat men voorrang moet geven aan het strooiplan 1e orde. Bij nacht is dat 1e orde en wordt er niet in 2e orde gestrooid. Overdag, de dag na een nachtronde, is het meestal zo dat men nog verder moet werken om die wegen ook prioritair open te houden. Het is pas van zodra daar enige controle is, men bij personeelsoverschot die 2e orde kan aanvangen. Hij denkt dat dit met de jaren heel intens gecommuniceerd is. Men krijgt nog opmerkingen en men krijgt nog vragen, dat is menselijk. Men heeft jaarlijks ± 400 nieuwe inwoners, ook voor die mensen zal het een kwestie van herhalen zijn.
De diensten hebben vorig jaar een evaluatie gemaakt. Men heeft een aantal zaken toegevoegd aan de prio-ritaire ronde, waaronder omgevingen waar de meest behoevende wonen: rusthuizen, het Alfons Megensplein, scholen, het ziekenhuis, … Men heeft dus nog een aantal correcties toegevoegd. Hij wil nog eens een oproep doen, het personeel is niet alleen gebonden door die routes, die zijn ook gebonden door hun inzetbaarheid. Er is een rechtspositieregeling die een maximum aantal uren bepaalt dat men mag werken, nl. 11 uur op 24 uur. Dat heeft te maken met veiligheid, maar ook dat is een beperking. Men moet zorgen dat er ook de volgende nacht en de volgende dag nog mensen paraat zijn. Het is een kwestie van goed doseren in die periode. Men heeft uit de voorbije jaren telkens nieuwe lessen getrok-ken en men staat paraat om ook deze winter aan te vatten. Hij hoopt dat deze winter niet zo streng zal worden als de vorige winter. Op dit moment heeft men 42.000 liter pekel en 300 ton zout in voorraad, en een contract dat men voor 45.000 euro zout op afroep kan krijgen. D.w.z. dat de leverancier zich heeft vastgelegd om voor een bedrag van 45.000 euro zout te kunnen aanleveren op 1e verzoek. Hij denkt dat men daarmee een vrij goede aanpak doet van een hopelijk veilige winter. IJzel is echter altijd gebonden met voorzichtig rijgedrag.

Raadslid Belmans zegt dat zij niet alleen de communicatie via de website bedoelt, maar ook de communicatie via de Streekkrant en via plaatselijke radio’s. Om daar te zeggen dat men doet wat men kan. Het is geen gemakkelijke klus, daar is zij het volledig mee eens. Eventueel denkt zij dan ook om i.p.v. er op te zetten over welk materiaal de gemeente beschikt - waar de burgers volgens haar minder boodschap aan hebben - er tips op te zetten van wat men bv. best niet doet bij gladheid. Zij denkt dat men een aantal tips kan geven zodat de mensen die dingen goed kunnen aanpakken. Men moet er niet vanuit gaan omdat men dat zelf weet, dat iedereen dat weet en dat men dat niet moet doen. Zij denkt dat een goede communicatie heel veel wrevel weg kan nemen bij de mensen.

De voorzitter P. Berghmans stelt raadslid Belmans voor haar ideeën met de schepen te be-spreken en te bekijken of er ook nog op een andere manier communicatie mogelijk is die voor die mensen iets meer duidelijkheid verschaft.

Schepen Schoofs stelt dat de suggesties van het raadslid welkom zijn, maar volgens hem wordt er in Mol uitvoerig en professioneel gecommuniceerd door de informatiedienst. Men probeert beroep te doen op de media met persmededelingen, maar men heeft ook nog de pagina’ in de informatiebladen waar men die mededelingen doet. Men laat niet weg om dat telkens te herhalen. Maar de suggesties van het raadslid zijn welkom.

Raadslid Vangheel (N-VA) heeft ooit gezien dat er strooiwagens zijn die met computer en gps uitgerust zijn, zodanig dat die automatisch de breedte van het strooien aanpast naargelang de weg. Is dat in Mol ook zo?

Schepen Schoofs deelt mee dat de installatie in Mol vrij recent is en dat er een mengsel wordt geprogrammeerd. Hij kan niet exact zeggen welke breedte er inzetbaar is, maar er is wel een correctie mogelijk. Wat de wegen met aanliggende fietspaden betreft, weet hij dat die in 1 strooibeurt kunnen meegenomen worden, dat kan zo ingesteld worden. Wat de vrijliggende fietspaden betreft heeft men nu een aanbesteding lopen om daarvoor ook beroep te doen op externe hulp, omdat de gemeente niet bij machte is om die vrijliggende fietspaden grondig te ruimen. Dat is toch wel heel belangrijk voor het fietsend schoolverkeer. Daarvoor gaat men dus beroep doen op externe hulp. Hopelijk kan men ook gunnen als de prijzen aanvaardbaar zijn.

------------------------